Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Γιατί σταμάτησε να σκοράρει ο Ρονάλντο...!!

Διαβάστε στο FourFourTwo του Gazzetta.gr για τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Ρονάλντο, λίγο πριν η Ρεάλ αντιμετωπίσει την Σάλκε.
Τον Οκτώβριο το FFT είχε δημοσιεύσει ένα θέμα στο οποίο υπήρχε η ερώτηση: πως γίνεται να σταματήσεις τον Κριστιάνο Ρονάλντο; Σε εκείνο το σημείο της σεζόν, ήταν ρητορική. Ο Πορτογάλος είχε βάλει 17 γκολ σε 9 αγώνες και στο τελευταίο ματς των Μερένγκες στο 2014 (το 4-1 με την Αλμερία) το κοντέρ του είχε φτάει στα 32 τέρματα σε 23 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Μέσα από την ανάλυση έγινε προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα, όμως ήταν αδύνατο. Δεν υπήρχε τρόπος.
Πατώντας το fast forward και φτάνοντας τέσερις μήνες αργότερα, στο σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 2015, η συχνότητα με την οποία σκοράρει ο 30χρονος είναι 4 γκολ σε 8 αγώνες. Για τους περισσότερους παίκτες, αυτή είναι μία ικανοποιητική επίδοση. Οχι όμως για τον Ρονάλντο. Ο Τύπος της Μαδρίτης ανησυχεί και η As έγραψε πρόσφατα ότι ανάλογη πτώση στην απόδοσή του υπήρξε το 2013 μετά την κατάκτηση της Χρυσής Μπάλας. Ο Κριστιάνο είχε βάλει 13 γκολ σε 9 αγώνες κατά τη διάρκεια της περιόδου της ψηφοφορίας και αμέσως μετά μόλις 7 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Στις αρχές του 2014 μάλιστα είχε ανάλογο περιστατικό με το φετινό στην Κόρδοβα, όταν τότε είχε αποβληθεί σε εκτός έδρας ματς με την Μπιλμπάο.
Είναι προφανές ότι δεν πάνε όλα καλά. Το psysical του Πορτογάλου τίθεται πλέον σε συζήτηση, όμως και το πνευματικό κομμάτι του δείχνει να έχει επηρεαστεί. Η ροή έχει χαθεί. Στη νίκη 2-0 με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια το Σάββατο (14/02) έχασε ανεξήγητα μία μεγάλη ευκαιρία ύστερα από προσπάθεια του Μπενζεμά. Πίσω στον Οκτώβριο, ο ίδιος παίκτης έκανε χατ τρικ σε βάρος της Αθλέτικ, όντας σε τόσο τρομερή φόρμα που το ένα από τα τρία γκολ το είχε βάλει κατά λάθος, με τη μπάλα να βρίσκει στον ώμο του και να πηγαίνει στα δίχτυα.

Τι άλλαξε; Μπορούμε να συζητήσουμε μόνο την κατάστασή του ή απλά μπορεί να είναι κουρασμένος, να έχει χτύπημα στο γόνατο, να έχει στερέψει πνευματικά ή να έχει χάσει τη συγκέντρωσή του μετά την κατάκτηση της τρίτης Χρυσής Μπάλας. Ο,τι και να πηγαίνει στραβά, αυτοί δεν είναι οι μόνοι παράγοντες. Στον αγωνιστικό χώρο, το περιβάλλον γύρω του έχει αλλάξει και αυτό.
Από τότε που εντάχθηκε στο δυναμικό της Ρεάλ, ο Ρονάλντο έγινε από expert στις ντρίμπλες, killer στην περιοχή. Είναι πλέον περισσότερο επιθετικός, παρά εξτρέμ. Εχει περισσότερο το τελείωμα με τη μία παρά τις εντυπωσιακές ντρίμπλες στα πλάγια. Στην πρώτη του σεζόν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου ο CR7 ήταν ένας εκπληκτικός freestyler που έκανε κομμάτια κάθε άμυνα και έβαζε γκολ με φωτοβολίδες από τα 30 μέτρα.
Αυτός ο παίκτης δεν υπάρχει εδώ και καιρό. Το παιχνίδι του σήμερα έχει πολύ λίγα μακρινά σουτ, λιγότερα φάουλ, λιγότερες ντρίμπλες. Στην La Liga φέτος έχει μέσο όρο 1.5 προσπάθειες σε ένας εναντίον εντός ανά αγώνα. Η ζημιά γίνεται μέσα στην περιοχή. Ο Ρονάλντο χρειάζεται βοήθεια.
Αναλύστε τους τέσσερις αγώνες της σεζόν στους οποίους ο Κριστιάνο τα πήγε εκπληκτικά -για τα δικά του στάνταρ αυτό είναι να βάζει 3+ γκολ- και θα δείτε ότι γίνονται σαφή δύο πράγματα. Πρώτον, τα τελειώματά του γίνονται από κεντρικές θέσεις και από από κοντά και δεύτερον, ο ίδιος εξαρτάται από τις πάσες που του γίνονται απ' έξω. Μοναδική εξαίρεση είναι το χατ τρικ κόντρα στην Ντεπορτίβο στον πρώτο γύρο, αγώνας στον οποίο άνοιξε το σκορ με μακρινό σουτ. Το τρίτο γκολ παρόλα το έβαλε με κεφαλιά από κοντά ύστερα από σέντρα του Αρμπελόα.

Μετά, ο Ρονάλντο έβαλε τέσσερα γκολ στην Ελτσε...

Στη συνέχεια, τρία στην Αθλέτικ…

Και ακόμα τρία στην Θέλτα…

Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Η συνεισφορά του Ρονάλντο είναι εξαρτημένη από τους passers και τους παίκτες που γεμίζουν με σέντρες την περιοχή με στόχο τον ίδιο. Για να παίζει στο υψηλότερο level πρέπει και η ομάδα να λειτουργεί σωστά. Τελευταία, αυτό δεν συνέβαινε. Τα αποτελέσματα ήταν άσχημα για τον Ρονάλντο, ο οποίος πρόσφατα έπαιρνε μπάλα σε ζώνες που ήταν ακίνδυνος. Παράδειγμα για αυτό είναι τα παιχνίδια κόντρα σε Κόρδοβα και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι περιοχές στις οποίες τον έβρισκαν οι συμπαίκτες του, δεν του επέτρεπαν να κάνει ντρίμπλες ή να σουτάρει. Το πρόβλημα ήταν ότι κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης δεν μπορούσε να κάνει τη ζημιά από απόσταση ενώ και οι ευκαιρίες από κοντινή απόσταση δεν παρουσιάστηκαν ποτέ.

Εξαίρεση από τα Χριστούγεννα ήταν το 3-0 εκτός έδρας σε βάρος της Χετάφε. Η Ρεάλ Μαδρίτης πάτησε γκάζι στο δεύτερο μέρος και ο CR7 έβαλε δύο γκολ.

Η τελευταία νίκη κόντρα στην Ντεπορτίβο είχε επίσης θετικά δείγματα. Αρκετές ευκαιρίες βρέθηκαν στα πόδια του, με την αστοχία του να παίζει ρόλο στο ότι δεν σκόραρε. Κάποια από τα στοιχεία της επιτυχίας του 2014 επανεμφανίστηκαν με τον Κριστιάνο να βρίσκεται ξανά σε επικίνδυνες θέσεις

Κοιτάζοντας πίσω, δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στην φόρμα του Πορτογάλου αλλά και σε αυτή της Ρεάλ σαν ομάδα. Η σύγκριση με τον Λιονέλ Μέσι δεν αξίζει τον κόπο. Από τη στιγμή που ο Αργεντινός παίζει τόσο μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού της Μπαρτσελόνα, η δική του 'όρεξη' μπορεί να επηρεάσει περισσότερο την απόδοση των Μπλαουγκράνα. Η συμμετοχή του Ρονάλντο περιορίζεται σε ακίνδυνα σουτ και κοντινές πάσες, οπότε δεν επηρεάζει το ματς στο επίπεδο που έχει τη δυνατότητα να το κάνει.
Γιατί η απόδοση της Ρεάλ έπεσε; Οι λόγοι μπορεί να είναι η άρνηση του Κάρλο Αντσελότι να ξεκουράσει παίκτες αλλά και η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων τον Δεκέμβριο. Ρόλο παίζει και ο τραυματισμός του Λούκα Μόντριτς τον Νοέμβριο, αφού οι πάσες και οι κινήσεις του βοηθούσαν πάρα πολύ την ομάδα να στο επιθετικό κομμάτι.

Οταν η Ρεάλ βρει τη φόρμα της, ο Ρονάλντο θα επιστρέψει στα γνωστά επίπεδα σκοραρίσματος. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης παίζουν σήμερα στην έδρα της Σάλκε, όπου πέρυσι είχαν νικήσει με 6-1 με τον CR7 να βάζει δύο γκολ. Μπορεί οι αστρονομικοί αριθμοί του φινάλε του 2014 να μην επαναληφθούν, όμως το ντεφορμάρισμα είναι απίθανο να κρατήσει πολύ...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: