Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

«Ο ΠΑΟΚ δεν πάει για πρωτάθλημα…»

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αναλύει τις δηλώσεις Αναστασιάδη, γράφει για το πρόβλημα που... έρχεται και εξηγεί ποια ατάκα ΠΡΕΠΕΙ να ειπωθεί φέτος από τον ΠΑΟΚ.
Η νέα εποχή Αναστασιάδη ξεκίνησε στον ΠΑΟΚ κι’ αφού εκείνος δεν μίλησε για ποδόσφαιρο (μια και δεν είναι έτοιμος και θέλει να δει το ρόστερ του, αλλά και των αντιπάλων του για να αξιολογήσει) θα επικεντρώσουμε σε κάποια άλλα σημεία των τοποθετήσεών του.
 
Να ξεκαθαρίσουμε ότι: Κι’ εμείς από τον Αναστασιάδη μάθαμε την περασμένη δεκαετία, εκείνο το βασικό ποδοσφαιρικό μάθημα, ότι: «Απαγορεύεται να δίνεις στον παίκτη την παραμικρή δικαιολογία». Αυτό είναι το σωστό και αυτό επιβάλλεται στα αποδυτήρια των ομάδων, γι’ αθλητές που έτσι κι’ αλλιώς (από την φύση τους) ψάχνουν να βρουν άλλοθι.  
 
Αυτή την βασική του αρχή (περί τέλους των δικαιολογιών) επανέλαβε και στην τέταρτη επιστροφή του στον πάγκο του Δικεφάλου.
 
Είπε δηλαδή μεταξύ άλλων… ότι:
 
«Όταν η ομάδα δε θα πηγαίνει καλά θα φταίει ο Αναστασιάδης. Δικαιολογία δεν υπάρχει. Η λέξη δικαιολογία δεν υπάρχει. Άκουγα διάφορα. Έφταιγε εκείνο, έφταιγε εκείνο, φταίνε οι διαιτητές. Πρέπει να κερδίζουμε και τους διαιτητές. Είπα ένα κομμάτι. Μας φταίει η Αθήνα, μας φταίει το ένα ή το άλλο. Δε μας φταίει κανείς. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ είναι ο ΠΑΟΚ. Είμαστε υποχρεωμένοι εμείς με πρώτο εμένα που είμαι υπεύθυνος της ομάδας, αυτά όλα να τα περάσουμε. Να τα ξεχάσουμε όλα αυτά λοιπόν. Σας ενημέρωσα όλους, ενημερώνω και τον κόσμο του ΠΑΟΚ. Δε μας φταίει κανείς. Κανείς επαναλαμβάνω. Αυτό να γίνει πεποίθηση. Κι αυτό θα είναι το πρώτο μήνυμα που θα περάσει στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ. Αυτή είναι η διαφορετική φιλοσοφία με εμένα. Θα το γνωρίσετε πρώτα εσείς και θα το μάθουν και τα παιδιά πολύ καλά. Δικαιολογίες σημαίνει δεν παίρνεις τίποτα. Κι όταν δικαιολογείσαι λες ψέματα, κι εγώ τα σιχαίνομαι. Τα ξεκαθαρίζουμε όλα από την αρχή για να είμαστε εντάξει».
 
Έχει δίκιο. Αυτό είναι το Α στο ποδόσφαιρο! Καμία δικαιολογία στα αποδυτήρια για να ξεκινήσει σωστά η προσπάθεια δημιουργίας καλής ομάδας.
 
Έχει δίκιο! Έτσι είναι, έτσι πρέπει, αυτό είναι το σωστό και για τον ΠΑΟΚ και για το Ελληνικό ποδόσφαιρο, κυρίως βέβαια για χώρες όπου το ποδόσφαιρο παίζεται κανονικά και δεν υπάρχει ομάδα που «πρέπει» να κάνει το 14/14 το 22/22 και το 30/34 γιατί κάθε φορά που δεν κερδίσει έχουμε… επανάσταση, πόλεμο, τιμωρίες, εχθροπραξίες, καταστροφές και μιλάμε για το… «έγκλημα κατά της Ελλάδας!»  
Θα είναι ήρωας ο Αναστασιάδης εν έτη 2014, να επιμένει και να υπερασπίζεται αυτές τις βασικές ποδοσφαιρικές αρχές και τώρα τον Ιούνιο και τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο και τον Μάιο, εκεί όπου πραγματικά πανηγυρίζουν οι μεγάλες ομάδες.  
 
Έχουμε μία περιέργεια βέβαια τι θα γίνει εντός ΠΑΟΚ όταν η ΠΑΕ θα ανακοινώνει ότι… «Το σύστημα είναι συγκεκριμένο και οι ρίζες του πολύ βαθιές. Το ελέγχει ένας και λέγεται Μαρινάκης. Μας αηδιάζει κάθε ένας ο οποίος  εντάσσεται σ’ αυτό και το συντηρεί. Μας αηδιάζει η ΕΠΟ και συγκεκριμένα ο Σαρρής και ο προστάτης του και υποβολέας (λόγω ανικανότητας) Μώραλης. Η ανικανότητα δεν είναι η μόνη αρετή του Σαρρή, είναι και η σκοπιμότητα».
 
Έχει κανείς αμφιβολία ότι τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν θα χρειαστεί να προκύψουν και κατά τη νέα σεζόν; Θυμίζουμε ότι αυτό το παραπάνω κείμενο-ξέσπασμα, γράφτηκε Μάρτιο, μετά από τρομερή υπομονή και πολύ ήπια στάση του ΠΑΟΚ!
 
Τότε λοιπόν τι γίνεται εντός ΠΑΟΚ; Και οι δύο δίκιο θα έχουν. Και αυτοί που θα εξοργίζονται και θα κατονομάζουν το σύστημα και οι άλλοι που θα λένε… «πρώτα το σπίτι μας να βλέπουμε»; Το βλέπετε το πρόβλημα να έρχεται; Έτσι δεν είναι;
 
Για τον ΠΑΟΚ μία είναι η λύση σε μία τέτοια περίπτωση. Κι’ αυτή πρέπει να «ειπωθεί» και να μπουν βάσεις (ουσιαστικές αλλά και επικοινωνιακές γύρω από αυτή), τώρα, νωρίς, το καλοκαίρι του 2014.
 
Ο ΠΑΟΚ και οι άνθρωποί του πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι… «φέτος η ομάδα ΔΕΝ πάει για πρωτάθλημα». Αυτή η ατάκα είναι μονόδρομος! Ανεξάρτητα από ρόστερ, μπάτζετ, δυναμική ομάδας ή αντιπάλων: «Ο ΠΑΟΚ δεν πάει για πρωτάθλημα, αλλά στοχεύουμε να φτιάξουμε μία καλή και οργανωμένη ομάδα…». Κάτι θα βρουν να πουν για να το «φτιάξουν» αυτό το φαινομενικά –και μόνο- ηττοπαθές… «δεν πάμε για πρωτάθλημα».
 
Γιατί είναι μονόδρομος…
 
Πρώτον γιατί ο Ολυμπιακός δεν «χτυπιέται». Ας μη το αναλύσουμε… Έτσι είναι, έτσι πρέπει να ειπωθεί.
 
Κανείς στον ΠΑΟΚ δεν πρέπει να αγχωθεί με αυτόν τον ανέφικτο στόχο, όταν απέναντι υπάρχει αντίπαλος, που αν χρειαστεί σε 34 ματς θα κάνει: 32 νίκες, μία ισοπαλία, μία ήττα στην Τούμπα, και θα πάρει το πρωτάθλημα με 98 βαθμούς στους 102 που θα χρειαστεί να παίξει!
 
Ο ΠΑΟΚ ξέρει να διαχειρίζεται το… «χαμηλά την μπάλα» ενώ είναι ανόητος και… λίγος όταν βάζει τον πήχη ψηλά. Γιατί τα εσωτερικά του προβλήματα δημιουργούνται όταν καταλαβαίνουν ότι… χάνεται ο στόχος. Γι’ αυτό λοιπόν, πολύ απλά… δεν βάζεις τέτοιο στόχο.
 
Το κοινό πρέπει να εμπεδώσει ότι… όταν τον μήνα Δεκέμβριο οι άλλοι θα έχουν 13/14 και η δική τους ομάδα τους θα κάνει 2-3 γκέλες (έτσι γίνεται τα τελευταία χρόνια) δεν θα πρέπει να έρχεται η απογοήτευση που θα οδηγεί σε αυστηρή και άδικη κριτική ή απαξίωση, επειδή ο δεύτερος ΠΑΟΚ (ο Παναθηναϊκός προς το παρόν σε καμία βαθμολογία δεν πέρασε τον ΠΑΟΚ, γι' αυτό και η συγκεκριμένη αναφορά, αν και σαφώς έχει πιο στρωμένη ομάδα και φέτος μπορεί να τα καταφέρει) θα είναι οκτώ βαθμούς πίσω από τους… αήττητους. Τότε θα παίξει ρόλο το: «Μα ο ΠΑΟΚ δεν πάει για πρωτάθλημα. Τι απογοητεύεστε;»  
 
Αυτό είναι το πρόβλημα, αυτή και η λύση. Ο ΠΑΟΚ δεν βάζει στόχο την κατειλημμένη θέση του Ολυμπιακού, η ΠΑΕ κάνει ψύχραιμα την δουλειά της, ο προπονητής επιβάλει τις σωστές αρχές του και όλοι οι άλλοι έχουν εμπεδώσει και… πιστεύουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν πάει για… τίποτα, παρά μόνο προσπαθεί να φτιάξει ομάδα.  
 
Για να μην μπερδευόμαστε:  Πρώτα απ’ όλα λοιπόν ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να κάνει ομάδα. Να έχει αρχές, οργάνωση, σταθερότητα, να έχει παίκτες νικητές, να έχει νοοτροπία νικητή, να έχει την ίδια εικόνα εντός ή εκτός, να μην δέχεται την ήττα και… μετά, επικοινωνιακά ή όχι, να περάσει προς όλη την Ελλάδα, ότι… «δεν πάει για πρωτάθλημα».
 
Εξάλλου και που το έλεγε (κι’ αυτό και κάτι άλλα χαζά…) τι κατάλαβε; Όποιος ΔΕΝ είναι ΠΑΟΚτσής, δεν ξέρει ότι όσο ψηλότερα μπαίνει ο πήχης, τόσο και πιο απότομή είναι η προσγείωση.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: