Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ο «Δράκουλας» της Ρουμανίας!

Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει την ιστορική κόντρα Ρουμάνων-Ούγγρων, τις δεισιδαιμονίες, τον «σατανά» προπονητή και τον φόβο των 2.500 εκδρομέων.
Οι Ούγγροι με τους Ρουμάνους έχουν διαμάχη από πολύ παλιά. Προφανώς δεν είχε να κάνει με το ποδοσφαιρικό. Πάει ακόμα πιο πίσω ιστορικά και σχετίζεται με τα όμορα τους εδάφη που άλλαζαν κατοχή από καιρούς σε καιρούς. Το τελευταίο συνοριακό υποχρεωτικό... πάρε δώσε ήταν το πέρασμα της Τρανσυλβανίας στην κατοχή της δεύτερης. Οι νικητές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου αποφάσισαν να χαρίσουν την επαρχία στους Ρουμάνους, αφαιρώντας την από την Ουγγαρία που μόλις διαμορφωνόταν, μετά την ήττα και τη διάσπαση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.
ADVERTISEMENT
Εκτοτε τα μίση δεν έχουν καταλαγιάσει και πολύ. Κάπως έτσι λοιπόν το μεταξύ τους Σαββατιάτικο (19:00) ματς στο Βουκουρέστι, καθίσταται σημαντικό όχι μόνο από αγωνιστικής πλευράς, αλλά και με όλα τα γύρω γύρω που το συνοδεύουν. Οπως συμβαίνει πάντα δηλαδή σε αυτές τις αναμετρήσεις. Ακόμα πιο κρίσιμο το καθιστά το ταξίδι των 2.500 σκληρών Ούγγρων που θα μεταβούν οδικώς στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αγνούς φιλάθλους που απλά θέλουν να δουν μπαλίτσα ήρεμα κι ωραία και αυτή η ιδιαιτερότητα αρκεί για να καταστήσει το εν λόγω παιχνίδι που διεξάγεται στα πλαίσια του ομίλου της Ελλάδας, ως υψηλής επικινδυνότητας.

Οι Ουγγροι πάντως όσο σκληρή οπαδική αποστολή και να στέλνουν, έχουν τους δικούς τους φόβους. Αν και τα εισιτήρια του αγώνα (4,5 ευρώ) τους τα κάνουν δώρο οι παίκτες της Εθνικής, το ταξίδι αυτό καθ' αυτό είναι αλήθεια πως δεν θεωρείται κατάλληλο για όσους έχουν δεισιδαιμονίες. Αλλωστε στην χώρα τους παραμένουν ακόμα νωπές οι αφηγήσεις από το προηγούμενο ίδιο ταξίδι που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2013. Τότε που για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας περίπου 500 Ούγγροι τρομοκρατήθηκαν, διασχίζοντας τα Καρπάθια.
Εκεί όπου εξακολουθεί να τρομάζει ο θρύλος του Δράκουλα, καθώς περνούσε το κομβόι των οπαδών από κάποια χωριά, εμφανίζονταν μπροστά τους χωρικοί ντυμένοι στα μαύρα και κρατούσαν καρφιά, σταυρούς και ό,τι άλλο υπάρχει στην ιστορία του ξακουστού Κόμη. Μάλιστα ακόμα και παπάδες πετάγονταν μπροστά από τα αυτοκίνητα και έκαναν ξόρκια ή εξορκισμούς. Ο,τι και να ήταν, μάλλον έπιασαν και οι γηπεδούχοι νίκησαν 3-0.

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο που ανησυχεί τους Ούγγρους. Βλέπετε όλες αυτές οι δεισιδαιμονίες έρχονται και δένουν αρμονικά με το υπερφυσικό που κατά κάποιο τρόπο πρεσβεύει και ο αντίπαλος προπονητής. Για τον Βίκτορ Πιτσούρκα ανέκαθεν κυκλοφορούσαν περίεργες ιστορίες. Εάν λοιπόν συνδυάσεις τον Κόμη Δράκουλα με το παρελθόν και το μέλλον του 58χρονου εκλέκτορα, τότε αναμφίβολα μπορείς να δείξεις κατανόηση στις φοβίες των φιλοξενούμενων.
Ο Πιτσούρκα που από μικρός ντυνόταν στα μαύρα, είχε αποκτήσει το παρατσούκλι «σατανάς» και στο αυτοκίνητο του εξακολουθεί να έχει πινακίδες με νούμερο 666. Αλήθεια μετά απ' όλα αυτά υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι έχει πιθανότητες η Ουγγαρία;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: