Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

«Θέλει πίστωση χρόνου για να βγουν συμπεράσματα…»

Την άποψη πως πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον Κλαούντιο Ρανιέρι και τη «νέα» Εθνική ομάδα, εξέφρασε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ο Κώστας Κωνσταντινίδης.

«Θέλει πίστωση χρόνου για να βγουν συμπεράσματα…»
Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής έκανε αναδρομή στο παρελθόν, θυμήθηκε την τελευταία επίσκεψη του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στη Φινλανδία και την βαριά ήττα που είχε γνωρίσει με 5-1 σε μια μεταβατική περίοδο με τον Ότο Ρεχάγκελ να κάθεται για πρώτη φορά στον πάγκο της.

Στη συνέχεια σύγκρινε τον Ότο Ρεχάγκελ με τον Κλαούντιο Ρανιέρι, τονίζοντας πως και οι δύο στο ξεκίνα τους δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα της Εθνικής ομάδας.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κώστας Κωνσταντινίδης στον Μιχάλη Τσόχο και τον Σωτήρη Κωσταβάρα για:

Την ήττα με 5-1 από την Φινλανδία το 2001:

«Ήταν ένα… ιστορικό παιχνίδι γιατί από την αρχή ως το τέλος πήγαν όλα στραβά. Είναι από τα παιχνίδια που καλυτέρα να μην θυμόμαστε ούτε εμείς οι ποδοσφαιριστές, άλλα ούτε κι εσείς οι δημοσιογράφοι. Σε εκείνο τον αγώνα όλα πήγαν στραβά και γίνανε λάθη από όλους».

Το γεγονός ότι ήταν μια καινούργια αρχή για την τότε Εθνική:

Σωστά. Κάπως έτσι ήταν τότε καθώς μιλάμε για μία μεταβατική περίοδο της ομοσπονδίας και της Εθνικής ομάδας καθώς μόλις είχε αλλάξει ο προπονητής και πλέον είχε αναλάβει ο Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος είχε διαφορετική νοοτροπία».

Την πορεία της Εθνικής από εκείνη την περίοδο μέχρι σήμερα:

«Εκείνο το παιχνίδι ήταν όπως το περιγράψαμε πριν. Εγώ δεν νομίζω ότι ήταν η ήττα το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ήταν ένα σοκ, το οποίο έπρεπε να έρθει για να αρχίζουν να αλλάζουν κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι οι νοοτροπίες έπρεπε να αλλάξουν, δηλαδή να απομονώσουμε την Εθνική ομάδα απ’ όλα τα αλλά».

Τη νοοτροπία που πέρασε ο Ρεχάγκελ στην Εθνική ομάδα:

«Μπορεί να γεννήθηκα στη Γερμανία, αλλά έπαιξα πρώτα στην Ελλάδα. Εκείνη την περίοδο, όμως ήμουν στη Γερμανία και μπορούσα να αντιληφθώ τον τρόπο σκέψης του Ρεχάγκελ λόγω της παρουσίας μου στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ήταν κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρολό στη θητεία του στην Εθνική ομάδα».

Το αν του θυμίζει η τότε Εθνική τη σημερινή ομάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι:

«Δεν νομίζω ότι είναι καινούργιο ξεκίνημα, γιατί η νοοτροπία της ομάδας έχει αλλάξει από το 2004 και τις συνεχείς παρουσίες σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Είναι μια μεταβατική περίοδος γιατί ο Κλαούντιο Ρανιέρι είναι ένας νέος προπονητής και δεν είχε καμία σχέση με την Ελλάδα. Χρειάζεται τον χρόνο του ώστε να μάθει ορισμένα πράγματα. Είναι κάτι φυσικό που συμβαίνει και σε άλλες χώρες, είναι θέμα προσαρμογής και χρειάζεται λίγο χρόνο. Έτσι γίνεται και με τον κ. Ρανιέρι στην Εθνική μας. Μετά τον Ότο Ρεχάγκελ ήρθε ο Σάντος που γνώριζε την ελληνική νοοτροπία, όντας προπονητής σε πάγκους ελληνικών ομάδων κι όχι ένας ξένος που δεν ξέρει την ελληνική πραγματικότητα. Αυτή την στιγμή πιστεύω πως ο Ιταλός προπονητής δεν γνωρίζει καλά τους ποδοσφαιριστές».

Το αν είχε ο Ότο Ρεχάγκελ ξεκάθαρη εικόνα για τους παίκτες:

«Ο κ. Ρεχάγκελ τότε δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για την ομάδα. Μπορεί να είχε για έμενα που ήμουν στη Γερμανία την περίοδο εκείνη, αλλά όχι για όλους τους ποδοσφαιριστές. Ο κ. Ρανιέρι γνωρίζει σίγουρα περισσότερους παίκτες όχι όμως τόσο καλά και αυτό είναι κάτι που παίζει καθοριστικό ρόλο».

Το αν ανησυχεί για την εικόνα της Εθνικής:

«Όλα αυτά τα λέμε γιατί χάσαμε από την Ρουμανία. Αν κερδίζαμε θα λέγαμε άλλα τώρα. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Πιστεύω πως πρέπει να δώσουμε μια πίστωση χρόνου ώστε να βγάλουμε πιο ξεκάθαρο συμπέρασμα για την ομάδα. Ακόμη και ο Καραγκούνης μπορεί να μην έπαιζε πάντα, όμως η παρουσία του από μόνη της, έφερνε ένα άλλο, καλύτερο κλίμα στην ομάδα. Έτσι θεωρώ ότι θα γίνει και τώρα με την επιστροφή του. Έρχονται νέοι παίκτες που θέλουν τον χρόνο τους για να προσαρμοστούν διότι η Εθνική ομάδα έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη και όλοι επιθυμούμε την πρωτιά σε αυτό τον όμιλο. Εάν δεν περάσουμε, θα είναι αποτυχία».

Τις διαφορές της τότε Φινλανδίας με τη σημερινή:

«Μιλάμε για μια διαφορετική ομάδα και σε παίκτες αλλά και σε νοοτροπία οπότε δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις. Η Φινλανδία είναι απρόβλεπτη ομάδα, την οποία από τη μία μπορείς να την κερδίσεις εύκολα και από την άλλη να ζοριστείς και να χάσεις. Με τις σκανδιναβικές ομάδες πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις γιατί δεν είναι δύσκολο να βρεθείς προ εκπλήξεως».

Δεν υπάρχουν σχόλια: