Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Ρανιέρι: «Δεν είμαι μάγος»

Υπομονή ζήτησε ο Κλαούντιο Ρανιέρι μέχρι να καταφέρει να περάσει τη φιλοσοφία του και να δεθεί με τους διεθνείς. Καλή κι οργανωμένη ομάδα χαρακτήρισε τη Φινλανδία, ενώ εγκωμίασε τον Γιώργο Καραγκούνη.

Ρανιέρι: «Δεν είμαι μάγος»
Λιγότερο για το παιχνίδι κόντρα στη Φινλανδία και περισσότερο για τις σκέψεις του σχετικά με την αγωνιστική φιλοσοφία που θέλει να περάσει στην Εθνική μίλησε ο Ρανιέρι στη συνέντευξη Τύπου πριν τον αγώνα των προκριματικών του Euro.

Ο Ιταλός τεχνικός τόνισε για ακόμη μια φορά πως στόχος του είναι να κάνει την ομάδα πιο επιθετική, αλλά επανέλαβε πως κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο.

Για τον προσεχή αντίπαλο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για πολύ καλά οργανωμένη ομάδα που θα πρέπει να… χτυπηθεί στην ταχύτητα, ενώ αναφέρθηκε τόσο στο σύνθετο ρόλο του Γιώργου Καραγκούνη, όσο και στο θέμα που προέκυψε με τον Γκέκα.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την εμπειρία του να προπονεί πρώτη φορά εθνική ομάδα:
«Είναι διαφορετικό γιατί δεν έχεις πολύ χρόνο για να δουλέψεις με την ομάδα. Με την Ελλάδα είναι πολύ πιο δύσκολο διότι έχει συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και επιτυχίες και εγώ προσπαθώ να περάσω τις δικές μου ιδέες σταδιακά. Χρειάζεται χρόνος για να γνωρίσω τους παίκτες και τις ικανότητές τους αλλά και για τους παίκτες για να καταλάβουν τα σχέδιά μου. Ειδικά στο πρώτο παιχνίδι πολλοί ποδοσφαιριστές δεν ήταν έτοιμοι και από άποψη φυσικής κατάστασης, δεν είχαν ρυθμό. Πλέον η κατάσταση έχει βελτιωθεί πολύ σε σχέση με ένα μήνα πριν».

Για τη Φινλανδία:
«Η Φινλανδία είναι πολύ δυνατή και παίζει οργανωμένο ποδόσφαιρο. Έχω γνωρίσει τον Πατελάινεν που είναι ένας καλός άνθρωπος και προπονητής με τον οποίο μιλήσαμε πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη. Είναι επιτυχημένος και αυτό φαίνεται στο γήπεδο».

Για το πώς σκοπεύει να κάνει πιο επιθετική την ομάδα:
«Το σημαντικό είναι να δεθώ με τους παίκτες. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει τη νοοτροπία. Για χρόνια έπαιζαν με βάθος στην άμυνα και με αντεπιθέσεις. Βέβαια, έτσι κατέκτησαν το EURO. Αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Αλλά δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες τι θέλω να κάνουν και εγώ να αντιληφθώ τι μπορούν να κάνουν. Με 2-3 μέρες που έχω στη διάθεσή μου, αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα. Χρειάζεται υπομονή. Θέλουμε να παίξουμε σαν ομάδα. Με αντοχές, ταχύτητα. Θέλω να έχει γρήγορο ρυθμό. Η Φινλανδία κλείνει χώρους. Αν παίξουμε αργά, ο αντίπαλος θα έχει το χρόνο να οργανωθεί. Θέλω να δω την ομάδα μου να είναι οργανωμένη. Στα τελευταία ματς η Φινλανδία έχει κερδίσει το 70% των προσωπικών μονομαχιών. Αύριο πρέπει εμείς να κερδίσουμε τουλάχιστον το 51%».

Για τον Καραγκούνη:
«Η ηλικία είναι ηλικία! Είναι καλή στιγμή να σταθεί δίπλα μου, να με βοηθήσει και να βοηθήσει την ομάδα. Είναι ένας θρύλος και όλοι τον ξέρουν. Θέλω να μεταδώσει την εμπειρία του στους νέους. Να καταλάβουν τι είναι ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο. Ο Γιώργος έχει αγωνιστεί σε διάφορες χώρες και στο υψηλότερο επίπεδο, άρα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Έχουμε μιλήσει κι έχει καταλάβει τι θέλω. Τώρα πρέπει να κάνει και τους παίκτες να καταλάβουν. Θέλουμε να αλλάξουμε, θέλουμε να επιτεθούμε. Δεν είναι δυνατόν πάντα να περιμένουμε την αντεπίθεση. Το ελληνικό και το ιταλικό ποδόσφαιρο μοιάζουν, αλλά ήρθε η στιγμή να αλλάξουμε».

Για τις διαφορές μεταξύ Φινλανδίας και Ρουμανίας:
«Είναι πιο οργανωμένη η Φινλανδία. Με τη Ρουμανία δηχθήκαμε νωρίς γκολ, παίξαμε με παίκτη παραπάνω αλλά απέναντι σε μια ομάδα που είχε όλους τους παίκτες πίσω. Αύριο αντιμετωπίζουμε μια διαφορετική ομάδα. Είδαμε πολλά παιχνίδια με τους παίκτες μου κι έχουν καταλάβει το στυλ που παίζει. Αυτό είναι το πρόβλημα. Άλλο πράγμα είναι το τι θέλει ένας προπονητής και άλλο το τι μπορεί να κάνουν οι παίκτες. Οι προπονητές πρέπει να είναι έξυπνοι. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ εμού και των παικτών. Δεν είμαι μάγος. Σιγά-σιγά όλα θα γίνουν».

Για τον Τοροσίδη:
«Νομίζω πως είναι έτοιμος. Θα δω και στην προπόνηση αλλά εύχομαι να είναι καλά».

Για την προεπιλογή των διεθνών και το θέμα του Γκέκα:
«Για το συγκεκριμένο παιχνίδι πιστεύω ότι έκανα τις καλύτερες επιλογές βάσει των αναγκών της ομάδας, όσον αφορά τον Φάνη Γκέκα τον κάλεσα για να του δείξω πως βρίσκεται στα πλάνα μου και τον υπολογίζω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: