Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

«Για τα λεφτά τα κάνεις όλα...» (vids)

Με αφορμή τη μετακίνηση του Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο στο Τορόντο, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έβαλαν μπροστά το χρήμα από την καριέρα ή από το... όνομά τους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο μεγάλο ποδοσφαιρικό όνομα παίρνει την απόφαση να αγωνιστεί στο MLS. Την αρχή είχαν κάνει τη δεκαετία του ’70 οι Πελέ και Μπεκανμπάουερ, ενώ στη σημερινή εποχή Ντέιβιντ Μπέκαμ, Τιερί Ανρί και Ρόμπι Κιν είναι κάποιοι από τους αστέρες της μπάλας, που έκαναν το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προκειμένου να αγωνιστούν στο πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το κοινό όλων αυτών; Άπαντες είχαν κάνει μεγάλη καριέρα στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και στο MLS πήγαν για τα τελευταία ποδοσφαιρικά ένσημα.
Αντίθετα, ο Σεμπάστιαν Τζιοβίνκο αφήνει μια καριέρα στην Ευρώπη, προκειμένου να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία μόλις 27 ετών. Μπορεί ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να μην τον υπολόγιζε στη Γιουβέντους, όμως ο Ιταλός άσος ήταν περιζήτητος στη Γηραιά Ήπειρο. Παρόλα αυτά ο ίδιος προτίμησε τα 6 εκατομμύρια ευρώ τη σεζόν από το Τορόντο, αντί να παλέψει να καθιερωθεί σε κάποια από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Πλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος να μην ξανακληθεί στην εθνική Ιταλίας (στην οποία είναι βασικό στέλεχος) και ένα μεγάλο ταλέντο να χαθεί κυριολεκτικά, αφού στο δίλημμα καριέρα ή χρήμα ο Τζιοβίνκο επέλεξε το δεύτερο.
Κι αν το MLS μπαίνει ολοένα και πιο δυναμικά στο χώρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, υπάρχουν πρωταθλήματα που ακόμα δεν υπάρχουν... στο χάρτη. Κι όμως μεγάλα ονόματα της μπάλας επέλεξαν να παίξουν ποδόσφαιρο εκεί. Ο λόγος; Μα φυσικά το χαλί εκατομμυρίων που έστρωσαν στα πόδια τους οι ιδιοκτήτες των ομάδων. Ας δούμε πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις.
Σάμουελ Ετό – Ανζί (Ρωσία)
Πρόκειται για την πιο κλασική περίπτωση ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, που τα άφησε όλα πίσω του για χάρη του χρήματος. Το καλοκαίρι του 2011 και σε ηλικία 30 ετών, ο Καμερουνέζος άφησε την Ίντερ (με την οποία είχε πετύχει 37 γκολ την προηγούμενη σεζόν) για χάρη της ρωσικής Ανζί. Ο Ετό δεν αντιστάθηκε στα 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως που του προσέφερε ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ, με αποτέλεσμα να γίνει κάτοικος Ρωσίας και ταυτόχρονα ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του πλανήτη. Η «φούσκα» της Ανζί έσκασε δύο χρόνια αργότερα, με τον Ετό να πηγαίνει στην Τσέλσι και τώρα πλέον στην Έβερτον.
Ραούλ – Αλ Σαντ (Κατάρ)
Όταν το καλοκαίρι του 2010 έφυγε από τη Ρεάλ Μαδρίτης (έπειτα από καριέρα 16 ετών) για λογαριασμό της Σάλκε, άπαντες εντυπωσιάστηκαν από την επιθυμία του Ισπανού επιθετικού να αγωνίζεται σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ. Μετά από δύο άκρως πετυχημένα χρόνια στη Γερμανία, ο Ραούλ έφυγε από την Ευρώπη. Τα 190 χιλιάδες πετροδόλαρα εβδομαδιαίως που του προσέφερε η Αλ Σαντ δελέασαν τον Ραούλ, ο οποίος μετακόμισε στην Ντόχα, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2014. Υπολογίστε πόσα έβγαλε ο Ραούλ στο διάστημα παραμονής του στο Κατάρ.
Ντιντιέ Ντρογκμπά – Σανγκάι Σενχούα (Κίνα)
Το Μάιο του 2012 οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του πρώτου Τσάμπιονς Λιγκ στην ιστορία της. Ένα μήνα αργότερα ο 34χρονος -τότε - επιθετικός από την Ακτή Ελεφαντοστού τάραξε τα νερά εκ νέου, καθώς υπέγραψε συμβόλαιο 2,5 ετών με την κινέζικη Σανγκάι Σενχούα, στην οποία ήδη αγωνιζόταν ο παλιός του συμπαίκτης, Νικολά Ανελκά. Πως ο Ντρογκμπά πήρε την απόφαση να αφήσει την Ευρώπη και να ακολουθήσει το δρόμο... του μεταξιού; Τα 200 χιλιάδες δολάρια εβδομαδιαίως που του πρόσφεραν οι Κινέζοι έκαμψαν την οποιαδήποτε αντίσταση του Ιβοριανού, ο οποίος έμεινε όμως μόλις 6 μήνες στην Κίνα, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη ξανά.
Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο – Σίδνεϊ (Αυστραλία), Δελχί (Ινδία)
Για 19 χρόνια φόρεσε τη φανέλα της Γιουβέντους, με την οποία κατέκτησε τα πάντα. Το καλοκαίρι του 2012 το τοτέμ της «Μεγάλης Κυρίας» αποχαιρέτησε το Τορίνο και σε ηλικία 38 ετών τράβηξε για άλλες πολιτείες. Όχι όμως στην Ευρώπη, αλλά στη μακρινή Αυστραλία, για χάρη της Σίδνεϊ. Με ετήσιες απολαβές 3,5 εκατομμύρια δολάρια, ο «Μέγας Αλέξανδρος» έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης που έχει αγωνιστεί ποτέ στο πρωτάθλημα Αυστραλίας. Λεφτά που σε αυτή την ηλικία δε θα μπορούσε να τα βρει σε ένα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έστω κι αν ήταν ο Ντελ Πιέρο. Μετά από 2 χρόνια στο Σίδνεϊ, ο Ιταλός άσος αποφάσισε να μετακομίσει στην Ινδία, προκειμένου να αγωνιστεί στη Δελχί. Για συμβόλαιο 4 μηνών πόσα λεφτά πήρε ο Ντελ Πιέρο. Κρατηθείτε. 2 εκατομμύρια δολάρια...
Ριβάλντο – Μπουνιοντκόρ (Ουζμπεκιστάν), Καμπουσκόρπ (Ανγκόλα)
Παγκόσμιο Κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ, πρωταθλήματα, κύπελλα και δεκάδες ατομικές διακρίσεις για έναν από τους κορυφαίους Βραζιλιάνους όλων των εποχών, τον οποίο απόλαυσαν οι Έλληνες φίλαθλοι στα τρία χρόνια παραμονής του στον Ολυμπιακό και τον έναν στην ΑΕΚ. Όταν αυτός ο παίκτης, έστω και στη δύση της καριέρας του αγωνίζεται στο Ουζμπεκιστάν και στην Ανγκόλα, τότε... πέφτει στα μάτια των θαυμαστών του. Ο Ριβάλντο πήγε στην Μπουνιοντκόρ από το Ουζμπεκιστάν σε ηλικία 36 ετών, έναντι 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Αντίθετα, ποτέ κανείς δεν έμαθε πόσα πήρε από την Καμπουσκόρπ, ώστε να γίνει κάτοικος Ανγκόλας το 2012.









*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: