Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Αθήνα 2004: Μια Ελλάδα που βιάζει την ψυχή του Ελληνα!!

Με αφορμή την εισαγγελική έρευνα για “Ολυμπιακή” ζημιά του Δημοσίου που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την Ελλάδα των μεγαλοαπατεώνων που συνεχίζει να κυνηγά μόνο τους μεροκαματιάρηδες.
Προ ημερών μια φίλη μου διηγήθηκε την οικογενειακή της περιπέτεια και κυρίως το σοκ που δέχθηκε όταν βρέθηκε στο δικαστήριο για να απολογηθεί επειδή η οικογενειακή επιχείρηση δεν κατέβαλε για ένα διάστημα τον ΦΠΑ. Τι είχε συμβεί; Το ένα μέλος της οικογένειας χτυπήθηκε από πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) και έπρεπε να υποβληθεί σε μια σειρά από πανάκριβες θεραπείες. Τι έκανε η οικογένεια; Φαντάζομαι αυτό που θα έκανε και η δική μου, και η δική σου: έκοψε το λαιμό της να βρει λεφτά για να τον σοβαρότερο λόγο που μπορεί να υπάρξει στη ζωή, της υγείας. Και δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ για δύο ή τρεις μήνες. Δημιούργησε δηλαδή μια οφειλή προς το κράτος δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
ADVERTISEMENT
Στο δικαστήριο εμφανίστηκε το μέλος της οικογένειας μαζί με όλα τα παραστατικά της νοσηλείας και των επεμβάσεων που του χρειάστηκαν για να επιβιώσει και να βοηθήσει την υγεία του να βελτιωθεί. “Ημουν άρρωστος, δεν είχα λεφτά, χρησιμοποίησα αυτά του ΦΠΑ”, ομολόγησε το αδίκημά του. Τι εισέπραξε; Τα “δεν ντρέπεσαι; Ποιος είσαι εσύ που αποφασίζεις να κλέψεις τα λεφτά του κράτους για να τα δώσεις στους γιατρούς;”, του εισαγγελέα της έδρας. Αύριο μεθαύριο, αν δεν κόψει τον λαιμό του ο ίδιος και η οικογένειά του για να βρουν τα λεφτά, θα πάει φυλακή.
Βάλε λίγο τώρα τον εαυτό σου στη θέση του πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας. Και σκέψου τον να διαβάζει ότι μετά από 10 χρόνια η Ελλάδα θυμήθηκε να κυνηγήσει υπεύθυνους και να αναζητήσει ευθύνες για την κατάρρευση των Ολυμπιακών Ακινήτων και τη μη αξιοποίησή τους, που έχει υπολογιστεί ότι έχουν κοστίσει στο κράτος περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προσέξτε, μετά από μια 10ετία, και λόγω του επετειακού θορύβου που έκαναν τα ντόπια και – κυρίως αυτά – τα διεθνή media για την σκουριασμένη και σαπισμένη Ολυμπιάδα του 2004, δύο εισαγγελείς, ο Σωτήρης Μπουγιούκος και η Ελένη Σίσκου έκαναν έρευνα, η οποία οδήγησε ήδη στην άσκηση ποινικής δίωξης για την κατηγορία της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του πρώην προέδρου της εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» -η οποία έχει απορροφηθεί πλέον από άλλο νομικό πρόσωπο του Δημοσίου- Κωνσταντίνου Ματάλα. Οι εισαγγελείς κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα για άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Διονύση Σταμενίτη, που ήταν ο διάδοχος του Ματάλα στην προεδρία της εταιρείας, προκειμένου αυτή να δοθεί έγκριση για την άσκηση δίωξης σε βάρος του, επίσης για κακουργηματική απιστία.
Μπες λίγο στο μυαλό του πρωταγωνιστή της ιστορίας μας. Τον απειλούν με φυλακή, άμεσα, επειδή έχει καθυστερήσει τον ΦΠΑ τριών μηνών, ύψους κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κι ενώ ξέρουν ότι είναι άρρωστος και έφαγε τα λεφτά του ΦΠΑ στην σοβαρή αρρώστια του, την ώρα που εδώ και μια 10ετία δεν είχαν καν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις αυτοί που έχουν προκαλέσει ζημιά ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο κράτος.
Σκέψου ότι προ ημερών το συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Αθλητισμού Ανδριανό έκρινε ότι μόνο για την συντήρηση του στεγάστρου Καλατράβα, το οποίο μέχρι και πριν από λίγες ημέρες ήταν αυθαίρετο, πρέπει να δαπανηθούν 8 εκατ. ευρώ, τα οποία είχαν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Αττικής. Σκέψου ότι το ανοιχτό καταδυτήριο του ΟΑΚΑ βγήκε άχρηστο και δεν θα επισκευαστεί επειδή το κόστος επισκευής ξεπερνά το κόστος κατασκευής ενός καινούργιο. Σκέψου τα όλα αυτά και βάλε στο μυαλό σου τι ολυμπιακά και μεταολυμπιακά αίσχη έχουν γίνει στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας. Ολοι αυτοί που τα έκαναν κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι και γλεντούν τα πλούτη τους. Ολοι αυτοί που άλλαξαν την οικονομία της χώρας με τα οικονομικά εγκλήματά τους κυκλοφορούν και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι, την ώρα που ο άρρωστος Ελληνας που έφαγε στους γιατρούς τον ΦΠΑ κάποιων μηνών απειλείται άμεσα με φυλάκιση.
Τι ψάχνεις τώρα να βρεις ρε Σαμπράκο, πιθανόν να αναρωτιέσαι. Δεν ψάχνω τίποτα, ούτε προσπαθώ να αποδείξω τα αυτονόητα, δεν ανακαλύπτω την Αμερική. Γράφω το κείμενο για λόγους κυρίως ψυχοθεραπευτικούς, προκειμένου να εκτονώσω την οργή που μου προκαλούν τέτοιες ιστορίες. Και κυρίως για να μη νομίζει κανείς ότι παίζει και με τη νοημοσύνη μας. Μπορεί να παίζουν με τις ψυχές και τα πορτοφόλια μας, αλλά όχι με τα μυαλά μας. Αυτά δεν θα τα βιάσουν ποτέ.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: