Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Ψάχνοντας άμυνες για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο!

Ο Θάνος Σαρρής συζητά με τον καθηγητή Άντι Χάρβεϊ, επικεφαλής της έρευνας που διεξήγαγε η FIFPro για τα στημένα ματς στην Ευρώπη.Το “Don't fix it” αποτελεί τον οδηγό της FIFPro, της Παγκόσμιας Ένωσης Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, σε συνεργασία με την UEFA και την Ευρωπαϊκή Ένωση,  για τα στημένα στην Ευρώπη και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.  Οι ερευνητές συνέταξαν ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές, που βρίσκονται στην καρδιά των γεγονότων. Έγιναν συνεντεύξεις με ανθρώπους-κλειδιά, χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ερευνητικές μέθοδοι και μελετήθηκε εις βάθος η βιβλιογραφία, προκειμένου να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη λεπτομερής μελέτη, η οποία αξίζει να μελετηθεί αναλυτικά για κάθε χώρα. Στο 3.3 μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις απαντήσεις για την Ελλάδα.

Μιλώντας με τον Άντριου Χάρβεϊ, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Βirkbeck του Λονδίνου και επικεφαλής του project, κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ένα από αυτά είναι πως αν δεν το αποφασίσουν οι τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές κάθε χώρας, το πρόβλημα των στημένων δύσκολα αντιμετωπίζεται. Δεν υπάρχει πανάκεια, μία κοινή λύση. Αντιθέτως το φάρμακο πρέπει να προσαρμοστεί στις παθογένειες του εκάστοτε ποδοσφαιρικού οικοδομήματος...
Πείτε μας λίγα λόγια για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε...
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα ερωτηματολόγιο για την έρευνα με στόχο να φτάσουμε το δείγμα των 2000 παικτών, ως μία πρώτη μεγάλη προσπάθεια να διαπιστώσουμε τις απόψεις τους σχετικά με το φαινόμενο των στημένων ματς σε οκτώ χώρες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο θεωρήσαμε ότι θα αποκτηθεί μια πιο διευρυμένη άποψη για τη χειραγώγηση αγώνων και τις στρατηγικές για την καταπολέμηση του φαινομένου. Σε τέτοια ζητήματα που είναι σκοτεινά και εξελίσσονται γρήγορα είναι σημαντικό να καταλάβουμε την περιορισμένη γνώση μας και να παραμείνουμε ανοιχτοί σε απόψεις και σενάρια που μπορεί να αμφισβητήσουν τις δικές μας πεποιθήσεις».
Θεωρείτε ότι οι απαντήσεις των παικτών ήταν ειλικρινείς;
«Η πεποίθησή μας είναι ότι η έρευνα έφτασε σε 1500 ποδοσφαιριστές σε όλη την Ευρώπη και ότι οι απαντήσεις τους ήταν ειλικρινείς. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αναπόφευκτα σε κάποιες περιπτώσεις ίσως τα πράγματα ήταν διαφορετικά».
Σε πόσους παίκτες συνολικά απευθυνθήκατε; Σε πόσους στην Ελλάδα;
Συνολικά απευθυνθήκαμε σε 8 χώρες και συνολικά συγκεντρώσαμε απαντήσεις από 1585 ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για παίκτες από Αγγλία (121), Ιταλία (228), Ρουμανία (383), Σκωτία (103), Σλοβενία (15), Φινλανδία (65) και 211 από την Ελλάδα. Στη Νορβηγία έγινε ξεχωριστή έρευνα οπότε αν την συνυπολογίσουμε, το δείγμα είναι πολύ κοντά στους 2000 που θέλαμε».
Ποια ήταν τα βασικά συμπεράσματά σας από την Ελλάδα;
«Υπάρχουν αναλυτικά στην έρευνα. Οι δύο πηγές, με τις οποίες κάναμε αναλυτική συνέντευξη, τόνισαν ότι η χειραγώγηση αγώνων, η βία και η διαφθορά αποτελούν προβλήματα για τη χώρα, χωρίς όμως να μπορούν να μας δώσουν ξεκάθαρα στοιχειά για την έκτασή τους. Ένας από αυτούς μας είπε ότι η χειραγώγηση αγώνων σχετίζεται με ιδιοκτήτες συλλόγων για στοιχηματικές απάτες και διαφθορά. Επίσης μας είπαν ότι είναι ξεκάθαρο πως ένας βασικός παράγοντας είναι η δομή της ιδιοκτησίας των συλλόγων, όπου αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν στο παρελθόν εμπλακεί με διάφορα σκάνδαλα.  Μας αναφέρθηκαν κι άλλοι παράγοντες, όπως οι σχέσεις μεταξύ μεγάλων και μικρότερων συλλόγων, τα οικονομικά προβλήματα, οι χειρισμοί των ποδοσφαιρικών αρχών, η αδύναμη διακυβέρνηση. Το 12.8% των παικτών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο τόνισαν ότι έχουν προσεγγιστεί για χειραγώγηση αγώνων, ενώ το 64% απάντησε ότι πιστεύει πως στο πρωτάθλημά του έχουν γίνει χειραγωγημένα ματς τον τελευταίο χρόνο. Το 33% είπε ότι οι οικονομικές δυσκολίες αποτελούν τον πρώτο λόγο ώστε να προσπαθήσει κάποιος να στήσει ένα παιχνίδι, ενώ το 48.8% έδειξε τους αξιωματούχους των συλλόγων ως τους βασικούς υποκινητές».
Η χειραγώγηση των αγώνων σχετίζεται άμεσα με άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως η εγκληματικότητα, η κρατική διαφθορά κ.ο.κ;
«Ναι, αλλά η έρευνά μας δεν επεκτάθηκε σε αυτή τη σύνδεση».
Πιστεύετε ότι έχουν υπάρξει απόπειρες και σε μεγάλα ευρωπαϊκά τουρνουά όπως το Τσάμπιονς Λιγκ;
«Δεν το γνωρίζω, αλλά η Europol τον Φεβρουάριου του 2013 υπέδειξε ότι είναι πιθανό».
Οι New York Times με εμπεριστατωμένη έρευνα αναφέρθηκαν στις απόπειρες για χειραγώγηση αγώνων πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, με τον ισχυρισμό ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία είναι ευάλωτη. Συμφωνείτε; 
«Πριν την έναρξη του Μουντιάλ οι υποψίες σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης για στημένα παιχνίδια ήταν αρκετά, κυρίως μετά την αναφορά της Εθνικής Εγκληματικής Υπηρεσίας ότι το φιλικό ανάμεσα στη Σκωτία και τη Νιγηρία ήταν ύποπτο. Η FIFA το έλαβε σοβαρά υπόψη της, εφαρμόζοντας τα πιο αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έχουν υπάρξει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Παίκτες και διαιτητές για τους οποίους υπήρχαν υποψίες βρέθηκαν στο στόχαστρο.  Πριν τα ματς οι παίκτες ενημερώνονται και τους έχουν δοθεί οδηγίες να επικοινωνήσουν με την ειδική τηλεφωνική γραμμή που υπάρχει για κάθε υποψία που θα έχουν. Όλα τα στοιχήματα παρακολουθούνται από το σύστημα της FIFA, προκειμένου να βρεθεί αμέσως κάθε ανωμαλία στις στοιχηματικές αγορές. Σωστά η FIFA θεωρεί ότι το Μουντιάλ μπορεί να αποτελέσει στόχο για τους fixers, αλλά έχει αναγνωρίσει επίσης ότι τα παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας είναι τα φιλικά που προηγούνται της διοργάνωσης. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει απόδειξη ότι κάποιο παιχνίδι του Μουντιάλ έχει χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς λόγους. Τα πιο ευάλωτα παιχνίδια είναι αυτά των αδιάφορων ομάδων. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα είναι καθαρά, αλλά οι υποψίες από μόνες τους δεν σημαίνουν ότι θα στηθεί κάποιο ματς».
Ποιον θεωρείτε τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο;
Στα συμπεράσματά μας αναφέρουμε ότι η χειραγώγηση αγώνων και οι απειλές για την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου παίρνουν διαφορετικές μορφές, ανάλογα με τη χώρα. Επομένως ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί το ποδόσφαιρο είναι οι λύσεις να ανήκουν σε τοπικούς φορείς, να υπάρξει αντιμετώπιση ανάλογα με τη χώρα. Δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Οι προσωπικές ηθικές αρχές είναι ένας υποτιμημένος παράγοντας και αποτελούν ένα βασικό όπλο στη μάχη για τα στημένα. Προτεραιότητα αποτελεί και η προστασία των παικτών, η βοήθεια ώστε να αποφύγουν τις οικονομικές δυσκολίες. Χρειάζονται μηχανισμούς και τρόπους καταγγελίας της διαφθοράς, ή αναφοράς των υποψιών τους. Η συμμετοχή των παικτών είναι σημαντική στην εύρεση λύσεων που θα είναι αποτελεσματικές».
Θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να πούμε ότι το ποδόσφαιρο απαλλάχθηκε οριστικά από τα τη διαφθορά;
«Η Europol πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι δεν θεωρεί τη χειραγώγηση αγώνων τεράστιο πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι πάντα θα υπάρχει διαφθορά στο ποδόσφαιρο, όπως σε κάθε άλλο τομέα της ζωής και των επιχειρήσεων...»

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: