Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Το παράδειγμα του Ροντρίγκες!!

Ο Διονύσης Δελλής γράφει στο gazzetta.gr για τον Μαξιμιλιάνο Ροντρίγκες και τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού για τον ερχόμενο Γενάρη. 
Προέκυψε μέσω Πόρτο Αλέγκρε και μιας ιστοσελίδας που συστήνεται ως... ώρα μηδεν (zero-hora). Ένα δημοσίευμα από αυτά που μπορεί να μην σημαίνουν τίποτε, ή μπορεί να λένε πολλά για τον μεταγραφικό σχεδιασμό του Ολυμπιακού εν όψει Ιανουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με τους Βραζιλιάνους (και το ΦΩΣ που έφερε αυτό το ρεπορτάζ στην επιφάνεια) ο 24άχρονος μέσο-επιθετικός Μάξιμιλιάνο Ροντρίγκες βρίσκεται στο... κόκκινο σημάδι. Οκταρό-δεκάρι με μεγάλη ικανότητα στην δημιουργία και την πάσα.
Ανήκει στη Γκρέμιο, αγωνίζεται στη Βάσκο Ντε Γκάμα σαν δανεικός, και δεν είναι βέβαια ο διάσημος Αργεντινός Μάξι, αλλά ένας Ουρουγουανός διεθνής (5συμ/1 γκολ) σε καλή ηλικία που φαίνεται πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Τον θέλουν Ιταλοί (Τορίνο), Ισπανοί φέρεται να ενδιαφέρεται και ο Ολυμπιακός που προφανώς κατά την πάγια τακτική του, ούτε θα διαψεύσει ούτε θα επιβεβαιώσει.
 Τι μοιάζει περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση; Το ένα ακόμη σημάδι, που δείχνει την αλλαγή σκέψης των Ερυθρόλευκων στα μεταγραφικά τους. Από το καλοκαίρι ο Ολυμπιακός άνοιξε έπειτα από χρόνια τον ορίζοντα του. Το έκανε με τον Μπενίτες και τον Πουλίδο (που έχει υπογράψει στους Πειραιώτες ασχέτως αν δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα έπειτα από το μπλόκο της Τίγκρες) άρα δεν είναι απίθανο να το ξανακάνει με τον «Μάξι» ή κάποιον άλλον με αντίστοιχα χαρακτηριστικά. Με διεθνή νέο, που ψάχνει τον τρόπο να περάσει την ευρωπαϊκή... πύλη.
Ψάχνει περιπτώσεις με προοπτική ο πρωταθλητής Ελλάδας. Κάνει κινήσεις που παραπέμπουν σε σκεπτικό ομάδων όπως η Πόρτο και η Μπενφίκα. Θέλει να εμφανίσει στο προσκήνιο ποδοσφαιριστές που ακόμη δεν είναι «κατοχυρωμένοι» στην συνείδηση του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Να τους δώσει την ευκαιρία εδώ, να τους δώσει δικαίωμα στο Τσάμπιονς Λιγκ και αν τους κάτσει πέρα από μεταγραφές ουσίας να προσθέσουν στο ρόστερ τους περιπτώσεις με μεταπωλητική αξία. Για παράδειγμα ο Μαζουακού; Ποιος τον ήξερε; Και σήμερα μόλις 15 επίσημα ματς μετά την εκκίνηση του στο μεγάλο λιμάνι, τον συναντάς σε ρεπορτάζ ομάδων όπως η Ιντερ και η Νάπολι.
Ο Μπενίτες είναι καλός φορ. Είναι όμως ακόμη σε διάστημα προσαρμογής και βέβαια έχει και μια σειρά από ατυχίες καθώς ήδη έχει περάσει δύο μυϊκούς τραυματισμούς. Η ιστορία του στον Ολυμπιακό καλά-καλά δεν έχει αρχίσει. Μπορεί κάλλιστα στο δεύτερο μισό της σεζόν να καταθέσει διαπιστευτήρια. Οι Ερυθρόλευκοι επένδυσαν σε εκείνον. Όπως το ίδιο έχουν κάνει και με τον Πουλίδο, που ακόμη πασχίζει να βρει το δίκιο του στο Μεξικό. Νέοι σε ηλικία ποδοσφαιριστές, διεθνείς σε χώρες με καλό ποδοσφαιρικό επίπεδο. Παίκτες με κίνητρο να πάνε παραπάνω. Αλά... Ροντρίγκες δηλαδή. Περιπτώσεις που στοιχίζουν δύο-τρία εκατ ευρώ και που εάν και εφόσον μπορεί αύριο να ανεβάσουν πολύ την τιμή τους στο «χρηματιστήριο».
Δεν είναι εύκολο να σου βγουν αυτές οι υποθέσεις. Ούτε να βρεθείς ένα βήμα πιο μπροστά από μεγάλα κλαμπ τα οποία έχουν πολύ υψηλού επιπέδου τμήματα σκάουτινγκ σε ζώνες όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι τώρα μάλιστα τις περισσότερες φορές που έγιναν κινήσεις απευθείας από τόσο μακριά το αποτέλεσμα δεν ήταν το καλύτερο. Εξαιρώντας ίσως τον Μπελούτσι των 7,5 εκατ ευρώ όλοι οι άλλοι (με αποκορύφωμα τον Ντιόγκο) δεν δικαίωσαν. Δεν δικαίωσαν και κάποιες ευρωπαικές επιλογές όπως π.χ ο Γιαταμπαρέ.
Το να το επιχειρείς όμως, το να το βάζεις στο... μυαλό σου, το να θες να ανοίξεις περισσότερο τη σκέψη σου είναι ένδειξη προόδου. Ένδειξη ότι κάποιοι προβληματίζονται για το πώς θα πάνε παρακάτω. Ένδειξη ότι το κλαμπ είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» που θέλει να βάλει νέα στοιχήματα, να δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Ίσως λοιπόν για όλα τα παραπάνω, αυτή η υπόθεση με τον Ροντρίγκες να μην είναι κομμάτι της φαντασίας κάποιων δημοσιογράφων στη Βραζιλία. Ίσως να πρόκειται για ένα παράδειγμα «σήμα κατατεθέν» για το τι θα ισχύει όλο και περισσότερο στις μεταγραφικές αναζητήσεις του Ολυμπιακού, πέραν τούδε.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: