Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Η Μουντιαλική διατροφή των διεθνών!!

Από το τιμ της Εθνικής υπάρχει πρόβλεψη για τρόφιμα με περισσότερους ηλεκτρολύτες και λιγότερους υδατάνθρακες, όταν υπάρχουν κλιματολογικές συνθήκες που επιβαρύνουν τους διεθνείς.

Η Μουντιαλική διατροφή των διεθνών
Το τιμ της Εθνικής έχει καταρτίσει ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο, προκειμένου να είναι οι ποδοσφαιριστές ανά πάσα στιγμή όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι απέναντι σε ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες. Για την καλύτερη προσαρμοστικότητά τους, δηλαδή.

Σε αυτό το πλάνο έχουν συμβάλλει τόσο οι γιατροί όσο και οι εργοφυσιολόγοι της ομάδας και γενικότερα όλο το επιτελείο. Στο διατροφικό κομμάτι, το πιο βασικό που έχει προβλεφθεί είναι να παίρνουν –στις μέρες που υπάρχουν «ζόρικες» κλιματολογικές και όχι μόνο συνθήκες- τροφές με περισσότερους ηλεκτρολύτες (με αυξημένο αλάτι και μειωμένη ζάχαρη, η οποία μπορεί και να αφαιρείται εντελώς από τη διατροφή όταν οι μέρες είναι τέτοιες που δεν ευνοούν την κατανάλωσή της) και λιγότερους υδατάνθρακες.

Τι είναι οι ηλεκτρολύτες και σε ποια τρόφιμα περιέχονται; Μια ματιά σε εξειδικευμένες πάνω σε διατροφικά θέματα ιστοσελίδες, αρκεί για να γίνει κανείς σοφότερος. Πάμε λοιπόν μαζί να... διαφωτιστούμε. Το κάλιο, μαζί με το νάτριο, αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες που ρυθμίζουν την κατανομή των υγρών του σώματος, επηρεάζουν το pH και συμβάλλουν στην διέγερση των νεύρων και των μυών.

Περίπου το 95% του καλίου στο σώμα αποθηκεύεται κυρίως στο ενδοκυττάριο τμήμα, ενώ άλλοι ηλεκτρολύτες, όπως το νάτριο και το χλώριο, στο εξωκυττάριο. Η αυξημένη πρόσληψη καλίου είναι δυνητικά ευεργετική για τους περισσότερους ανθρώπους. Το κάλιο υπάρχει φυσικά στα περισσότερα τρόφιμα, με κυριότερες πηγές τα φρούτα και τα λαχανικά.

Έτσι, πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, οι ψημένες γλυκοπατάτες, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια). Επίσης καλές πηγές καλίου είναι το κρέας (όπως το κοτόπουλο), κάποια ψάρια (σολομός, τόνος), το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές, τα φασόλια και τα αλα- τισμένα αμύγδαλα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΑΤΙ, ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΖΑΧΑΡΗ

Βέβαια δεν σημαίνουν τα παραπάνω, ότι οι παίκτες παίρνουν όλες αυτές τις τροφές. Κάποιες από αυτές συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα, κάποιες άλλες όχι. Π.χ. σαφέστατα περιλαμβάνονται σε αυτό το κοτόπουλο, το ψάρι και ενίοτε τα φρούτα. Λέμε ενίοτε διότι μερικά φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και άρα, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε στην αναζήτηση της διατροφής των διεθνών, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες η ζάχαρη πρέπει να μειώνεται ή ακόμα και να αποφεύγεται τελείως. Αντιθέτως ενδείκνυνται οι τροφές με αυξημένο αλάτι.

Τι γίνεται π.χ. όταν σου λείπει κάλιο σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κινδυνεύεις να πάθεις υποκαλιαιμία. Αντιγράφουμε από ένα σχετικό σάιτ τι εστί αυτή η μείωση των δεικτών:

«Η υποκαλιαιμία είναι μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη και είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται έγκαιρα από τον θεράποντα ιατρό. Η υποκαλιαιμία προκαλεί συμπτώματα όπως μυϊκή αδυναμία, σύγχυση, ευερεθιστικότητα, κούραση, έλλειψη ενέργειας, κράμπες, στομαχικές και καρδιακές διαταραχές».

Εδώ επικεντρωθήκαμε πολύ στο κάλιο, αλλά αυτό το κάνουμε περισσότερο δίκην παραδείγματος και όχι φυσικά αυτή είναι η μοναδική ουσία που πρέπει να έχει η διατροφή των αθλητών. Τη χρησιμοποιούμε ως ένα κλασικό παράδειγμα για τις ανάγκες του εν λόγω θέματος...

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε ποδοσφαιριστής έχει διαφορετικές ανάγκες. Διότι απλούστατα άλλον οργανισμό έχει ο ένας και άλλο οργανισμό ο άλλος, άλλη σωματοδομή ο ένας, άλλη σωματοδομή ο άλλος. Αρα λοιπόν υπάρχουν και ξεχωριστές προβλέψεις π.χ. διατροφικής προετοιμασίας (δηλαδή τι χρειάζεται ο οργανισμός του καθενός λιγότερο ή περισσότερο), οι οποίες έχουν να κάνουν και με τους δείκτες των εξετάσεων (αιματολογικών και όχι μόνο) που υποβάλλονται οι παίκτες πριν τις διοργανώσεις και γενικά πριν τα παιχνίδια.

Μπορεί π.χ. ο ένας να έχει χαμηλότερο ή υψηλότερο κάλιο από άλλον και να χρειάζονται προσαρμογές. Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι τωρινό, δηλαδή δεν γίνεται μόνο για το Μουντιάλ. Γενικώς το τιμ της Εθνικής ξέρει ανά πάσα στιγμή τις οργανικές-διατροφικές ανάγκες του κάθε ποδοσφαιριστή, ακόμα και όταν μιλάμε για ολιγοήμερες συγκεντρώσεις της Εθνικής, π.χ. για ματς των προκριματικών.

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

Κοιτάζοντας τις τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές δόσεις δεν είναι ό,τι καλύτερο, το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι τα ζυμαρικά, το «άσπρο» ψωμί και το αλεύρι. Χρειάζεται δηλαδή να τις καταναλώνεις με μέτρο, ειδικά όταν είσαι αθλητής.

Αλλά και αθλητής να μην είσαι, κάποια από αυτά δεν θεωρούνται ιδανικά για την ομαλή διατροφή. Σε κανένα μα κανένα ενδεδειγμένο – βάσει ειδικών- διαιτολόγιο δεν θα βρει κανείς «άσπρο» ψωμί και αλεύρι. Αντίθετα, θα βρει ζυμαρικά (π.χ. μα- καρόνια) με μέτρο, δηλαδή π.χ. μια φορά την εβδομάδα. Και βέβαια μην νομίζει κανείς ότι οι διεθνείς έχουν μόνο στερήσεις. Φυσικά και μπορούν ενίοτε να καταναλώνουν και τρόφιμα που δεν είναι αποκλειστικά και μόνο χαμηλών λιπαρών, αλλά όλα γίνονται με μέτρο... Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: