Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Δέλλας: «Μην γκρινιάζουμε για την Εθνική»

Θετική ενέργεια -κι όχι γκρίνια για τις επιλογές του προπονητή- χρειάζεται η Εθνική στο Μουντιάλ, σύμφωνα με τον Τραϊανό Δέλλα. Τι είπε ο «Κολοσσός» για την ομάδα του 2004 και πώς βλέπει τη σημερινή.

Δέλλας: «Μην γκρινιάζουμε για την Εθνική»
Τη σημασία που έχει η στήριξη του κόσμου -ώστε η Εθνική να καλλιεργήσει ανάλογο κλίμα με αυτό του 2004- επεσήμανε ο Τραϊανός Δέλλας.

Μιλώντας στον «Arena FM», ο «Κολοσσός» θυμήθηκε το γκολ με την Τσεχία, «το πιο ιντριγκαδόρικο που μπορεί να σκεφτεί ένα παιδί που θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Αφού αναφέρθηκε λοιπόν στο μυστικό της ομάδας που σήκωσε το Euro (και στάθηκε στο σημαντικό ρόλο που έχουν οι συνεχιστές Καραγκούνης και Κατσουράνης) τόνισε ότι θα πρέπει να μπουν στην άκρη οι όποιες γκρίνιες για τις επιλογές του προπονητή.

Εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, δε, στην ομάδα κι ευχήθηκε να πάει καλά στο Μουντιάλ για ν’ απαλύνει κάπως τον πόνο του ελληνικού λαού απ’ τα προβλήματα.


Αναλυτικά όσα είπε ο Δέλλας

Για το θαύμα της Πορτογαλίας: «Πέρασαν 10 χρόνια σαν αέρας. Ήταν κάτι ανεπανάληπτο αυτό που είχε γίνει τότε, αλλά πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Αυτό το γκολ που πέτυχα στον ημιτελικό με την Τσεχία θα το χαρακτήριζα το πιο "ιντριγκαδόρικο" γκολ που μπορεί να φανταστεί ένα μικρό παιδί που θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής. Να βάλεις δηλαδή ένα γκολ στο 90? και να λήξει το παιχνίδι.

Δέκα χρόνια μετά την Πορτογαλία, δεν μπόρεσα να επιλέξω ποιο ήταν το πιο καθοριστικό στο Euro. Όλα τα γκολ ήταν σημαντικά, ακόμα και το γκολ στο παιχνίδι που χάσαμε με την Ρωσία, καθώς το γκολ του Ζήση μας έδωσε την πρόκριση. Με ευλόγησε ο Θεός και πέτυχα αυτό το γκολ με την Τσεχία»
.

Για την χαρά που χάρισε με εκείνο το γκολ: «Για αυτό το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα. Μπορεί να είναι μεγάλο σε διάρκεια ως παιχνίδι, αλλά τα συναισθήματα που προσφέρει σε μερικά δευτερόλεπτα δεν μπορεί τίποτα άλλο να τα προσφέρει».

Για το πώς ένιωσε όταν πέτυχε το γκολ με την Τσεχία: «Δεν θυμάμαι και πολλά, όχι επειδή πέρασαν 10 χρόνια, ακόμα και να με ρωτούσε κάποιος το επόμενο λεπτό, πάλι δεν θα θυμόμουν. Υπάρχει ένα κενό μνήμης, το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ίσως να έκανα το πιο γρήγορο σπριντ της καριέρας μου στον πανηγυρισμό».

Για το εγκώμιο που του έπλεξε ο Ότο Ρεχάγκελ: «Από αυτά που είπε ο κόουτς μπορεί κανείς να καταλάβει το κλίμα που υπήρχε στην ομάδα. Δεν θέλω να μείνω στη συζήτηση για το δικό μου πρόσωπο. Είναι χαρά να ακούω προπονητές να μιλάνε με καλά λόγια για μένα. Πάντα προσπαθούσα να βοηθήσω την ομάδα μου με όσα έκανα. Η επιδίωξη μου όταν ξεκίνησα το ποδόσφαιρο ήταν να μην έχω πρότυπα. Δεν πρέπει να αντιγράφεις κάποιον, αλλά να κάνεις κάτι δικό σου. Έτσι πορεύτηκα όλη μου την ζωή και έτσι θα συνεχίσω στην νέα καριέρα μου ως προπονητής.

Κάθε ποδοσφαιριστής μέσα από αυτά που ακούει και μαθαίνει πρέπει να διαμορφώσει τον δικό του χαρακτήρα. Τα χρόνια που ξεκίνησα το ποδόσφαιρο στην Θεσσαλονίκη ήταν δύσκολα. Από το ξεκίνημα χαράζεις μια πορεία και ο κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει κάποιες βασικές αρχές. Η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή είναι σαν το φλίπερ, όπου ανάλογα με το που χτυπάει μπάλα αλλάζει η πορεία του. Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κέρδος σε ό,τι έχω κάνει στην ζωή μου, είναι ότι δεν έχω αλλάξει σαν άνθρωπος. Ένας ποδοσφαιριστής δεν πρέπει να βάζει ταβάνι στην καριέρα του. Δεν έχω αλλοιωθεί ούτε από καριέρα, ούτε από δόξα καθόλου και αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικότερο που έχω κερδίσει»
.

Για το τι είχε προσφέρει ο Ότο Ρεχάγκελ: «Ένα οικοδόμημα χωρίς αρχιτέκτονα δεν μπορεί να στηθεί. Ίσως κάποιες φορές να μην επέλεγε τους καλύτερους, αλλά επέλεγε αυτούς που συνεργάζονταν καλύτερα για την ομάδα. Αυτό ήταν το μυστικό του. Διατηρούσε την ομάδα που ταιριάζει στο οικογενειακό στοιχείο που είχαμε».

Για το τι μπορεί να πετύχει η Εθνική στο Μουντιάλ της Βραζιλίας: «Προγνωστικά δεν μπορούμε να κάνουμε στο ποδόσφαιρο. Όποιος κάνεις προγνωστικά, μόνο λάθη μπορεί να κάνει. Ως ποδοσφαιριστής δεν μου άρεσε να μιλάνε για την ομάδα και ένιωθα άσχημα όποτε μιλούσα. Αυτοί που είναι στην Εθνική τώρα είναι οι καλύτεροι, αυτοί ξέρουν. Τα τελευταία 10 χρόνια αυτοί που βρίσκονται στην Εθνική ομάδα είναι οι κατάλληλοι.

Είμαι σίγουρος πως θα δώσουν το 100% την ώρα του παιχνιδιού. Όχι σήμερα ή αύριο. Μπορεί να πάνε όλα ρολόι τώρα, όμως, εκείνη την στιγμή μπορεί κάτι να στραβώσει ή το αντίστροφο. Την δεδομένη στιγμή μπορούμε να δούμε τα πράγματα όχι πριν και μετά. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν δύο στιγμές που δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Το χθες και το αύριο. Αυτό λέω και στους ποδοσφαιριστές μου στην ΑΕΚ».


Για τους Κατσουράνη και Καραγκούνη: «Για εμένα τα δύο αυτά παιδιά είναι θεματοφύλακες όλου του κλίματος που υπήρχε και υπάρχει τώρα στην Εθνική. Και τα μετέπειτα παιδιά, όπως είναι ο Σαλπιγγίδης, θα πρέπει να το κρατήσουν ως κόρη οφθαλμού και να το μεταλαμπαδεύσουν αυτό το καλό κλίμα. Αν δεν το κρατήσουν και περάσει η εικόνα του "εγώ", δεν θα πάνε καλά τα πράγματα».

Για την χαρά που μπορεί να δώσει στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό μια επιτυχημένη πορεία της Εθνικής στο Μουντιάλ: «Η χαρά που μπορεί να σου δώσει το ποδόσφαιρο, μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά είναι στιγμιαία. Αν το πάρουμε λίγο πιο πολιτικά, η χαρά πρέπει να είναι συνεχόμενη, όχι στιγμιαία. Μακάρι τα παιδιά στο Μουντιάλ να δώσουν μια χαρά και να απαλύνουν κάπως τον πόνο του ελληνικού λαού».

Για τον Ευρωβουλευτή, πλέον, Θοδωρή Ζαγοράκη: «Είναι κάτι καινούριο για αυτόν, μακάρι να μπορέσει να βοήσει την Ελλάδα, αλλά και τον αθλητισμό, καθώς εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί ο Θοδωρής. Πρέπει να φέρει πράγματα από την Ευρώπη για να βελτιώσει τον αθλητισμό στην Ελλάδα. Μακάρι να παίξει τόσο καλή μπάλα στην πολιτική, όπως έπαιζε και στο γήπεδο».

Για το αν του έχει γίνει ποτέ πρόταση για να ασχοληθεί με την πολιτική: «Δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προπονητική και το πως θα μπορέσω να αναπτύξω την καριέρα μου σ' αυτό τον τομέα».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μεγάλος σύλλογος αν χρειαστεί να υποβιβαστεί στην Γ' εθνική: «Έχει πολλές δυσκολίες και δεν είναι εύκολο. Ένας πλούσιος δύσκολα γίνεται φτωχός, αλλά ένας φτωχός δύσκολα ή εύκολα γίνεται πλούσιος. Αυτές οι ομάδες έχουν μάθει να πρωταγωνιστούν και δεν είναι εύκολο να πέσεις δύο κατηγορίες κατευθείαν. Αυτοί που θα πάρουν την απόφαση στον Άρη πρέπει να αξιολογήσουν και να ζυγίσουν τα δεδομένα».

Για την πιθανή ενασχόληση του Άγγελου Χαριστέα με τον Άρη: «Κάθε άνθρωπος που έχει ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, πρέπει να ζυγίσει αν μπορεί να προσφέρει και από εκεί και πέρα να αξιολογήσει ο ίδιος το τι θα κάνει. Ο Άγγελος έχει εμπειρίες και από το εξωτερικό. Δεν μπορώ να του δώσω κάποια συμβουλή».

Για το ελληνικό πρωτάθλημα στην Σούπερ Λιγκ: «Το ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια δεν έχει την εξέλιξη που θα θέλαμε. Η βία και η αναξιοπιστία πρέπει να σταματήσουν. Βλέπεις στα προηγμένα πρωταθλήματα τι γίνεται. Ένα γεμάτο γήπεδο στην Μπαρτσελόνα χειροκροτούσε την Ατλέτικο που πήρε το πρωτάθλημα. Εγώ ανατρίχιασα με την εικόνα. Όλα γίνονται. Πριν από 10 χρόνια κανείς δεν περίμενε πως θα πηγαίναμε καν στο Ευρωπαϊκό, αλλά το πήραμε».

Για το γεγονός πως δεν μιλάει συχνά σε συνεντεύξεις: «Το να μιλάς πολύ δεν έχει μεγάλη αξία. Όταν μιλάς πρέπει να λες κάποια πράγματα».

Για το ψευδώνυμο του ως "Κολοσσός": «Ο Ρεχάγκελ το έβγαλε αυτό. Σε μια ομιλία ήθελε να περιγράψει το πώς στεκόμουν στην άμυνα».

Για το τι πρέπει να κάνει ο κόσμος ενόψει του Μουντιάλ: «Να στείλουν την θετική ενέργεια στα παιδιά της Εθνικής και να σταματήσει η γκρίνια. Τα παιδιά θέλουν στήριξη. Αυτοί που πήρε ο προπονητής είναι οι καλύτεροι, ο προπονητής ξέρει, θα προσπαθήσουν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και εγώ πιστεύω πως θα πάνε καλά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: