Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η ιστορία των πέναλτι!!

Ο Γιώργος Καραμάνος ανασύρει την εισαγωγή της διαδικασίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και καταγράφει νούμερα, στατιστικά και μύθους γύρω από την άσπρη βούλα.
Ενα χρόνο πριν το Μουντιάλ στα γήπεδα της Αργεντινής (1978), η FIFA έλαβε την απόφαση της δημιουργίας της πλέον ψυχοφθόρας διαδικασίας. Σε περίπτωση που σε νοκ άουτ φάση δεν υπήρχε νικητής σε κανονική διάρκεια και παράταση (μέχρι τότε υπήρχε ο νόμος της επανάληψης ή ακόμα και του στριψίματος του νομίσματος), θα έβαζε στο παιχνίδι τα πέναλτι. Βέβαια σε εκείνη τη διοργάνωση το νέο μέτρο θα μπορούσε να έχει εφαρμογή μονάχα στον τελικό (σ.σ.: δεν υπήρχαν νοκ άουτ, αλλά δύο τελικοί όμιλοι απ' όπου βγήκαν οι δύο φιναλίστ).
* Σε 77 νοκ άουτ αγώνες πριν το 1978, τέσσερα ματς (1934, 1938) χρειάστηκε να επαναληφθούν, καθώς δεν τους έφτασαν τα 30 έξτρα λεπτά.
Για την πρώτη πρόκριση και αποκλεισμό αντίστοιχα χρειάστηκε αναμονή τεσσάρων χρόνων. Στον ημιτελικό του 1982 μεταξύ Δυτικής Γερμανίας και Γαλλίας το 3-3 της παράτασης οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ στα πέναλτι (προκρίθηκαν με 5-4 οι Γερμανοί). Εκτοτε και μέχρι και τον ημιτελικό του 2014 Αργεντινή-Ολλανδία, θα βλέπαμε την εν λόγω διαδικασία συνολικά 25 φορές...

Σε αυτή την ιστορία λοιπόν εκτελέστηκαν 240 πέναλτι, με τα 170 εξ αυτών να είναι εύστοχα και τα υπόλοιπα 70 να μην καταλήγουν στα δίχτυα. Αυτά τα 70 είχαν την εξής αρνητική για τους εκτελεστές κατάληξη...
49 αποκρούστηκαν
7 πήγαν πάνω από το οριζόντιο δοκάρι
6 χτύπησαν στο οριζόντιο δοκάρι
5 χτύπησαν στα πλαϊνά δοκάρια
1 πήγε αριστερά άουτ
1 πήγε δεξιά άουτ
Στις 49 αποκρούσεις των τερματοφυλάκων ποτέ δεν υπήρξε επανάληψη επειδή βγήκαν πρόωρα έξω από την εστία τους αν και αυτό έχει συμβεί στο 25% αυτών των 49 περιπτώσεων!
Υπάρχει βέβαια και αυτή η υπόθεση με την ομάδα που εκτελεί πρώτη να θεωρείται και η πιο ευνοημένη. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται για αστικό μύθο. Οι πρώτοι είναι εκείνοι που προκρίνονται σε ποσοστό 57,7%!
Οσον αφορά τους παίκτες που εκτελούν, το μεγαλύτερο άγχος το έχουν οι τελευταίοι της σειράς. Εκείνοι που σουτάρουν το πρώτο ή το δεύτερο πέναλτι αστοχούν κατά 25,9, ενώ αντίστοιχα εκείνοι που σουτάρουν το πέμπτο ή το έκτο κατά 35,7%!
Επίσης υπάρχει ένας μύθος που μάλλον καταρρίπτεται και έχει να κάνει με την συντριπτική ευστοχία των αριστεροπόδαρων. Η αλήθεια είναι πως εκείνοι έχουν ένα κλικ καλύτερες πιθανότητες, αλλά το 72,5 της ευστοχίας τους είναι ελαφρώς καλύτερο από εκείνο των δεξιοπόδαρων (70,3%).

Ετσι ευστοχούν οι αριστεροπόδαροι

Ετσι αστοχούν οι δεξιοπόδαροι
Η πιο επιτυχημένη χώρα στον θεσμό είναι η Γερμανία που έχει το απόλυτο 4x4 (1982 Γαλλία, 1986 Μεξικό, 1990 Αγγλία, 2006 Αργεντινή).
Η Αργεντινή πάλι είναι η χώρα που έχει βρεθεί περισσότερες φορές σε αυτή την ιστορία και μετράει τέσσερις επιτυχίες (2 φορές το 1990, 1998, 2014) και έναν αποκλεισμό (2006).
Η Βραζιλία πάλι έχει τρεις προκρίσεις και μία αποτυχία, ενώ τους περισσότερους αποκλεισμούς έχουν Αγγλία και Ιταλία με τρεις. Η Αγγλία βέβαια είναι η χειρότερη όλων των εποχών, μιας και έχει μηδέν στα τρία, ενώ τουλάχιστον οι Ιταλοί έχουν και μία επιτυχία.

Ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν το Βραζιλία-Ιταλία το 1994, με τον Φράνκο Μπαρέζι να γίνεται και ο πρώτος που αστόχησε σε αυτή τη διαδικασία που έκρινε το τρόπαιο. Αναμφίβολα όμως το πιο διάσημο ήταν το άστοχο του Ρομπέρτο Μπάτζιο.
Η τωρινή διοργάνωση πάντως μετράει ήδη 26 εκτελέσεις, με το απόλυτο ρεκόρ να είναι οι 28 του 1990. Λέτε να το ξεπεράσει;

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: