Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Το σύγχρονο θαύμα του αθλητικού management...!

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την ομάδα πρότυπο στον πλανήτη ποδόσφαιρο, τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται, μεγαλώνει και γοητεύει...
Πρόκειται για την ομάδα που το καλοκαίρι που μας πέρασε εισέπραξε τα περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρώπη, από την πώληση ποδοσφαιριστών. Σχεδόν 100 εκατ. λίρες μπήκαν στα ταμεία της Σαουθάμπτον και τα περισσότερα από αυτά τα έδωσε η Λίβερπουλ. Δεν ήταν όμως η μόνη. Οι περισσότερες μεγάλες ομάδες της Αγγλίας ψώνισαν από την Σαουθάμπτον το περασμένο καλοκαίρι.
ADVERTISEMENT
Η Λίβερπουλ πήρε τους Λαλάνα, Λόβρεν και Λάμπερτ με σχεδόν 50 εκατ. λίρες, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Λουκ Σο με 27 εκατ. λίρες και η Αρσεναλ τον Τσέιμπερς με 15+5 εκατ. λίρες. Η Σαουθάμπτον το “πουλάω ακριβά” το έκανε επιστήμη, αφού κατάφερε να εισπράξει επιπλέον άλλα 4 εκατ. λίρες ως ενοίκιο για τους “δανεισμούς” των Οσβάλντο, Χόιφελντ και Ραμίρες.
Η Σαουθάμπτον “πούλησε” μέχρι και τον προπονητή της, τον Μαουρίτσιο Ποκετίνιο στην Τότεναμ και όλη αυτή η ιστορία (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την περσινή ομάδα της Σαουθάμπτον αποχώρησαν συνολικά 13 ποδοσφαιριστές), προκάλεσε ποικίλα σχόλια στην Αγγλία και μεγάλη κριτική από τον Τύπο της χώρας.
Αθελά του στην υπόθεση της κριτικής έμπλεξε και ο νέος τεχνικός των Αγίων, ο Ρόναλντ Κούμαν. Σε μία από τις ημέρες της προετοιμασίας ο Κούμαν σήκωσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μία φωτογραφία του γηπέδου όπου η ομάδα θα έκανε προπόνηση και έγραψε. “Ξεκινάμε την προπόνηση...”. Η φωτογραφία έδειχνε το γήπεδο και τους κώνους που ήταν μέσα σε αυτό και κανέναν παίκτη και ο αγγλικός Τύπος το θεώρησε ως ξεκάθαρη μπηχτή του Κούμαν, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο ήθελε να υποδηλώσει ότι δεν έχει πλέον άλλους παίκτες στην ομάδα.
Η ανάρτηση μάλιστα έγινε την ημέρα που ανακοινώθηκε η πώληση και του Λόβρεν.
Το βαρύ κλίμα και η εικόνα διάλυσης...
Οι οπαδοί της Σαουθάμπτον ήταν έξαλλοι, ακόμη και ο ελληνικός σύνδεσμος φίλων Σαουθάμπτον (ασφαλώς και υπάρχει τέτοιος), έκανε (λογικά...) πικρόχολα σχόλια για την πολιτική που ακολουθούσε η ομάδα. Το σκηνικό πίεσης οδήγησε την Σαουθάμπτον στο να ενημερώσει δημόσια ότι δεν θα πωλούσαν άλλο ποδοσφαιριστή, παρά το γεγονός ότι ήταν σε συζητήσεις με την Τότεναμ για την πώληση και του Σνάιντερλεν. Ο Γάλλος μέσος είχε εκδηλώσει την επιθυμία να φύγει και έγινε έξαλλος με την απόφαση του συλλόγου να μην του το επιτρέψει, ενώ νωρίτερα
είχε αφήσει τόσους και τόσους να φύγουν με το αζημίωτο φυσικά. “Αφησαν τον Λόβρεν που ήταν μόλις ένα χρόνο στην ομάδα και όχι εμένα που είμαι πέντε χρόνια εδώ και τους έχω στηρίξει τόσο πολύ” εμφανίζονταν να λέει και στο twitter του έγραψε. “Πέντε υπέροχα χρόνια τα ξέγραψαν μέσα σε 5 λεπτά”.
Το κλίμα στην ομάδα λίγες ημέρες πριν το πρωτάθλημα αρχίσει ήταν κάτι παραπάνω από βαρύ. Η διοίκηση σε πανικό για να πείσει ότι δεν ξεπουλάει και ότι έχει φιλοδοξίες, οι μισοί παίκτες προβληματισμένοι για την χρονιά που έρχεται, κάποιοι άλλοι με ξεκάθαρη διάθεση να φύγουν και κάποιοι που μόλις είχαν έρθει, σκέφτονταν ότι ίσως είχαν κάνει λάθος επιλογή. Ο μόνος σίγουρος και αισιόδοξος ήταν ο Ρόναλντ Κούμαν, ο νέος προπονητής της Σουθάμπτον που ήθελε πολύ να πάρει αυτή την δουλειά και το είχε δείξει από την πρώτη στιγμή, ακόμη
και από την συνέντευξη που έδωσε στους ιδιοκτήτες της ομάδας πριν τον προσλάβουν. Ο βασικός λόγος που είχε επιλεχτεί ήταν ότι δεν είχε δείξει τον παραμικρό πανικό στο ενδεχόμενο να φύγουν αρκετοί από τους βασικούς παίκτες της ομάδας. “Μην ανησυχείτε αν είναι να εισπράξετε τόσο χρήματα και τα περισσότερα από αυτά τα διαθέσετε για την ομάδα, θα φτιάξουμε ένα νέο σύνολο τουλάχιστον το ίδιο καλό με το περσινό” είχε πει στην πρώτη γνωριμία του με την ιδιοκτήτρια Καταρίνα Λίεμπερ και τον πρόεδρο και άνθρωπο που τρέχει την ομάδα,
τον Ραλφ Κρούγκερ.
Ο Καναδογερμανός Κρούγκερ ήταν άλλος ένας λόγος αμφισβήτησης των οπαδών της Σαουθάμπτον. Από τον λατρεμένο για αυτούς Κορτέζε στον Κρούγκερ για τον οποίο η Σαουθάμπτον ήταν η πρώτη επαγγελματική στέγη που είχε σχέση με τον ποδόσφαιρο. Μέχρι να γίνει διάδοχος του Κορτέζε ήταν πρώτα παίκτης και αργότερα προπονητής ομάδων χόκεϊ στον πάγο!!!
Κάπως έτσι λοιπόν ήταν διαμορφωμένο το “κάδρο” της Σουθάμπτον πριν από 40 ημέρες, ελάχιστα 24ωρα δηλαδή πριν την έναρξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ. Σήμερα το “κάδρο” είναι τόσο διαφορετικό που αναρωτιέσαι αν πρόκειται για την ίδια ομάδα.
Σχεδόν 40 μέρες μετά το “κάδρο” είναι λαμπερό!
Η Σαουθάμπτον είναι 2η στη βαθμολογία της Premier League και στη φάση των 32 του Λιγκ Καπ απέκλεισε την Αρσεναλ την οποία νίκησε στην έδρα της το “Emirates” με 2-1! Η μοναδική ήττα στη σεζόν ως τώρα είναι από την Λίβερπουλ στο “Ανφιλντ” στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, ένα ματς στο οποίο οι “Αγιοι” άξιζαν τουλάχιστον τον βαθμό της ισοπαλίας, αφού ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ καλύτερη ομάδα.
Πώς όμως συνέβη όλο αυτό; Τι μεσολάβησε; Κυρίως δύο πράγματα. Το πρώτο ο Ρόναλντ Κούμαν και το δεύτερο οι Ακαδημίες της Σαουθάμπτον που δεν σταματούν να παράγουν ταλέντα.
Ο Ολλανδός προπονητής κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη της Καταρίνα Λίεμπερ και του Ραλφ Κρούγκερ και έχοντας ένα ταμείο γεμάτο από εκατομμύρια λίρες ξόδεψε πολλά και κυρίως ξόδεψε σοφά, αφού απέκτησε παίκτες που τους ήξερε πολύ καλά γιατί τους είχε στα χέρια του χρόνια.
Ολα πάνω στον Κούμαν...
Ο Ιταλός σέντερ φορ Γκρατσιάνο Πελέ που δύο χρόνια στη ολλανδική Φέγενορντ με τον Κούμαν προπονητή έκανε θραύση, πήγε στη Σαουθάμπτον για να καλύψει το κενό του Λάμπερτ. Σε 5 ματς ήδη μετρά 3 γκολ. Δεύτερη επιλογή ο Ντούσαν Τάντιτς από την Τβέντε. Ο διεθνής Σέρβος που στα χέρια του Κούμαν πριν μερικά χρόνια στη Γκρόνιγκεν έκανε το μεγάλο άλμα στην καριέρα του, φέτος έκανε ένα ακόμη μεγαλύτερο με τη μεταγραφή στη Σαουθάμπτον. Εξαιρετικός ποδοσφαιριστής που πήγε να φορέσει τα παπούτσια του Λαλάνα και δύσκολα δεν θα τα καταφέρει
να ανταποκριθεί στο ρόλο.
Ακολούθησε ο Σέιν Λονγκ ο οποίος ήταν και η μοναδική μεταγραφή από το αγγλικό πρωτάθλημα για την Σαουθάμπτον. Οταν ο Κούμαν κατάλαβε ότι τις “εσωτερικές” μεταγραφές θα τις χρυσοπληρώσει, τις έκοψε. Η Σαουθάμπτον πλήρωσε για τον Λονγκ 12 εκατ. λίρες (ποσό υπερβολικό για την αξία του), αλλά πάντως απέκτησε έναν πολύ γρήγορο και αξιόπιστο επιθετικό απολύτως ταιριαστό στον τρόπο παιχνιδιού της. Το κενό του Λόβρεν καλύφθηκε με δύο ποδοσφαιριστές. Πρώτα αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή ο Ρουμάνος Γκάρντος από την Στεάουα
Βουκουρεστίου, τον οποίο ο Κούμαν ήθελε να πάρει πέρυσι στη Φέγενορντ αλλά ήταν ακριβός για το πορτοφόλι της τότε ομάδας του και μετά ο Βέλγος Τόμπι Αλντερβάιρελντ τον οποίο ο Κούμαν ήξερε πολύ καλά από την κοινή παρουσία τους στο ολλανδικό πρωτάθλημα και τον οποίο απέκτησε με μορφή δανεισμού από την Ατλέτικο Μαδρίτης.
Για το δε κενό του Λουκ Σο, ο Κούμαν δέχτηκε την εισήγηση των σκάουτερ της ομάδας και πήρε με τη μορφή δανεισμού το αριστερό μπακ της Τσέλσι Ράιαν Μπέρτραντ ο οποίος μέχρι τώρα κάνει εξαιρετικά την δουλειά. Μάλιστα φρόντισε να βάλει και οψιόν αγοράς 10 εκατ. ευρώ, στην οποία είναι πιθανό πολύ σύντομα να κάνει χρήση.
Επόμενη και τελευταία χρονικά μεταγραφή ο Σάντιο Μανέ από την Ζάλτσμπουργκ. Ενας τρομερός και πολύ γρήγορος Αφρικανός εξτρέμ τον οποίο ο Κούμαν ήξερε καλά από το Europa League στο οποίο είχε αντιμετωπίσει τους Αυστριακούς.
Ανάμεσα σε όλες αυτές τις μεταγραφές, ο Κούμαν είχε προλάβει να κάνει και μία που θα έκλεινε μία περσινή πληγή της ομάδας. Ο Πολωνός πορτιέρο Αρτουρ Μπόρουτς δεν ήταν τίποτα ιδιαίτερο και ο Ολλανδός τεχνικός πλήρωσε 10 εκατ. λίρες για να πάρει τον τερματοφύλακα και της Εθνικής Αγγλίας Φρέιζερ Φόρστερ, ο οποίος ανήκε στην Σέλτικ.
Εισέπραξε 100, χάλασε 60 και έγινε καλύτερη!
Κάπως έτσι η Σαουθάμπτον ξόδεψε το φετινό καλοκαίρι κάτι παραπάνω από 60 εκατ. λίρες, το οποίο είναι και ποσό ρεκόρ στην ιστορία της αλλά επί της ουσίας μπορεί κανείς να πει ότι ξόδεψε μόλις 60 από τα 100 εκατ. λίρες που εισέπραξε. Και κάπως έτσι μαζί με αυτούς που υπήρχαν έχει φτιάξει ένα υπέροχο σύνολο που μοιάζει ικανό όχι απλώς να μείνει στην κατηγορία, αλλά να διεκδικήσει και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο σε κάποια από τις τρεις διοργανώσεις που μετέχει.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι η Σαουθάμπτον είναι ένα σύλλογος με πολύ στέρεες βάσεις. Οικονομικά είναι ίσως στην καλύτερη κατάσταση από οποιοδήποτε άλλο club στο Νησί με εξαίρεση την Αρσεναλ, ο κόσμος της ξαναβρήκε το κέφι του και το γήπεδο παραμένει γεμάτο σε κάθε ματς, ενώ η ολοκλήρωση του έργου των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων των Ακαδημιών της πλησιάζει. Το ακόμη σπουδαιότερο είναι ότι οι ειδικοί του αγγλικού ποδοσφαίρου εκτιμούν ότι αν η Σαουθάμπτον το θελήσει, το ερχόμενο καλοκαίρι, της είναι πολύ εύκολο να
εισπράξει ξανά 100 εκατ. λίρες από την πώληση ποδοσφαιριστών της.
Και το ερχόμενο καλοκαίρι 100 εκατ. εισπράξεις!
Ο Σνάιντερλεν εξακολουθεί να απασχολεί τις μισές ομάδες της Premier League και η τιμή που θα πιάσει είναι τουλάχιστον 25 εκατ. λίρες. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας πέρυσι ο Τζέι Ροντρίγκες επιστρέφει από τον σοβαρό τραυματισμό του και μπορεί άνετα να πωληθεί με 20 εκατ. λίρες, το νέο μεγάλο αστέρι της ομάδας ο Γουόρντ Πράους στα 19 του θεωρείται ταλέντο ανάλογου επιπέδου με τον Σο και ήδη κοστολογείται με 20 εκατ. λίρες, ενώ ο δεξιός οπισθοφύλακας Ναθάνιελ Κλάιν είναι στα 24 του ένα από τα δύο τρία καλύτερα μπακ του πρωταθλήματος. Και όλοι
αυτοί είναι παίκτες που υπήρχαν στην ομάδα και όχι κάποιος από τις φετινές μεταγραφές. Χώρια που από πίσω φαίνεται πως έρχονται και άλλα ταλέντα όπως ο φορ Σαμ Γκάλαχερ, ο αμυντικός Ματ Τάργκετ και ο μέσος Χάρισον Ριντ, όλοι τους πλέον μέλη της πρώτης ομάδας!
Μία ομάδα που πριν μία πενταετία ήταν δύσκολο να την βρεις στο χάρτη του αγγλικού ποδοσφαίρου, σήμερα όχι απλώς την βλέπεις στη βιτρίνα του ως ένα από τα καλύτερα και πιο σπάνια κομμάτια του, αλλά είσαι βέβαιος ότι σύντομα θα την ξεχωρίζεις και στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη. Η Σαουθάμπτον αποτελεί όχι απλώς παράδειγμα προς μίμηση, αλλά πραγματικό σεμινάριο για το πώς εξελίσσεις μία ομάδα. Οσοι συμμετέχουν χρόνια τώρα σε αυτό το project, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα το διηγούνται στα εγγόνια τους ως ένα σύγχρονο θαύμα του
αθλητικού management...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: