Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τα ταλέντα της σεζόν στην Premier League!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης παρουσιάζει το top 5 ταλέντων, που έκαναν φέτος το ντεμπούτο τους στην Premier League.
Στο ακριβότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, αυτά που κρίνονται είναι πολλά. Έτσι, οι αγγλικοί σύλλογοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τόσο εύκολα ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Παρόλα αυτά, το ταλέντο υπάρχει, όπως και οι κατάλληλοι προπονητές που θα δώσουν ευκαιρίες. Φέτος, λοιπόν, υπάρχουν παίκτες που έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στην Premier League, ξεχώρισαν και έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει.

*Μην ψάξετε να βρείτε ονόματα, όπως για παράδειγμα εκείνα των Στέρλινγκ (Λίβερπουλ), Σο (Σαουθάμπτον), Γκναμπρί (Άρσεναλ), Μπάρκλεϊ (Έβερτον) και Ντεουλοφέου (Έβερτον), καθώς είχαν κάνει ντεμπούτο σε πρώτη κατηγορία σε προηγούμενες σεζόν.
Ναμπίλ Μπενταλέμπ (Τότεναμ, 24/11/1994)
Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τιμ Σέργουντ αντικατέστησε τον Βίλας Μπόας στον πάγκο της Τότεναμ. Η αλλαγή στο σύστημα και οι τραυματισμοί στη μεσαία γραμμή βρήκαν τον Ναμπίλ Μπενταλέμπ να κάνει ντεμπούτο στην εκτός έδρας νίκη 3-2 επί της Σαουθάμπτον (αλλαγή στη θέση του τραυματία Ντεμπελέ).
Λίγες εβδομάδες μετά είχε εντυπωσιάσει. «Το μονοπάτι για να καταλήξω εδώ ήταν πολύ δύσκολο. Έμεινα ελεύθερος σε νεαρή ηλικία και πολλοί σύλλογοι είχαν τις πόρτες τους κλειστές για μένα. Η Λιλ με άφησε στα 14 μου, την στιγμή που αρχίζεις να ονειρεύεσαι ότι θα γίνεις επαγγελματίας. Ήταν πολύ δύσκολα για μένα και είχα δύο επιλογές. Θα μπορούσα είτε να τα παρατήσω είτε να συνεχίσω να παλεύω για να τους αποδείξω ότι έκαναν λάθος», σχολίασε ο 19χρονος μέσος.
Πέρασε από τις Μουσκρόν, Ντουνκερκέ και Μπέρμιγχαμ, οι οποίες τον απέρριψαν, πριν η Τότεναμ τον δεχθεί στις ακαδημίες της μετά από 2 εβδομάδες δοκιμής, τον Ιανουάριο του 2012. Μόλις έναν χρόνο μετά ήρθε η «απάντησή» του σε εκείνους που δεν τον πίστεψαν. Όταν έχεις μπροστά σου τους Παουλίνιο, Σάντρο, Καπού και Ντεμπελέ τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Μπενταλέμπ, όμως, άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.  «Ξέρω ότι πρέπει να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να πετύχω», είπε.
Ο Σέργουντ έπαιξε στα περισσότερα ματς με δύο 6άρια. Ο 19χρονος μέσος ταίριαξε άμεσα. Στο πρώτο του παιχνίδι ως βασικός με την Κρίσταλ Πάλας είχε 120 επαφές με την μπάλα! Προσεκτικός, ταίριαξε απόλυτα στο στυλ του Σέργουντ μοιράζοντας την μπάλα σωστά με ποσοστό επιτυχίας στο 88% κατά μέσο όρο και καλύπτοντας την άμυνα. Ο ρόλος του δεν του επέτρεπε να προωθείται συχνά, όμως απείλησε σε αρκετές περιπτώσεις με εξαιρετικά μακρινά σουτ.
Κάποια στιγμή μετά από πολύ καλές εμφανίσεις, έμεινε στον πάγκο, όμως ο Σέργουντ εξήγησε την απόφασή του. «Προσπαθώ να τον προστατεύσω. Το ίδιο έκανε και η Γιουνάιτεντ με τον Γιανουζάι», σχολίασε ο – τότε – τεχνικός της Τότεναμ.
Όσο για το… μυστικό του; «Προπονείται κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του», σχολίασε ο Σέργουντ. Ο Μπενταλέμπ έπαιξε με τις μικρές ομάδες της Γαλλίας, όμως διάλεξε να εκπροσωπήσει την Αλγερία σε επίπεδο Ανδρών. Ο Χαλίλχοτζιτς τον πήρε μαζί του στην προεπιλογή για το Μουντιάλ και όλα δείχνουν ότι ο νεαρός μέσος θα είναι στην τελική προεπιλογή και ένας από τους teenagers στην τελική φάση.
Σαΐντο Μπεραΐνο (Γουέστ Μπρομ, 04/08/1993)
Η σεζόν για την Γουέστ Μπρομ είχε αρκετές αναποδιές και προβλήματα. Είχε και καλά, όμως. Ένα από αυτά ήταν και η εμφάνιση του Σαΐντο Μπεραΐνο, ο οποίος προέρχεται από τις ακαδημίες. Με το ξεκίνημα της σεζόν ο Κλαρκ του έδωσε την ευκαιρία και ο 20χρονος επιθετικός την τελείωσε στην πρώτη θέση των σκόρερ των Baggies μαζί με τον Σεσενιό (από 5 γκολ).
Το πρώτο του παιχνίδι ως βασικός ήταν για το Λιγκ Καπ με τη Νιούπορτ, όταν έκανε χατ τρικ (!), ενώ στον επόμενο γύρο με την Άρσεναλ (1-1) ήταν ξανά βασικός και βρήκε ξανά δίχτυα. Λίγες ημέρες αργότερα έγραψε το όνομά του στην ιστορία της Γουέστ Μπρομ, καθώς σκόραρε στο «Ολντ Τράφορντ» για την μεγάλη νίκη με 2-1, την πρώτη μετά τη σεζόν 1966-67!
Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις συνεχίστηκαν, με τον Μπεραΐνο να παίζει αριστερό εξτρέμ. Φυσικά, το νέο συμβόλαιο ήταν θέμα χρόνου και ήρθε μέχρι το καλοκαίρι του 2017, με τις απολαβές να αυξάνονται παραπάνω από 1.000%!
Όταν ήταν μόλις 10 ετών έφυγε με την μητέρα του από το Μπουρουντί, όπου μαινόταν ο καταστροφικός εμφύλιος, ένας πόλεμος στον οποίο ο πατέρας του έχασε τη ζωή του, βρέθηκε στο Μπέρμιγχαμ και γρήγορα στις ακαδημίες της Γουέστ Μπρομ. Δούλεψε και μετά από δανεισμούς σε Νορθάμπτον, Μπρέντφορντ και Πίτερμπορο βρέθηκε φέτος στην Premier League. «Το ποδόσφαιρο είναι τρελό. Τη μία είσαι άγνωστος και την άλλη στην κορυφή», σχολίασε ο ίδιος, που τον περασμένο Μάρτιο βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα.
Από δικό του λάθος προήλθε το γκολ της Κάρντιφ, με το οποίο στο τέλος έγινε το τελικό 3-3 και η ένταση στη συνέχεια στα αποδυτήρια, οδήγησε στο δικό του… μαυρισμένο μάτι μετά από το χτύπημα του Μόρισον! «Το πιο σημαντικό ως επαγγελματίας είναι να καταλαβαίνεις όταν έχεις κάνει λάθη και να μαθαίνεις από αυτά. Όταν είσαι 20 ετών είναι λογικό να κάνεις πολλά λάθη. Βδομάδα με βδομάδα, όμως, βελτιώνεται», σχολίασε ο συμπαίκτης του, Όλσον.
Τελικά, οι παίκτες έλυσαν μόνοι τους το θέμα. «Δεν πρόκειται να λάβω δικαστικά μέτρα εναντίον κανενός συμπαίκτη μου», είπε ο Μπεραΐνο. «Έχω εντυπωσιαστεί από τον Μπεραΐνο, που δουλεύει εξαιρετικά κάθε μέρα», είχε σχολιάσει ο Πέπε Μελ, που είχε πάρει τη θέση του Κλαρκ στον πάγκο. Μέχρι το τέλος ο 20χρονος επιθετικός πέτυχε ακόμη ένα γκολ, με το οποίο η Γουέστ Μπρομ επιβλήθηκε 1-0 της Γουέστ Χαμ και έθεσε τα θεμέλια για την παραμονή.
Ο Μπεραΐνο μοιάζει αρκετά με τον Γουόλκοτ, όμως έχει καλύτερα τελειώματα από ό,τι εκείνος στην ίδια ηλικία. Ταχύτατος, δυνατός, πολύ καλός με την μπάλα και στην πρώτη του σεζόν στο υψηλότερο επίπεδο έδειξε ότι έχει και το γκολ. Φέτος έπαιξε στα αριστερά, όμως μπορεί να παίξει και στην κορυφή ως δεύτερος επιθετικός.
Αντνάν Γιανουζάι (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 05/02/1995)
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας το καλοκαίρι και κέρδισε αμέσως τον Μόγιες. «Ο Γιανουζάι ακολουθεί στον δρόμο του Ρονάλντο προς την δόξα», έγραψε η Daily Mail. Το επίπεδο των εμφανίσεων του 18χρονου Κοσοβάρου (με βελγικό διαβατήριο και διεθνής πλέον με τους κόκκινους διάβολους), που βγήκε από το... πουθενά, είναι εντυπωσιακό.
Σε αρκετά ματς (επί Μόγιες), μπήκε και άλλαξε την εικόνα της Γιουνάιτεντ. «Κάποια παιδιά είναι χαμένα, όταν προωθούνται στην πρώτη ομάδα. Με τον Γιανουζάι είναι σαν να λέει ότι έπρεπε να ήταν εδώ από... χθες και όχι από σήμερα», σχολίασε ο Φιλ Νέβιλ.
Η επιβράβευση δεν άργησε να έρθει, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι κόκκινοι διάβολοι έσπευσαν να τον «δέσουν» μέχρι το 2018. Μεγάλος δρόμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και να σκεφτεί κανείς ότι η Γιουνάιτεντ τον αγόρασε για περίπου 500.000 ευρώ από την Άντερλεχτ μόλις τον Μάρτιο του 2011. Στο ντεμπούτο του ως βασικός τον περασμένο Οκτώβριο σκόραρε δύο φορές στη νίκη 2-1 επί της Σάντερλαντ, κάτι που για τη Γιουνάιτεντ είχε κάνει στο παρελθόν στην Premier League μόνο ο Φαν Νίστελροϊ.
Ο Βίλομτς έκανε τελικά την έκπληξη και τον πήρε μαζί του στο Μουντιάλ, όπου ο Γιανουζάι θα πάρει σε πολύ μικρή ηλικία ασύγκριτες εμπειρίες. Στην Γιουνάιτεντ η παρουσία του Φαν Χάαλ, που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά με νεαρούς παίκτες σε όλη την Ευρώπη, είναι καλά νέα για όλους…
Τζον Στόουνς (Έβερτον, 28/05/1994)
Ήταν η τελευταία μεταγραφή του Μόγιες και το τελευταίο του… δώρο στα ζαχαρωτά. Ο Στόουνς αποκάλυψε ότι την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου του 2013 δέχθηκε δύο προσφορές, τις οποίες είχε αποδεχθεί η Μπάρνσλεϊ. Η μία ήταν από την Έβερτον, στην οποία τελικά κόστισε περίπου 4 εκατ. ευρώ, υπογράφοντας μέχρι το καλοκαίρι του 2018, και η άλλη από την Γουίγκαν του Μαρτίνεθ.
Τελικά, η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε ο νεαρός μπακ να συνεργαστεί και να κάνει το ντεμπούτο του στην Premier League υπό τις οδηγίες του τελευταίου…  «Δεν είχα μιλήσει μαζί του (με τον Μαρτίνεθ), όταν απέρριψα την προσφορά της Γουίγκαν», αποκάλυψε ο Στόουνς.
Πήρε ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στον πρώτο γύρο, όμως από τον περασμένο Ιανουάριο δίπλα στον Ντιστέν έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις. Ταίριαξε απόλυτα στο προφίλ του κεντρικού αμυντικού του Μαρτίνεθ και ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους Άγγλους. Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, η Έβερτον θα του προτείνει νέο συμβόλαιο το καλοκαίρι και το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται στο «Γκούντισον Παρκ».
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η φιλοσοφία της Μπάρνσλεϊ τα τελευταία χρόνια είχε αλλάξει και αυτό τον βοήθησε πολύ, μαζί με το γεγονός ότι έπαιξε και δεξί μπακ. Ο Στόουνς μπορεί να φτιάξει παιχνίδι από την άμυνα, να κουβαλήσει την μπάλα, να παίξει γρήγορα. Ότι δεν μπορεί δηλαδή να κάνει το 90% των Άγγλων κεντρικών αμυντικών.
«Είναι εξαιρετικός με την μπάλα και πάντα ψάχνουμε τέτοιους αμυντικούς. Είμαι σίγουρος ότι η εμπειρία του ως πλάγιος μπακ τον βοήθησε πολύ. Το να μάθεις τη θέση του κεντρικού αμυντικού είναι πρωτίστως θέμα εμπειρίας, όμως είναι απόλαυση να δουλεύεις μαζί του», σχολίασε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, προπονητής της U21 της Αγγλίας.
«Ο Τζον έχει δείξει εκπληκτική ωριμότητα. Το στυλ του ως κεντρικός αμυντικός είναι μοναδικό. Για κάποιον τόσο νέο, το να μπορεί να αμύνεται έτσι απέναντι σε παίκτες όπως ο Ρούνεϊ ή ο – τελείως διαφορετικός – Άντι Κάρολ, είναι απίστευτο. Έχει εκπληκτική αντίληψη του παιχνιδιού. Είναι ένα μοντέρνο μπακ και δε θα αποτελέσει μόνο κλειδί για την Έβερτον, αλλά και για το αγγλικό ποδόσφαιρο», είπε ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ.
Η σεζόν ήταν τέτοια για τον Στόουνς, που με τον Τζόουνς να αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού, ο Ρόι Χόντγκσον τον έβαλε στην stand by λίστα για το Μουντιάλ. Σε περίπτωση που τελικά ο αμυντικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν καταφέρει να δώσει το παρών στα γήπεδα της Βραζιλίας, ο 19χρονος μπακ είναι ο πρώτος επιλαχών.
Κάλουμ Τσέιμπερς (Σαουθάμπτον, 20/01/1995)
Ακόμη μία σεζόν στο «Σεντ Μέρις», ακόμη ένα μεγάλο ταλέντο. Αυτή τη φορά ο Μαουρίσιο Ποκετίνο αποφάσισε να «μοιράσει» τη θέση του δεξιού μπακ ανάμεσα στον Κλάιν και στον 19χρονο Κάλουμ Τσέιμπερς, που έκανε το ντεμπούτο του στην Premier League τον περασμένο Αύγουστο στο παιχνίδι με την Γουέστ Μπρομ.
Ο νεαρός Άγγλος, αρχηγός της εθνικής U19, είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του λίγες εβδομάδες νωρίτερα μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και μετά τους Σο και Γουόρντ-Πρόουζ, δίπλα στους οποίους έπαιξε για περίπου 10 χρόνια στις ακαδημίες της Σαουθάμπτον, είχε φτάσει και η δική του ώρα.
Ο Ποκετίνο αποφάσισε να του αλλάξει θέση και από κεντρικό μέσο να τον κάνει δεξί μπακ. Μία απόφαση, που φυσικά αποδείχθηκε σωστή. «Πίστευα ότι αν χρησιμοποιούσα όλα όσα έμαθα παίζοντας στον άξονα της μεσαίας γραμμής, θα βοηθούσε την καριέρα μου. Οι προπονητές με βοήθησαν να προσαρμοστώ στη νέα θέση», σχολίασε ο Τσέιμπερς.
Στους Αγίους τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά και καταλαβαίνεις ότι είσαι επαγγελματίας, μόλις έρθει η δική σου σειρά να γίνει μέντορας. Ακόμη και αν είσαι μόλις 19 ετών. «Όταν είσαι στην U18 πρέπει να βρεις έναν επαγγελματία, ο οποίος θα είναι μέντοράς σου και θα σε συμβουλεύει. Για δύο χρόνια… κυνηγούσα τον Λάμπερτ από πίσω, καθαρίζοντας μέχρι και τα παπούτσια του. Τώρα, έχω και εγώ ένα τέτοιο παιδί, τον Τσάρλι Χίγκινς. Είναι πολύ καλός και κάνει καλή δουλειά. Το θέμα, όμως, είναι οι νεότεροι να γνωρίζουν καλύτερα τους μεγαλύτερους», αποκάλυψε ο νεαρός Άγγλος.
Παίζει όλη την πλευρά εξαιρετικά, σπάνια χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του και δεν κάνει το εύκολο λάθος. Για έναν παίκτη στην ηλικία του, που άλλαξε θέση, οι εμφανίσεις του είναι στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, φυσικά, που ο Αρσέν Βενγκέρ τον έχει πολύ ψηλά στη λίστα του.
Εκτός από τους παραπάνω, ξεχώρισαν και οι Γκάλαχερ (Σαουθάμπτον), Ρέντμοντ (Νόριτς) και Γκέιλ (Κρίσταλ Πάλας) και οι Γούντροου (Φούλαμ), Γουίλσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), έστω και αν αγωνίστηκαν ελάχιστα.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: