«Όλοι οι Έλληνες πικράθηκαν γιατί αυτό που βλέπαμε από το 2001 μας έκανε υπερήφανους και το καμαρώναμε. Χρειάστηκαν 140 μέρες για να διαλυθούν όλα. Χειρότερο από την ήττα από τα Ν. Φερόε είναι η διάλυση που επέρχεται», είπε οργισμένος στον Arena FM 89,4. «Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι υπεύθυνοι είναι να φύγουν αύριο το πρωί», πρόσθεσε.
Εξάλλου, έδειξε ν’ απορεί με το πώς πληροφορήθηκε ο Βαγγέλης Μαρινάκης τα όσα κατήγγειλε για την επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο: «Πως τα έμαθε ο κ. Μαρινάκης όλα αυτά; Ποιος είναι ο κ. Μαρινάκης για να ενημερώσει μόνο αυτόν ο κ. Σαρρής; Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια του γιού μου αλλά είχε πολύ σθεναρή αντίσταση και του είπε «ποιος είστε εσείς που τα λέτε όλα αυτά»; Είναι θεσμικός παράγοντας ο κ. Μαρινάκης και τα έμαθε όλα αυτά;».
Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε:
Για την ήττα της Εθνικής ομάδας από τα Νησιά Φερόε: «Είμαι πολύ οργισμένος, πικραμένος και στεναχωρημένος. Την Παρασκευή το βράδυ δεν κοιμήθηκα. Δεν πίστευα πως η Εθνική ομάδα μπορεί να χάσει από μια ομάδα που βρίσκεται στην... 300ή θέση της ΦΙΦΑ. Δεν πίστευα πως έχει φτάσει τόσο χαμηλά η διαδικασία της Εθνικής ομάδας. Δεν πίστευα αυτό που έβλεπα και δεν μπορούσα να το χωνέψω. Όλοι οι Έλληνες πικράθηκαν γιατί αυτό που βλέπαμε από το 2001 μας έκανε υπερήφανους και το καμαρώναμε. Χρειάστηκαν 140 μέρες για να διαλυθούν όλα. Χειρότερο από την ήττα είναι η διάλυση που επέρχεται».
Για το τι έφερε αυτή την ήττα: «Πίστευα ότι οι βάσεις που βάλαμε το 2002 ήταν τέτοιες που 100 προπονητές, 100 διοικήσεις και 5000 παίκτες να αλλάζαμε το τρένο δεν θα έβγαινε από τις ράγες. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Χρειάστηκε πολύ μικρό διάστημα για να εκτροχιαστεί εντελώς. Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Ο Πιλάβιος ακολούθησε την πετυχημένη συνταγή με τον Σάντος και το υπόλοιπο τιμ. Δεν κατάλαβα μετά γιατί πήραμε μια σκούπα, διώξαμε τους πάντες και πήραμε άτομα που δεν είχαν καμία ομοιογένεια, δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους και φοβόντουσαν τι θα πουν μην κακοκαρδίσουν ο ένας τον άλλον. Ο Κονέ είπε εύγλωττα πως οι παίκτες δεν θα γίνουν ποτέ οικογένεια όπως ήταν τα παιδιά του 2004. Η λέξη «οικογένεια» είναι η μαγική λέξη.
Το 2004 καταφέραμε και κάναμε μια οικογένεια όλους όσους δούλευαν γύρω και για την Εθνική. Οι πάντες ξηλώθηκαν για να έρθουν οι αρεστοί. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ποδοσφαιριστές δεν ξέχασαν τη μπάλα που ξέρουν καθώς τα 8/11 έπαιξαν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο προπονητής για εμένα δεν ήταν το τεράστιο πρόβλημα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως άλλαξαν οι πάντες και τα πάντα και δεν υπάρχει καμία απολύτως ενότητα. Όπως είναι φυσικό αυτό αντανακλάται στο γήπεδο. Βέβαια, έχουν μερίδιο ευθύνης ο προπονητής και οι παίκτες αλλά όταν πας σε μια… εξόντωση όλων αυτών που δούλευαν για την Εθνική, κάτι τέτοιο το περιμένεις. Ποιος ήταν αυτός ο σοφός που αποφάσισε να τα κάνει όλα και να κάνει μια νέα αρχή; Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορούν να προσφέρουν οι υπεύθυνοι είναι να φύγουν αύριο το πρωί».
Για το πώς μπήκε στην ΕΠΟ ο Γιώργος Σαρρής: «Ο Γιώργος ο Σαρρής επιλέχτηκε από εμένα σε μια μικρή ένωση. Δεν φαντάστηκα ποτέ ότι η φιλοδοξία του θα έφτανε να γίνει πρόεδρος και να διοικήσει το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Άλλο να διοικείς μια ένωση με 20 σωματεία και άλλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν συμφέροντα που αλληλοσυγκρούονται και πρέπει να ισορροπείς σε τεντωμένο σκοινί.
Από τη μέρα που αποχώρησα έχουν δεχτεί επιθέσεις 17 μέλη της επιτροπής διαιτησίας και διαιτητές. Οι δημοσιογράφοι μου καταλόγισαν τα μύρια όσα. Εγώ δεν είχα ούτε μπράβους, ούτε τίποτα. Δεν ένιωσα ούτε εγώ ούτε οι διαιτητές ποτέ καμιά ανάγκη να έχουμε προστασία. Μετά από εμένα όλοι κυκλοφορούν με ασφάλειες. Τι είναι αυτό που άλλαξε; Κανείς δεν τόλμησε έστω να με απειλήσει. Οι φιλοδοξίες του καθενός είναι θεμιτές αλλά ο κ. Σαρρής έπρεπε να τα υπολογίσει όλα αυτά. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο θέλει ισορροπιστές. Πήγε ο κ. Μαρινάκης στη Σούπερ Λιγκ και με μια επιχειρηματολογία που ανέπτυξε τόνισε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε από την ΕΠΟ, για την επίθεση που έγινε στον διαιτητή Ζωγράφο ευθύνεται ο κ. Μελισσανίδης.
Πως τα έμαθε ο κ. Μαρινάκης όλα αυτά; Ποιος είναι ο κ. Μαρινάκης για να ενημερώσει μόνο αυτόν ο κ. Σαρρής; Δεν θέλω να ευλογήσω τα γένια του γιού μου αλλά είχε πολύ σθεναρή αντίσταση και του είπε «ποιος είστε εσείς που τα λέτε όλα αυτά»; Είναι θεσμικός παράγοντας ο κ. Μαρινάκης και τα έμαθε όλα αυτά; Γιατί δεν τα είπε αυτά στον κ. Αγραφιώτη; Γιατί δεν πήγε στο διοικητικό συμβούλιο της Σούπερ Λιγκ να τους ενημερώσει όλους ο κ. Σαρρής; Το άσχημο είναι πως με αυτή την διοίκηση αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει επιστροφή. Δεν ξέρουν να διαχειρίζονται κρίσεις.
Χρειάζεται νηφαλιότητα. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν διοικείται με δύο φορές τη βδομάδα στην Αθήνα από την Χίο. Δεν διοικείται το Ελληνικό ποδόσφαιρο τηλεφωνώντας στον κ. Ρανιέρι και ρωτώντας τον τι πάει στραβά. Πρέπει να πας στη καρδιά του προβλήματος και να σε νιώσουν και οι παίκτες. Πρέπει να ακούσεις τους παίκτες και να μάθεις τι προβλήματα έχουν. Το πραγματικό πρόβλημα θα παρουσιαστεί όταν πέσουμε κάτω από τη θέση της 20 της παγκόσμιας κατάταξης και τότε δεν θα υπάρχει επιστροφή. Εγώ πήρα μια ομάδα που ήταν στη θέση 75 της κατάταξης. Μπορεί σαν τίτλος η μεγαλύτερη επιτυχία της Εθνικής ομάδας να ήταν το Ευρωπαϊκό αλλά για εμένα η πραγματική επιτυχία ήταν που βρεθήκαμε μέχρι και στη θέση 10 της παγκόσμιας κατάταξης. Αν αυτό δεν το κατανοήσουν στην ομοσπονδία δεν θα υπάρχει γυρισμός και αυτό θα το δούμε τα επόμενα 2-3 χρόνια».
Για το πρόβλημα που θα έχει η ΕΠΟ οικονομικά αν δεν προκριθεί η Εθνική στο Euro του 2016: «Εγώ όταν πήρα το 2001 την προεδρία είχαμε 5.000.000 ευρώ προϋπολογισμό με το 80% να προέρχεται από το κράτος. Τη παρέδωσα το 2009 με 30.000.000 ευρώ και το 95% προερχόταν από ίδιους πόρους. Σεβαστήκαμε τα λεφτά από τους Έλληνες φορολογούμενους. Πριν το Euro η Εθνική ομάδα είχε 0 χορηγούς. Πριν να πάμε στο Euro καταφέραμε να πείσουμε 9 μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες της χώρας μας να εμπιστευτούν το πλάνο μας. Είχαμε τις 9 μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες και δεν πήγαμε σε κρατική επιχορήγηση. Θυμάμαι τότε ο φίλος μου ο Γιώργος Λιάνης, ο υφυπουργός αθλητισμού, μου έλεγε «έλα να σου δώσω τα κρατικά πετρέλαια» και του έλεγα πως δεν θέλω κρατική επιχορήγηση. Το θέμα είναι το τι πρόγραμμα και πλάνο έχεις. Τα λεφτά της Εθνικής ομάδας μετά ήταν καλοδεχούμενα και πολλά. Δεν είναι η καταστροφή το ότι ηττηθήκαμε αλλά το πώς θα πείσεις αυτόν που πρέπει να επενδύσει».
Για το γεγονός ότι δεν παραιτείται ο Γιώργος Σαρρής: «Αυτή είναι η επιλογή του. Θα τον κρίνει ο χρόνος και η ιστορία όπως μας κρίνει όλους. Κανείς δεν μπορεί να του επιβάλλει να παραιτηθεί. Εγώ αν έπαιρνα μια ομάδα τόσο ψηλά και είχα χάσει από την Ιρλανδία και τα Νησιά Φερόε θα είχα φύγει αμέσως. Αν δεν καταφέρει να κάνει την ομάδα οικογένεια δεν θα έχουμε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Η οικογένεια δεν γίνεται διοικώντας από την Χίο και τηλεφωνικά».
Για το αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης φοβάται την έλευση του Δημήτρη Μελισσανίδη: « Ο κ. Μελισσανίδης έχει κάνει μια σοβαρή επένδυση και όπως η πλειοψηφία των ομάδων θέλει ένα ποδόσφαιρο 50-50. Πολλές φορές οι παράγοντες και οι δημοσιογράφοι επικαλούμαστε την πολιτεία. Δεν είναι όμως μόνο θέμα της πολιτείας. Σίγουρα και εγώ και όλοι έχουμε κάνει και λάθη. Πιστεύω πως η Επιτροπή Διαιτησίας της ΕΠΟ θα πρέπει να εκλέγεται από τους διαιτητές. Δεν μπορεί να χρεώνεται το κάθε διοικητικό συμβούλιο την επιλογή. Ήρθε ο Χιου Ντάλας αλλά είναι ευχαριστημένος κανείς με αυτά που βλέπει; Δεν μπορείς να ορίζεις τα μέλη. Πρέπει να εκλέγονται τα μέλη ώστε να μην έχουν καμιά απολύτως εξάρτηση από τη διοίκηση. Λάθη γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Ο Μάλαμας Τεβεκέλης μια φορά μου είπε πως ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που κάνει τα λιγότερα λάθη. Το θέμα είναι όμως πως τα λάθη δεν πρέπει να γίνονται όπως σήμερα, μονόπλευρα. Πρέπει να αλλάξουμε τη άποψη του κόσμου πως γίνονται επιλεκτικές διώξεις από την αθλητική δικαιοσύνη. Είναι δυνατόν να γίνονται όλα αυτά εν έτη 2014; Αν δεν αποφασίσουν όλα αυτά να τα αλλάξουν θα συνεχίσουν οι ξυλοδαρμοί, οι επιθέσεις και οι δημόσιες καταγγελίες. Όλα αυτά πρέπει να τα σκεφτεί η δικαιοσύνη, το θέμα είναι αν έχει την αυτοτέλεια να το κάνει. Εγώ πιστεύω πως δεν την έχει».
Για τους λόγους που ο ΠΑΟΚ μένει πίσω στο παρασκήνιο παρά τα χρήματα που έχει επενδύσει: «Ίσως να μην είμαι αρμόδιος να το απαντήσω αυτό. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το σκεφτούν. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να αποκτήσει μια πιο ισχυρή φωνή στα κέντρα αποφάσεων. Δεν μπορεί να είναι ο ουραγός των εξελίξεων. Πρέπει να πρωτοστατήσει καθώς την δυναμική που έχει την έχουν ελάχιστες ομάδες. Εγώ το έζησα επί προεδρίας του Θωμά Βουλινού, όταν ήμουν νομικός σύμβουλος. Ουδέποτε τόλμησαν να μας τιμωρήσουν εκτός από την περίπτωση που μπήκαν οι οπαδοί μας στο γήπεδο σε ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ και διακόπηκε. Ο πρόεδρος είχε καταλάβει τι σημαίνει ΠΑΟΚ και τι σημαίνει ο λαός του. Πρέπει να γυρίσουμε σε εκείνη την εποχή που όλοι στην Αθήνα αισθανόντουσαν τον ΠΑΟΚ. Ο Ζήσης Βρύζας είναι καταπληκτικό παιδί αλλά η δουλειά του θεωρώ πως είναι άλλη. Τον κ. Αγγελίδη δεν είχα την τύχη να τον γνωρίσω, θεωρώ πως είναι έμπειρος στα ποδοσφαιρικά και δεν ξέρω πόσο μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο. Ο ΠΑΟΚ χρειάζεται να δυναμώσει τη φωνή του».
Για το ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια: «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Πέρυσι, ο τίτλος είχε κριθεί από τον Οκτώβριο. Φέτος, η δυναμική παρουσία του ΠΑΟΚ έφερε κάποιον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη κάνει πραγματικά καλές εμφανίσεις αλλά στην Ελλάδα δυσκολεύεται. Πιστεύω πως πρέπει οι άλλες ομάδες να δυναμώσουν και αν ενισχυθεί ο ΠΑΟΚ θα είναι καλύτερο το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια κατάσταση ανασυγκρότησης ενώ και η ΑΕΚ έρχεται δυνατή. Ο Άρης και ο Ηρακλής δεν γίνεται να μην είναι στην μεγάλη κατηγορία και να υπάρχουν ομάδες όπως ο Πλατανιάς. Πρέπει να δυναμώσει και η περιφέρεια. Όταν είχα αναλάβει ήταν 12 ομάδες από τα κέντρα και όταν έφυγα ήταν 6. Δε γίνεται να έχουμε 3 ομάδες από τη Κρήτη και μόνο 1 από την Θεσσαλονίκη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου