Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Βραζιλία-Κροατία: 5 πράγματα για την πρεμιέρα!

Το πρώτο ματς του Mundial 2014 είναι παρελθόν και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τα πράγματα που μας έκαναν εντύπωση στην πρεμιέρα της διοργάνωσης. Αρχισε επιτέλους η κορυφαία διοργάνωση που όλοι περιμένουμε από όταν τελείωσε η προηγούμενη. Πρεμιέρα, δυνατό ζευγάρι, το outsider προηγήθηκε, το φαβορί αντέδρασε και οι προϋποθέσεις ήταν καλές για δούμε ματσάρα από όλες τις απόψεις. Δυστυχώς, στο τέλος οι περισσότεροι αναγκαστήκαμε να ασχοληθούμε με τον διαιτητή, ο οποίος ξενέρωσε πολύ κόσμο που ήθελε να δει απλά να νικάει ο καλύτερος. Εκτός από τον διαιτητή όμως, πάμε να δούμε και μερικά άλλα πράγματα που αξίζει να σημειωθούν από τον αγώνα που έγινε στο Arena Corinthians ανάμεσα στην Βραζιλία και την Κροατία.

Σέντρα και πάλι σέντρα
Ενα από τα στοιχεία που θα μπορούσε εύκολα να παρατηρήσει κάποιος από την αρχή του αγώνα είναι η τάση των δύο ομάδων να γεμίσουν το αντίπαλο κουτί με μπάλες. Αν και για τους Κροάτες ήταν τιμωρημένος ο επιθετικός-πύργος Μάριο Μάντζουκιτς αυτό δεν απέτρεψε τους παίκτες του Νίκο Κόβατς να προσπαθούν να βρουν τον επιθετικό της Χαλ, Νίκιτσα Γέλαβιτς. Οι Χρβάτσκι δοκίμασαν 20 σέντρες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όμως το πιο εντυπωσιακό είναι το ότι οι Βραζιλιάνοι έκαναν περισσότερες. Παρότι η Σελεσάο έχει συνηθίσει όσους την παρακολουθούν στενά σε παιχνίδι στο οποίο τα εξτρέμ συγκλίνουν και σουτάρουν, δοκίμασαν 25 γεμίσματα από τα πλάγια. Κοινό στοιχείο Βραζιλίας και Κροατίας σε αυτή την κατηγορία είναι ότι αμφότερες είχαν μόλις 5 επιτυχημένες, όπως φαίνεται και στο γράφημα.

Φουλ επιθετική η Κροατία, κόλπο από Σκολάρι
Μπορεί η Βραζιλία να μην έχει σήμερα την καλύτερη φουρνία της ιστορίας της, όμως είναι πάντα ποιοτικό και δυνατό σύνολο και μάλιστα τώρα είναι η διοργανώτρια. Ο τεχνικός της Κροατίας, Νίκο Κόβατς, δεν λογάριασε προφανώς τίποτα από αυτά όταν αποφάσισε πως θα παίξει στον αγώνα της πρεμιέρας. Ο πρώην μέσος της Χρβάτσκα παρέταξε σούπερ επιθετική ομάδα, χωρίς κανέναν αμυντικογενή παίκτη βασικό εκτός της τετράδας της οπισθοφυλακής. Στις θέσεις των κεντρικών μέσων έβαλε Μόντριτς-Ράκιτιτς και μπροστά τους τον Κόβατσιτς, παρατάσσοντας δηλαδή τρεις playmakers και κανέναν ball winning χαφ ενώ και στην επίθεση ήταν... ανοιχτοχέρης. Πέρα από τον καθαρό φορ Γέλαβιτς, την τριπλέτα συμπλήρωναν οι άσοι της Βόλφσμπουργκ, Ολιτς (αριστερά), Πέρισιτς (δεξιά), με τον πρώτο είναι καθαρός φορ και ο δεύτερος να έχει περισσότερα στοιχεία επιθετικού παρά εξτρέμ.
Στο εξαιρετικά τεχνικό και λιγότερο αμυντικό κέντρο της Κροατίας, ο κόουτς της Βραζιλίας, Λουίζ Φελίπε Σκολάρι είχε την απάντηση, αλλάζοντας τη συνήθη τακτική του. Ο 65χρονος στην τριπλέτα πίσω από τον καθαρό φορ, Φρεντ, χρησιμοποιούσε συνήθως τον Νεϊμάρ στα αριστερά και τον Χουλκ στα δεξιά για να συγκλίνουν και τον Οσκαρ σε πιο κεντρικό ρόλο. Αυτό άλλαξε κόντρα στην πρεμιέρα. Αριστερά πήγε ο Χουλκ, στα δεξιά ο Οσκαρ και ο Νεϊμάρ πέρασε σε ρόλο δεύτερου επιθετικού εκμεταλλευόμενος περισσότερο -απ' ότι στα πλάγια- την έλλειψε καθαρού κόφτη στους αντιπάλους.

Οσκαρ για... Οσκαρ
Και μπορεί ο Νεϊμάρ να ήταν πιο καθοριστικός στο τελικό αποτέλεσμα αφού σημείωσε τα γκολ που έκαναν την ανατροπή, όμως ο Οσκαρ ήταν μάλλον ο καλύτερος παίκτης της Σελεσάο αν και αγωνίστηκε σε μία θέση που δεν έχει συνηθίσει. Ο 22χρονος άσος της Τσέλσι πήρε 48 φορές τη μπάλα, ήταν αυτός που έδωσε ενέργεια στην Βραζιλία μετά το 0-1 και ταλαιπώρησε τον Βρσάλικο. Οπως φαίνεται στο γράφημα, πήρε 11 προσωπικές προσπάθειες και κατάφερε να νικήσει τον αντίπαλό του τις 7. Εκτός από το γκολ που πέτυχε στο τέλος και κλείδωσε το ματς, θα μπορούσε να έχει και μία ασίστ στο 78' όταν μετά από εξαιρετική ντρίμπλα, έκανε τηλεκατευθυνόμενη σέντρα αλλά ο Νταβίντ Λουίζ πρόλαβε τον Νεϊμάρ.

Ο Στίπε Πλετίκοσα ήταν ο μοιραίος
Το ανύπαρκτο πέναλτι που δόθηκε υπέρ της Βραζιλίας έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση τον τερματοφύλακα της Κροατίας, Στίπε Πλετίκοσα. Ο 35χρονος έχει τεράστια εμπειρία με 112 αγώνες με το Εθνόσημο, πλέον όμως όχι και τα reflex για να αντιδράσει σωστά. Αυτός έδωσε δικαίωμα στον Νεϊμάρ να πετύχει ένα γκολ που ούτε ο ίδιος την ώρα που έκανε αυτό το σουτ δεν θα πίστευε ότι η μπάλα θα καταλήξει στα δίχτυα, αφού άργησε να πέσει πάρα πολύ. Οπως στο πρώτο, έτσι και στο τρίτο γκολ, η στρογγυλή θεά φεύγει από τα πόδια του Οσκαρ με μικρή ταχύτητα -με τα δεδομένα του top level- και ο Κροάτης κάνει πολλή ώρα να ρίξει στο έδαφος το 1.93 μ. κορμί του. Το τέρμα φαινόταν τεράστιο για τον Νο1 της Ροστόβ, ο οποίος φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την ήττα παρά το πέναλτι-φάντασμα.

Ο Ιάπωνας που «έσφαξε» του Κροάτες
Είναι κάτι που πιστεύω λίγοι θέλουν να κάνουν -το να ασχολούνται με έναν τραγικό διαιτητή- όμως μερικές φορές δεν γίνεται απλά να το αγνοήσεις. Ο Γιουίτσι Νισιμούρα από την Ιαπωνία έκανε τη χάρη του Φρεντ που δεν ντράπηκε να κάνει αυτή τη βουτιά μπροστά από τον Λόβρεν, έδειξε τη βούλα και ασέβεια προς τους Κροάτες, όπως δήλωσε μετά το ματς ο τεχνικός των Χρβάτσκι, Νίκο Κόβατς. Η Βραζιλία ήταν η καλύτερη ομάδα μετά το 0-1, όμως το αν μπορούσε να νικήσει δίκαια δεν θα το μάθουμε ποτέ και είναι πραγματικά κάτι που σε ξενερώνει το να ξέρεις ότι μία ομάδα θα προχωρήσει στη διοργάνωση ό,τι και να γίνει...

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: