Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

Σε ακούμπησαν; Δικαιούσαι πέναλτι!!

Ο Γιώργος Καραμάνος χάνει τη μπάλα με τον υπεύθυνο διαιτησίας του Μουντιάλ, που δικαιολόγησε το πέναλτι στη Βραζιλία, δίνοντας εντολή για τέτοιου είδους... αγγίγματα-σφυρίγματα.
Σιχτιρίσαμε όλοι. Ο Τύπος παγκοσμίως το ίδιο. Σχεδιάστηκαν καρτούν και στήθηκαν βιντεάκια με τον Φρεντ να πατάει μπανανόφλουδες, να του τραβάει το πόδι μία μαγκούρα και ό,τι μπορεί ο καθένας να φανταστεί. Ακόμα και στη Βραζιλία εφημερίδες και ιστοσελίδες το καυτηρίασαν. Το ίδιο και διάσημοι παλαίμαχοι legends της Σελεσάο όπως ο Καφού και ο Ρονάλντο. Μόνο ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι φάνηκε αρχικά να μην συνάδει με την κοινή ετυμηγορία περί διαιτητικής βοήθειας στην ομάδα του.

«Γα μένα ήταν ξεκάθαρα πέναλτι», διατράνωσε στη συνέντευξη τύπου και έπεσαν λυτοί και δεμένοι να τον φάνε. Ωστόσο, το αυτί του Φελιπάο εννοείται πως δεν γινόταν να ιδρώσει. Στο πλευρό του είδε κόντρα σε κάθε ποδοσφαιρική λογική να συμμερίζεται και να αιτιολογεί το αδικαιολόγητο η FIFA. Αυτό συνέβη δια στόματος του υπεύθυνου διαιτησίας στο Μουντιάλ, του γνωστού μας από το Champions League, Ελβετού, Μάσιμο Μπουζάκα, ο οποίος είπε μυθικά πράγματα που είναι πολύ επικίνδυνα εάν τα επεξεργαστεί κάποιος ακόμα και σε πρώτη ανάλυση.
«Προσωπικά έχω δείξει τέτοιου είδους βίντεο με αντίστοιχες επαφές και στις 32 χώρες που βρίσκονται εδώ και τους έχω εξηγήσει πως τέτοιου είδους ενέργειες θα τιμωρούνται!» Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε ο Μπουζάκα τη στήριξη του στον Ιάπωνα ρέφερι, Γιουίτσι Νισιμούρα, για να τα εξηγήσει λίγο πιο αναλυτικά στη συνέχεια: «Στη συγκεκριμένη φάση υπήρξε επαφή. Αυτό το είδε όλος ο κόσμος και όταν υπάρχει επαφή, υπάρχει ποινή! Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι ο διαιτητής είδε έναν αμυντικό να βάζει τα χέρια του στους ώμους του Φρεντ. Δεν ξέρουμε με πόση δύναμη το έκανε, αλλά ξέρουμε ότι τα χέρια του ήταν εκεί»
Η αλήθεια είναι πως το σκεπτικό του Μπουζάκα έχει λογική. Βασίζεται σε αυτό που πολλές φορές λέμε και μεταξύ μας, καθώς σε φάση καφενείου ή δουλειάς διαφωνούμε για κάποιο σχετικό πέναλτι, ότι δηλαδή ο διαιτητής δεν μπορεί να έχει... δυναμόμετρο και να ξέρει με πόση ένταση ακούμπησε ο αμυντικός τον επιτιθέμενο. Ωστόσο, κάποια πράγματα φαίνονται με γυμνό μάτι και δεν χρειάζονται καν ριπλέι. Οπως το ότι ο Λόβρεν δεν ανέτρεψε τον Φρεντ και ότι ο Βραζιλιάνος φορ έπεσε με χρονοκαθυστέρηση, τινάζοντας το κορμί και σηκώνοντας ψηλά τα χέρια του σαν να τον εκτελούν.
Αυτό δεν ήταν πέναλτι και το να βγαίνει η FIFA και να στηρίζει την απόφαση, είναι το λιγότερο προκλητικό. Το χειρότερο όμως και παράλληλα το πιο επικίνδυνο με όλη αυτή την κουβέντα που ξεστόμισε ο Μπουζάκα, είναι ότι ανοίγει έναν κύκλο δεδικασμένου. Κάτι σαν το «εθιμικό δίκαιο» της αγγλικής δικαιοσύνης. Πλέον ο καθένας θα μπορεί να μιμείται την άκρως επιδεικτική κίνηση του Φρεντ και να επικαλείται τούτο το ξεκαθάρισμα του αρχιδιαιτητή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Αρκεί ένα άγγιγμα και μπορείς να πέφτεις για πέναλτι. Σύμφωνα με τη FIFA, έχεις το δικαίωμα να το κάνεις και φυσικά να το πάρεις...
ΥΓ.: Θα συνέβαινε άραγε το ίδιο στην απέναντι περιοχή; Εάν ο αμυνόμενος φορούσε τα κίτρινα και ο επιτιθέμενος ήταν Κροάτης;


Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: