Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Τάτσης: «Κύριος στόχος η ανάδειξη παικτών»

Ο προπονητής της Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Τάτσης μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας αναλύει τα δεδομένα και τους στόχους των τμημάτων υποδομών της.

Τάτσης: «Κύριος στόχος η ανάδειξη παικτών»
Ο τεχνικός της Κ20 του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιάννης Τάτσης σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα του «Αίαντα», αναλύει τους παράγοντες τα δεδομένα και τους στόχους των τμημάτων υποδομών την νέα περίοδο και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων μιλάει για την ανδρική ομάδα του συλλόγου και την συνεργασία με ερασιτεχνικά σωματεία της Ηπείρου.

Αναλυτικά:

Ποιοι είναι οι στόχοι των τμημάτων υποδομής;
Η ανίχνευση ταλέντων, η κατάλληλη εκπαίδευσή τους και η προώθηση τους στην πρώτη ομάδα.
Υπάρχει συνεργασία με τα ερασιτεχνικά σωματεία του νομού ή και της Ηπείρου γενικότερα;
Υπάρχει. Κάθε αξιόλογος ποδοσφαιριστής που είτε θα πέσει στην αντίληψή μας, είτε θα μας τον προτείνουν, θα τον αξιολογήσουμε και από κει και πέρα ερχόμαστε σε συνεννόηση με το σωματείο


Μπορεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ να φιλοξενεί παιδιά από άλλα μέρη της Ελλάδας;

Δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα και πλέον ξεκαθαρίζουμε στα παιδιά που έρχονται για δοκιμαστικό πως είναι η κατάσταση. Στηριζόμαστε σε παιδιά από τον νομό, αλλά και σε άλλα παιδιά που έχουν την δυνατότητα να μένουν στα Ιωάννινα.

Υπάρχει κάποιο πλάνο και χρονοδιάγραμμα για την αξιοποίηση των ταλέντων που έρχονται στα τμήματα υποδομών;

Προτιμούμε την απόκτηση ποδοσφαιριστών μικρότερης ηλικίας σε σχέση με το επιτρεπτό όριο που μπορούν να αγωνίζονται. Ο λόγος είναι προφανής. Να εκπαιδευτούν σε πιο μεγάλη διάρκεια και με μεγαλύτερη συχνότητα. Δεν απορρίπτουμε βέβαια τα παιδιά που είναι στο όριο ηλικίας, αλλά πρέπει να έρθουν και να κάνουν την διαφορά μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να κάνουν το άλμα στην ΠΑΕ, πράγμα που γίνεται, αλλά όχι συχνά. Αν ένας 20χρονος είναι ισάξιος με ένα 16χρονο ή 17χρονο, τότε ο μικρότερος υπερτερεί. Οι μικρότεροι σε ηλικία, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εξαντλούν τα περιθώρια μέχρι το όριο ηλικίας. Αν η εξέλιξη κάποιου δεν είναι η ιδανική, τότε ή θα πάει με υποσχετική σε άλλη ομάδα η θα μείνει ελεύθερος. Δίνουμε φυσικά μεγάλη πίστωση χρόνου στα παιδιά, ειδικότερα στις μικρές ηλικίες, διότι αλλάζουν ραγδαία όσον αφορά τα σωματικά, κινητικά, νοητικά και ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Μπορεί η ομάδα των υποδομών να έχει συγχρόνως στόχο τόσο την εκπαίδευση και ανάδειξη αθλητών, όσο και την υψηλή βαθμολογική θέση, ή πρέπει να αδιαφορεί για το αποτέλεσμα;

Ο κύριος στόχος είναι η ανάδειξη παιχτών. Αυτό γίνεται μετά από αξιολόγηση στην εκπαιδευτική διαδικασία και τους αγώνες. Το ζητούμενο σε αυτές τις παραμέτρους είναι να έχουμε συνεχή βελτίωση και να παίζουμε καλά. Όταν κερδίζουμε είναι το ιδανικό. Αν κερδίσουμε και δεν είμαστε καλοί τότε δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Η εκτίμηση γίνεται πάντα αξιολογώντας την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και έχουμε ανάλογες απαιτήσεις. Π.χ σε κάποια ματς είμαστε αποδεκατισμένοι και αναγκαστικά πάμε σε μια ειδική τακτική, η οποία υιοθετείτε μόνο για συγκεκριμένους αγώνες και όχι γενικότερα. Πρέπει να προφυλάξουμε και την ψυχική κατάσταση των παιχτών. Στην ομάδα που ανήκουν δεν πρέπει να αισθάνονται ηττοπαθείς, γιατί αυτό θα τους ζητηθεί αργότερα, αν παίξουν στους Ζωσιμάδες. Πάντα όμως με θεμιτό τρόπο, παίζοντας καλά και αν έρθει το αποτέλεσμα, που εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.
Ποια η άποψη σου για τους Γιάκο, Ιωάννου, Νακο, Χαρίση, Κολιοφούκα που προέρχονται από τις υποδομές και υπήρξες προπονητής τους.
Πρόκειται για πολύ καλούς ποδοσφαιριστές με μεγάλο ταλέντο, που ευελπιστώ ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία να καθιερωθούν. Ήδη πέρσι δόθηκε στον Χαρίση χρόνος συμμετοχής και έδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει. Η εξέλιξή τους θα εξαρτηθεί από την διαμόρφωση του ρόστερ, την δουλειά τους στις προπονήσεις και την καλή εξωγηπεδική ζωή.

Πως περιμένεις τον φετινό ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ;

Το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πολύ δυσκολότερο καθότι θα υποβιβαστούν περισσότερες ομάδες. Το θετικό για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ είναι ότι έχει ένα πολύ καλό βασικό κορμό, που αποτελείται από εξαιρετικούς και έμπειρους πλέον ποδοσφαιριστές, παρέμεινε στην τεχνική ηγεσία ο κος Πετράκης, μαζί με όλο του το επιτελείο και φυσικά θεωρώ ότι θα έχει κοντά του και όλους τους φιλάθλους που η παρουσία τους είναι πλέον αναγκαία. Στηριζόμενος πάνω σε αυτούς τους τρεις άξονες δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: