Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Αν παίξει "έτσι" πρέπει να το "αντέξει"

Ο Κώστας Γκόντζος σχολιάζει την 4άρα του Παναθηναϊκού στην Πολωνία και βγάζει τα συμπεράσματα του ενόψει του πρώτου επίσημου αγώνα που έρχεται στα τέλη Ιουλίου... Αρχικά για να μην νοιώθουμε... άσχημα κι επειδή πιθανόν να διαβάζουν το σάιτ... Πολωνοί μετανάστες εδώ στην Ελλάδα, ή Έλληνες που βρίσκονται στην... Πολωνία, ας καταλήξουμε στο ότι ο Παναθηναϊκός έπαιζε σήμερα με την... Λέχια του Γκντανσκ και όχι με την... Λέγκια όπως λέμε τόσα χρόνια τις ομάδες με το συγκεκριμένο προσωνύμιο από την Πολωνία.
Όχι τίποτε άλλο δηλαδή, αλλά μην νοιώθουμε και... αμόρφωτοι πια, γιατί με αυτή την μόδα των τελευταίων ετών, να λένε τις ξένες ονομασίες ομάδων και ποδοσφαιριστών οι σπορτκάστερ με την... τοπική προφορά κάθε Εθνικής διαλέκτου ανά τον κόσμο, κινδυνεύουμε σε λίγο καιρό να μην συμφωνούμε μεταξύ μας αν μιλάμε για τις... ίδιες ομάδες.
Ήττα 4-0 λοιπόν ο Παναθηναίκός στο δεύτερο τεστ επί Πολωνικού εδάφους το τελευταίο πριν επιστρέψει αύριο βράδυ στην Ελλάδα.
Θα ξαναπούμε και πάλι αυτά που λέγαμε και μετά το πρώτο φιλικό που ήταν νικηφόρο για τους πράσινους. Ότι το αποτέλεσμα και τα λοιπά και τα λοιπά δεν σημαίνουν τίποτε και αυτά είναι φιλικά και όλα τα συναφή.
Βέβαια τέσσερα γκολ σε μισή περίπου ώρα θέλουν μια... μελέτη, αλλά αυτό φαντάζομαι το έχουν ξεκινήσει ήδη ο Αναστασίου και οι παίκτες του συζητώντας για το παιχνίδι.
Μπορούμε όμως να πούμε μερικά πράγματα βλέποντας πλέον τον Αναστασίου να κατασταλάζει ουσιαστικά σε ένα σχήμα με ρόμβο στο κέντρο και μπροστά κορυφή τον Μπέργκ και γύρω του δεύτερο επιθετικό τον Κλωναρίδη.
Με βάση αυτό, λογικά η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού θα είναι αυτή που είδαμε στο πρώτο ημίχρονο με τον Λαγό θεωρητικά στην θέση του Δώνη και ίσως τελικά τον Πέτριτς σε ρόλο... Κλωναρίδη δίπλα στον Μπέργκ και όχι κορυφή στον ρόμβο θέση που θα διεκδικήσει με αξιώσεις όπως δείχνουν τα πράγματα ο Ατζαγκούν.
Η αν φύγει ο Μέντες από τα στόπερ και μπει εκεί ο Τριανταφυλλόπουλος με Κουτρουμπή, ο Μέντες να παίζει δίπλα στον Λαγό σε ένα καθαρό 4-4-1-1 της παλιάς κοπής με δύο αμυντικά χάφ.
Ταυτόχρονα, με βάση πάλι τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο Παναθηναϊκός θα στηριχθεί και πάλι στην πίεση και μάλιστα στην πίεση όσο πιο ψηλά στην περιοχή του αντιπάλου του γίνεται.
Αυτό δηλαδή που έκανε κυρίως στο πρώτο ημίχρονο στο φιλικό με την... Λέχια (ρε τι τραβάμε με τις... προφορές).
Σωστό είναι αυτό ποδοσφαιρικά. Κι έτσι άλλωστε έπαιξε και πέρυσι ο Παναθηναϊκός. Μόνο που αν θυμάστε, αυτό άρχισε να μετατρέπεται σε ατού αντί για ντεσαβαντάζ για την ομάδα του Αναστασίου, από τον δεύτερο γύρο και μετά, όταν δηλαδή αφ' ενός ο Παναθηναϊκός είχε δέσει περισσότερο σαν ομάδα και έβγαζε και αντοχές στο παιχνίδι, ενώ αφ' ετέρου οι περισσότερες Ελληνικές ομάδες έδειχναν να μην έχουν την φρεσκάδα που είχαν στον πρώτο γύρο, τότε δηλαδή που ο Παναθηναϊκός έπαθε κάμποσα στραπάτσα, ιδιαίτερα επειδή από κάποιο σημείο και μετά δεν υπήρχαν επιστροφές και οι αντίπαλοι έβρισκαν άνετα διαδρόμους προς την περιοχή του.
Για να φτάσουμε και στο ζητούμενο λοιπόν σε σχέση με τα πρώτα συμπεράσματα από την μέχρι στιγμής προετοιμασία του Παναθηναϊκού.
Είναι σωστός ποδοσφαιρικά ο τρόπος που επιχειρεί να παίξει, μόνο που αυτό, θέλει πολλή καλή στήριξη και υπστήριξη από την μεσαία κυρίως γραμμή, αλλιώτικα και αν βρει μια σχετικά έτοιμη και σε καλή φυσική κατάσταση ομάδα ο Παναθηναϊκός στα προκριματικά, μπορεί να κινδυνεύσει αν δεν έχει ανεβάσει αρκετά τα στάνταρ του από πλευράς ταχύτητας και αντοχών κυρίως.
Γι' αυτό, σ' αυτή την φάση τουλάχιστον, που η ομάδα λογικά δεν θα προλάβει να έχει φτάσει στο τοπ της στα δύο συγκεκριμένα αυτά στοιχεία, αυτός ο τρόπος παιχνιδιού, πολύ δύσκολα θα "υποστηριχθεί" σωστά με ένα σχήμα ρόμβου και ένα αμυντικό χαφ στην διάταξή του.
Εκεί θα πρέπει να γίνει από τον Αναστασίου ένα... πάντρεμα για να μην αναγκαστεί να αλλάξει αυτό που θεωρεί ατού της ομάδας του σαν τρόπο και φιλοσοφία παιχνιδιού.. Και να ανεβάσει έτσι δηλαδή όσο γίνεται .και όσο προλαβαίνει τα στάνταρ των ποδοσφαιριστών του σε αντοχές και ταχύτητα, αλλά να βρει και τον κατάλληλο συνδυασμό χαφ που να μπορούν να υποστηρίξουν στοιχειωδώς ένα τέτοιο ρυθμό και τρόπο παιχνιδιού.
Από κει και πέρα.
Από την στιγμή που θεωρείται παρελθόν ο Καπίνο, θα πρέπει να μάθουμε αν ο Παναθηναϊκός σκοπεύει να πάρει τερματφύλακα ή να στηριχθεί σε Κοτσόλη, Ταμπάκη και λοιπά.
Απ' την άλλη αν είναι να πουλήσεις ένα παίκτη για να πάρεις κάποια λεφτά και τα μισά απ' αυτά χρειαστεί ή αναγκαστείς να τα δώσεις για να πάρεις παίκτη στην... ίδια θέση με αυτόν που πούλησες, ίσως και να μην έχει νόημα σαν κίνηση.
Τέλος κάτι ακόμα.
Καλά που πήγαν μέχρι την... Πολωνία και το είδαν κι αυτό για... πρώτη φορά στην ζωή τους.. Και οι φίλοι που μετέδιδαν και σχολίαζαν τον παιχνίδι, αλλά και κάποιοι από την αποστολή του Παναθηναϊκού που έμειναν... έκπληκτοι από τα καπνογόνα και την διακοπή που έγινε εξ' αιτίας τους.
Καλά που πήγαν μέχρι εκεί δηλαδή και είδαν... και αυτό το θέαμα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Γιατί εδώ στην Ελλάδα, τέτοια πράγματα μας είναι όχι απλά... άγνωστα και ξένα, αλλά μας προκαλούν τουλάχιστον... έκπληξη και απορία για το πως γίνεται να παίζουν μπάλα εκεί στην Πολωνία... αν γίνονται συχνά τέτοια πράγματα στα γήπεδα.
Τώρα να πω τίποτε για... συμπλήρωμα σχετικά, ή να το αφήσω να το πάρει το ποτάμι και απλά να το δούμε από την.. εύθυμη πλευρά του και σαν ένα καλό... ανέκδοτο που μας προσφέρθηκε σαν... ΄κέρασμα μαζί με την μετάδοση;
Προτιμώ το δεύτερο, για να μείνουμε όλοι μαζί καλά... κι αγαπημένοι μέρες πού είναι άλλωστε.
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: