Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η δύσκολη... απεξάρτηση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την μεταγραφή του Λουίς Σουάρες και το δύσκολο έργο του Ρότζερς.
«Η Λίβερπουλ είναι μεγαλύτερη από καθέναν». Ο Μπρένταν Ρότζερς μόλις έχει χάσει τον παίκτη που στήριξε περισσότερο από κάθε άλλον. Τον παίκτη, στον οποίον στήριξε το παιχνίδι της Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν, που την έφερε κοντά στον τίτλο και στην επιστροφή στο Champions League.
Ο Βορειοϊρλανδός τεχνικός ποτέ δεν παραδέχθηκε ανοιχτά τον βαθμό της εξάρτησης που είχε η ομάδα του από τον Ουρουγουανό. Η αλήθεια είναι ότι με το τέλος της, η σχέση του Σουάρες με τους κόκκινους μοιάζει κάπως... προβληματική.
«Ο Σουάρες πάντα έβλεπε την Λίβερπουλ ως σκαλοπάτι στην καριέρα του», έγραψε ο James Pearce στην Echo. Το περασμένο καλοκαίρι ο Ουρουγουανός έκανε ό,τι μπορούσε για να φύγει. Ήθελε να παίξει στο Champions League και το έκανε με τον πλέον άκομψο τρόπο. Αποφάσισε να βρει άλλοθι, κατηγορώντας τον αγγλικό Τύπο για τη δική του επιλογή, τη στιγμή που είχε συμφωνήσει με την Άρσεναλ!
Τελικά, η σθεναρή αντίσταση του Ρότζερς και του Χένρι τον κράτησαν στο «Άνφιλντ». Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Μάρτιο ο τελευταίος, στο συμβόλαιο του Σουάρες όντως υπήρχε ρήτρα, όμως πήρε το ρίσκο να μην αποδεχθεί την πρόταση των 40+1 εκατ. λιρών των κανονιέρηδων.

«Είχε ρήτρα 40 εκατ. λιρών. Η Άρσεναλ, που είναι άμεσος ανταγωνιστής, μας προσέφερε 40+1. Αυτό που μάθαμε, όμως, είναι ότι τα συμβόλαια δεν σημαίνουν και πολλά στην Αγγλία. Στην πραγματικότητα, στον κόσμο του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η διάρκεια του συμβολαίου μοιάζει να μην έχει καμία σημασία. Όποτε θέλει κάποιος μπορεί να αποφασίσει να φύγει. Πουλήσαμε έναν παίκτη που δεν θέλαμε, τον Φερνάντο Τόρες, για 50 εκατ. λίρες. Αναγκαστήκαμε να τον πουλήσουμε. Από την στιγμή, λοιπόν, που τα συμβόλαια δεν σημαίνουν τίποτα, αποφασίσαμε αυτή τη φορά απλά να μην τον πουλήσουμε», είχε αποκαλύψει ο Χένρι.
Σύμφωνα με τους Times τη στάση αυτή υποστήριξαν οι νομικοί της Λίβερπουλ, ενώ από την Άρσεναλ, παρά την επιβεβαίωση της πρότασης, δεν είχαμε κανένα απολύτως σχόλιο. Ο Σουάρες με τον ατζέντη του έκαναν τα πάντα για την μεταγραφή, όμως παρά τις τάσεις φυγής, μόλις επέστρεψε στο γήπεδο τα έδωσε όλα σε μία σεζόν που ήταν από τις καλύτερες στην Premier League.
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ανανέωση του συμβολαίου του παρουσιάστηκε ως «χριστουγεννιάτικο δώρο» στους οπαδούς, όμως φαίνεται ότι ήταν απλά συμβιβαστική λύση για όλους. Ο Σουάρες είδε τον μισθό του να αυξάνεται και δύο ρήτρες να μπαίνουν. Μία ύψους 100 εκατ. ευρώ για ομάδα του εξωτερικού και άλλη μία ύψους 120 εκατ. ευρώ για ομάδα από την Αγγλία. Από την άλλη η Λίβερπουλ κατάφερε να διατηρήσει πολύ ψηλά την αξία του, καθώς το προηγούμενο συμβόλαιο έφτανε στο τέλος του το 2016, ενώ με την αύξηση του έδωσε ακόμη ένα κίνητρο.

«Οι οπαδοί με βοήθησαν πάρα πολύ, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι πέρασα δύσκολες στιγμές το περασμένο καλοκαίρι. Θέλω να παίξω με την Λίβερπουλ στο Champions League. Όταν υπέγραψα εδώ, αυτό ήταν το όνειρό μου. Ξέρω ότι μπορώ να εκπληρώσω τα όνειρά μου εδώ». Οι δηλώσεις είναι αποσπάσματα από την συνέντευξη του 27χρονου επιθετικού στην Liverpool Echo λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.
Ίσως οι εμφανίσεις του την περασμένη σεζόν να ήταν ένα κίνητρο για το... διαβατήριο της εξόδου. Ίσως τα δάκρυά του στο 3-3 με την Κρίσταλ Πάλας να ήταν γιατί δε θα αποχαιρετούσε τους οπαδούς με τον τίτλο. Δυστυχώς, δε θα το μάθουμε ποτέ. Όσο ο Ουρουγουανός αποθέωνε τους οπαδούς, στην ουσία αυτούς αδίκησε με την συμπεριφορά του και κανέναν άλλο.

Τα λόγια φαίνεται να σημαίνουν λίγα πράγματα για τον Σουάρες. Τον τελευταίο καιρό όλοι οι οπαδοί της Λίβερπουλ είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα της πώλησής του. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να γίνει η καλύτερη συμφωνία. Και μάλλον έγινε.
«Ο σύλλογος έκανε ό,τι μπορούσε για μεγάλο διάστημα, προκειμένου να τον κρατήσει. Με μεγάλη διστακτικότητα και μετά από διαρκείς συζητήσεις, αποφασίσαμε τελικά να αποδεχθούμε την πρόταση και την επιθυμία του Λουίς να μετακομίσει στην Ισπανία και να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις», ήταν το σχόλιο του Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος καλείται να βρει τη λύση για την επόμενη μέρα. Η δουλειά του ξαφνικά δυσκόλεψε πάρα πολύ.
Πέρυσι, ο Στάριτζ τα πήγε μια χαρά, όταν ο Σουάρες ήταν τιμωρημένος και είναι δεδομένο ότι όλοι θα του δείξουν εμπιστοσύνη. Μέχρι τώρα οι μεταγραφές της Λίβερπουλ (συμπεριλαμβανομένων και των Οριζί και Μάρκοβιτς) ήταν ανεξάρτητες της πώλησης του Ουρουγουανού. Πλέον, θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνουν αυτά τα 81 εκατ. ευρώ (μπορεί να ανέβουν στα 94,5 με τα μπόνους). Όχι για το αν θα ξοδευτούν, καθώς αυτή είναι η απόφαση, αλλά το πώς θα ξοδευτούν. Η Λίβερπουλ μπορεί να πάρει 3.... αντι-Σουάρες, όμως μόνο 11 μπορούν να παίξουν.
Οι τρύπες στο ρόστερ μπορούν να κλείσουν μια και καλή, όμως οι κόκκινοι θα πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους την περίπτωση της Τότεναμ πέρυσι. Παράδειγμα προς αποφυγή. Τα χρήματα πολλά, όμως οι επιλογές καλές σε θεωρητικό επίπεδο, κακές στην πράξη.
Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια η τύχη της Λίβερπουλ έμοιαζε να εξαρτάται αποκλειστικά από τα πόδια του Σουάρες. Αυτό που χρειάζεται περισσότερο από όλα αυτή τη στιγμή είναι ένα... άλμα πίστης του Ρότζερς προς τους παίκτες του. Οι μέρες που όλοι έψαχναν τον Σουάρες στο γήπεδο έχουν περάσει. Το πλήγμα είναι τεράστιο και σε αγωνιστικό επίπεδο και στο πρεστίζ. Οι μεταγραφές, όμως, πάντα φέρνουν ενθουσιασμό, ενώ από την άλλη οι προβληματικές σχέσεις είναι πάντα οι πιο έντονες. Ο Ρότζερς πρεσβεύει στα μάτια των οπαδών όλα αυτά που θέλουν να πρεσβεύει ο σύλλογος και πλέον βρίσκεται μπροστά σε νέα πρόκληση. Η «απεξάρτηση», όμως, είναι δύσκολο πράγμα...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: