Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας «Αγιά-Σοφιά» και Λεωφόρος!!

Ενθαρρυντικά μηνύματα για το γηπεδικό θέμα ΑΕΚ-Παναθηναϊκού απέφερε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τόσο το κονδύλι της «Αγιά-Σοφιάς», όσο κι αυτό της Λεωφόρου βρίσκονται στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε.

Στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας «Αγιά-Σοφιά» και Λεωφόρος
Ευχάριστα νέα από το Περιφερειακό Συμβούλιο που συζήτησε τον οικονομικό προϋπολογισμό του 2015 έμαθαν ΑΕΚ και Παναθηναϊκός.

Η επιχορήγηση που έχει εγκριθεί για την «Αγιά-Σοφιά» (ύψους 20 εκατ. ευρώ), όπως κι αυτή που προβλέπεται για την ανακαίνιση της Λεωφόρου (ύψους 7 εκατ. ευρώ) συμπεριλήφθηκαν κανονικά στα κονδύλια που εγκρίθηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία για έργα στο προσεχές έτος.

Κάτι που αποτελεί εξαιρετικά θετικό νέο για τις δυο ομάδες, καθώς η μεν ΑΕΚ δε διαπιστώνει διάθεση απ’ τη νέα περιφερειακή διοίκηση ν’ αμφισβητηθεί η εγκεκριμένη επιδότησή της, ενώ ο Παναθηναϊκός μπορεί να ευελπιστεί στην υποστήριξή της για ν’ ανατραπεί η απόφαση του ελεγκτικού συμβουλίου.

Εξάλλου στην τοποθέτησή του (κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συνεδρίασης) ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Καραμέρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα δυο έργα, με τα λεγόμενά του να επιβεβαιώνουν ότι η νέα περιφερειακή αρχή σκοπεύει να τα υποστηρίξει εφόσον πληρούν απόλυτα τη νομιμότητα.

Αναλυτικά η ομιλία Καραμέρου

«Καλησπέρα σας. Μπαίνω απ ευθείας στο θέμα… Οι εγγεγραμμένες δαπάνες για αθλητικές εγκαταστάσεις από την Περιφέρειας Αττικής για το επόμενο έτος αφορούν σε 53 έργα συνολικής δαπάνης 105 εκατομμυρίων ευρώ , εκ των οποίων 18 έργα υπερβαίνουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σε αυτά τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τις αθλητικές εγκαταστάσεις ξεχωρίζουν εκείνα για τη Νέα Φιλαδέλφεια (20 εκατ. ευρώ) τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας (7 εκατ. ευρώ) και τη Νέα Σμύρνη (18 εκατ. ευρώ). Και ξεκινώ μια σύντομη αναδρομή από την ημέρα που αναλάβαμε:

Πριν από περίπου 30 μέρες ήρθε ένα τεφτέρι χωρίς διπλογραφικό σύστημα. «Έτσι τον κάναμε ως τώρα τον προϋπολογισμό» μας είπαν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας. Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα διορθωθεί μέσα στο 2015, όχι σήμερα και σίγουρα όχι μέσα σε 30 μέρες που έχουμε τη διοίκηση.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι την πολιτική προχειρότητα κάποιων θα την πληρώσει ο Αθλητισμός. Είτε πρόκειται για το Πέραμα είτε για τη Νέα Φιλαδέλφεια. Από αύριο κιόλας αφού περάσει το ύψος του προϋπολογισμού θα ξεκινήσουν οι διορθώσεις που πρέπει, αλλά θέλουν χρόνο και πολιτική στόχευση.

Δεν μπόρεσε η προηγούμενη διοίκηση εδώ και δέκα χρόνια (και επί νομαρχίας) να κάνει διπλογραφικό σύστημα στον προϋπολογισμό. Ένα excel ανοίγατε και βάζατε ποσά.

Τα λέω όλα αυτά γιατί μπορεί κάποιοι να επιβιώνουν κάνοντας τον πολιτικό μπακάλη, εμείς όμως ούτε εγγράψαμε μπακαλίστικα στον προϋπολογισμό ούτε σβήνουμε μπακαλίστικα για να κερδίσουμε τις εντυπώσεις

Και θα αναφερθώ συγκεκριμένα στα γήπεδα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού: Για το μεν γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ελπίζω να έχετε παρακολουθήσει την αρνητική απόφαση του Ε’ Κλιμακίου (ΣΤ’ Διακοπών) του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη σύμβαση των επτά εκατομμυρίων ευρώ. Ο Παναθηναϊκός που είναι ο ωφελούμενος πρόκειται να προχωρήσει σε ένσταση κατά της συγκεκριμένης απόφασης.

Η νέα Περιφερειακή διοίκηση θα είναι εκεί τη στιγμή που πρέπει και επαναλαμβάνουμε και σήμερα εδώ ενώπιον σας την πάγια θέση μας: Η αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες καθώς και τη βούληση της κοινωνίας των πολιτών.

Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι, με νομικά αδιάβλητο τρόπο, οι ιστορικοί Σύλλογοι πρέπει να αποκτήσουν τις εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στην ιστορία τους. Αλλά όλα αυτά θα περάσουν από διαβούλευση στις τοπικές κοινωνίες, νομιμότητα, ανταποδοτικότητα στην αυτοδιοίκηση.

Στο γήπεδο της ΑΕΚ τώρα. Ο κόσμος της ΑΕΚ το θέλει. Και εμείς το θέλουμε. Στη Νέα Φιλαδέλφεια, θα γίνει γήπεδο όπου ήταν γήπεδο. Δεν θα τα χαλάσουμε για 2 ή 3 χιλιάδες θέσεις.

Αν και ξέρετε κάτι; Το θέμα δεν κρίνεται σήμερα εδώ. Το γήπεδο αυτό είναι σύνθετη υπόθεση. Ούτως ή άλλως αυτά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, αν και όταν δοθούν, δεν θα δοθούν στο χέρι κανενός. Το άλσος δεν θα πειραχθεί. Ενεγράφησαν εξάλλου όπως βλέπετε και 700.000 ευρώ στον προϋπολογισμό για την αναβάθμισή του με ήπιες και οικολογικές παρεμβάσεις

Εμείς αφουγκραζόμαστε τι λέει η κοινωνία της Νέας Φιλαδέλφειας και ο κόσμος της ΑΕΚ. Δεν εναγκαλιζόμαστε όμως κανένα επιχειρηματικό συμφέρον. Δεν τους βάλαμε εμείς εμμέσως στα ψηφοδέλτιά μας κ. Σγουρέ γιατί δεν είμαστε τζάμπα μάγκες. Όσοι μιλάτε για τζάμπα μάγκες το μόνο που κάνετε είναι να μας ντοπάρετε πολιτικά για να συνεχίσουμε. Και φαίνεται πως αυτό το ντοπάρισμα είναι το μόνο που κάποιοι ξέρουν να κάνουν καλά»
.

Η Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, από την πλευρά της, αφού παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η νέα Διοίκηση αρνήθηκε να υπογράψει τον αρχικό προϋπολογισμό, παρουσίασε στο Σώμα τις προτεραιότητες της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι ο παρών προϋπολογισμός εκφράζει τη στροφή της νέας Διοίκησης και αποτυπώνει ένα πρώτο δείγμα γραφής «ενδεικτικό του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης δηλαδή με κοινωνικό πρόσημο και περιβαλλοντική εγρήγορση, μέσα σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Επιλέξαμε να δράσουμε πολιτικά υπεύθυνα, οικονομικά αξιόπιστα, κοινωνικά ευαίσθητα».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα έργο σε εξέλιξη και ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι η πρώτη του φάση, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε δημόσια ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας θα προχωρήσει στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού «σεβόμενοι τα προτάγματα του προγράμματός μας, του προγράμματος που υπερψήφισαν οι πολίτες. Δεσμευόμαστε να αναμορφώσουμε ριζικά και δραστικά αυτό το κείμενο προϋπολογισμού, πιστοί σε όσα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με το χθες, το οποίο εξέφραζε η προηγούμενη διοίκηση».

Η κ. Δούρου πρόσθεσε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητές της Περιφέρειας είναι η επείγουσα αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και γι’ αυτό το λόγο «ο Προϋπολογισμός ενισχύθηκε με 13.1 εκατομμύρια, αντί για 1.9 της αρχικής εκδοχής του – και αυτό είναι μόνο η αρχή», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε «στην έμφαση στις πολιτικές ανάπτυξης κατά της κρίσης, στη στήριξη της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ατμομηχανής της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στην ενίσχυση της ενδογενούς παραγωγής, στην προστασία του περιβάλλοντος με την ενίσχυση των υποδομών και στη μέριμνα για τη βελτίωση της καθημερινότητας της ζωής των πολιτών».

Τέλος, η κ. Δούρου τόνισε ότι οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν «πρώτες κινήσεις που θα έχουν απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Έπονται όμως και άλλες. Με στόχο την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Ωστόσο αυτή η προσπάθεια θα πετύχει με μία προϋπόθεση. Την ενεργητική συνδρομή, συμπαράσταση και συνεργασία των ίδιων των πολιτών. Απέναντί μας ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός. Καραδοκούν Λαιστρυγόνες. Μικρά και μεγάλα συμφέροντα, υπέρμαχοι του στάτους κβο. Σύμμαχός μας και ισχυρό μας χαρτί είσαστε εσείς, οι πολίτες. Η καλύτερη ασπίδα προστασίας. Το ισχυρότερο στήριγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: