Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

O Κοτς, η φυλακή και η δεύτερη ευκαιρία!!

O Θάνος Σαρρής γράφει για το πρώτο γκολ του Κοτς στη Bundesliga με τη φανέλα της Πάντερμπορν, τον εφιάλτη που έζησε στη φυλακή και τον τρόπο που το ποδόσφαιρο άλλαξε τη ζωή του.  
Το ματς είχε φτάσει στο 20'. Η νεοφώτιστη Πάντερμπορν, που με το ξεκίνημά της στη φετινή Bundesliga χαρακτηρίστηκε ως «παραμυθένια», προηγούταν μέσα στο BayArena της Λεβερκούζεν. Όλοι στάθηκαν στο τραγικό λάθος του Λένο, η έξοδος του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου στα social media. Για τον σκόρερ, όμως, ήταν κάτι παραπάνω από ένα γκολ. Ήταν το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας προς την επανένταξη, που του πρόσφερε η στρογγυλή θεά.
Ο 25χρονος πλέον Κοτς θεωρήθηκε ένας ποδοσφαιριστής με πολλές προοπτικές όταν έκανε το βήμα για την τρίτη κατηγορίας της Γερμανίας με τη φανέλα της Μπάμπελσμπεργκ. Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρκετών συλλόγων της Τσβάιντελιγκα, αλλά και της τουρκικής Ομοσπονδίας, που θέλησε να εκμεταλλευτεί τις ρίζες του. Γεννημένος στο Βερολίνο, ο Κοτς ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην Μπερλίνερ το 2007.  Το 2008 πήρε μεταγραφή για την Τουρκίγιεμσπορ Μπερλίν, ομάδα με ρίζες από τη Σμύρνη και έδρα το Βερολίνο. Στη συνέχεια, μεταπήδησε στη Μπάλμπεσμπεργκ και η επαγγελματική του καριέρα έδειχνε να μπαίνει στο σωστό δρόμο. Όλα όμως άλλαξαν στις 18 Απριλίου του 2011.
Η αστυνομία εισέβαλε στο διαμέρισμα του αδερφού του Σουλεϊμάν και συνέλαβε και τους δύο. Ήταν ύποπτοι για συμμετοχή σε σπείρα που λήστευε καζίνο και καφετέριες στο Βερολίνο. Μαζί τους, οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη τέσσερα ακόμα άτομα. Ο Τύπος τους είχε δώσει την ονομασία «η συμμορία με τις μασέτες», λόγω των... διαφόρων ειδών μαχαιριών που χρησιμοποιούσαν στις ληστείες τους.
«Δεν μπορούσα να πω όχι», τόνισε αργότερα ο νεαρός ποδοσφαιριστής στη δίκη. Δύο φίλοι του αδερφού έψαχναν στέγη στο Βερολίνο και δέχτηκε να τους φιλοξενήσει. Αρχικά, χρειάστηκαν το αμάξι του. Στη συνέχεια, του ζήτησαν να είναι οδηγός κατά τη διάρκεια των ληστειών. Μπαίνοντας για τα καλά στην εγκληματική ζωή τους, παρέσυρε και έναν συμπαίκτη του, τον Γκουίντο Κοτσέρ, ο οποίος μίλησε στις αρχές και τη γλίτωσε με αναστολή.





Από την πλευρά του, ο Κοτς επέλεξε το δρόμο της σιωπής. Ζήτησε συγγνώμη στα θύματα, αλλά ο δικαστής  του έριξε τρία χρόνια και εννιά μήνες. Έμεινε για σχεδόν ένα χρόνο μέσα στο κελί, με μια ώρα προαυλισμού. Ο επιτηρητής του άρχισε να τον πήγαινε σε γηπεδάκια, προκειμένου να περνά την ώρα αυτή με τη μπάλα. «Είσαι καλός. Κάνε τη δεύτερη ευκαιρία σου να μετρήσει», του είπε.
«Ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου. Αισθάνομαι καλά μόνο όταν αθλούμαι», δήλωνε αργότερα ο Σουλεϊμάν στο περιοδικό 11 Freunde. Διαλυμένος ψυχολογικά, έστελνε γράμματα στους πρώην συμπαίκτες του, ζητώντας τους να τον συγχωρέσουν. Οι απαντήσεις ήταν από όλους αυτό που χρειαζόταν. «Μου έδωσαν ελπίδα. Οπότε ξεκίνησα να γυμνάζομαι στο κελί μου».
Βγαίνοντας από τη φυλακή την άνοιξη του 2013 λόγω καλής διαγωγής, ο Κοτς ζήτησε από την πρώην ομάδα του να τον πάρει πίσω. Έκανε κάποιες προπονήσεις, παρά την άρνηση μελών της διοίκησης να δώσουν την ευκαιρία σε έναν πρώην φυλακισμένο. Ξεκίνησε να δουλεύει με ψυχολόγο και υπέγραψε για ένα χρόνο. «Από τη στιγμή που έχει μετανιώσει για αυτό που έκανε, αξίζει μια ακόμα ευκαιρία», τόνιζε ο πρόεδρος.  Η Μπάμπελσμπεργκ υποβιβάστηκε, αλλά ο ίδιος ήταν υποδειγματικός. ανανέωσε το συμβόλαιό του, σημείωσε 8 γκολ σε 14 ματς και άρχισε ξανά να κεντρίζει το ενδιαφέρον.
Όταν η Πάντερμπορν ενδιαφέρθηκε για την απόκτησή του, ο πρόεδρος Βίλφριντ Φίνκε απάντησε δημόσια σε όσους ήταν αρνητικοί λόγω του παρελθόντος του, συμφωνώντας με τον ομόλογό του στη Μπάμπελσμπεργκ «Τον ξέρω προσωπικά. Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή». Τον Ιανουάριο του 2014, υπέγραψε συμβόλαιο με την Πάμντερμπορν. Οι μοίρες τους ταίριαζαν την κατάλληλη στιγμή. Το παραμύθι που ζει τους τελευταίους μήνες ο σύλλογος, εμπεριέχει τη δική του εξιλέωση.

«Το ποδόσφαιρο μου έδωσε μια νέα ευκαιρία στη ζωή.  Θέλω να δείξω τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο υπάρχει και εκτός αγωνιστικού χώρου. Θέλω να γίνω πρότυπο για παιδιά που έχουν χάσει το δρόμο τους. Οι γονείς μου μπορούν να είναι ξανά περήφανοι», δήλωνε τον Μάιο, μετά την ιστορική άνοδο στη Bundesliga. Στο ντεμπούτο του ήταν εξαιρετικός και όταν απέναντι στη Μάιντς έγινε αλλαγή στο 81', όλο το γήπεδο του χάρισε ένα συγκινητικό standing ovation. Με αντίπαλο τη Μπάγερν, ήταν ο καλύτερος της ομάδας του.
Ο δρόμος για τα δίχτυα, βρέθηκε απέναντι στη Λεβερκούζεν, στο πιο πρόσφατο παιχνίδι για το Πρωτάθλημα. Ο δρόμος για τη νέα του ζωή, είχε χαραχθεί από τα γράμματα των συμπαικτών του και την ευκαιρία που του δόθηκε να κλωτσήσει και πάλι μπάλα...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: