Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, σε συνεργασία με τους φορείς του αθλήματος, αλλά και τον υφυπουργό αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή.
Παράλληλα, μίλησε για τις προσπάθειες των Εθνικών ομάδων, την παρουσία στην Παγκόσμια Λίγκα, αλλά και τις αλλαγές στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας γυναικών.
Αναλυτικά όσα είπε ο Αχιλλέας Μαυρομάτης στην εκπομπή «Playball» με τους Μάνο Ζερβάκη, Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και Αλεξάνδρα Αξενίδου:
Για τον περιορισμό της θητείας στις Ομοσπονδίες: «Ο περιορισμός των θητειών σε τέτοιες θέσεις δεν κάνει κακό. Θα έπρεπε να το επιβάλλουμε μόνοι μας. Το είχα αναφέρει όταν ανέλαβα την προεδρία, ότι θα επιδιώξω να κάνω δύο πλήρεις θητείες. Μετά γίνεται κατεστημένο. Καλό είναι να γίνεται μια αλλαγή, για μας, αλλά και για το άθλημα. Δεν έχω πρόθεση να εγκαταλείψω την προσπάθεια. Έχουμε φέρει το άθλημα, μετά από πολλές φουρτούνες, σε καλή κατάσταση. Δεν έχουμε φτάσει στο ιδανικό, αλλά πιστεύω ότι πάμε καλά».
Για τα επεισόδια στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟΚ: «Θεωρώ ότι αδικείται το άθλημα, όταν ασχολούμαστε τόσο πολύ με τα επεισόδια και ελάχιστα με το αγωνιστικό που ήταν καταπληκτικό. Οι άνθρωποι που υπηρετούν το βόλεϊ έχουν πολεμήσει για την καταπολέμηση της βίας. Ανεξάρτητα απ’ το ποιος έκανε τα επεισόδια, όλοι τα καταδικάζουν. Γνωρίζοντας πως υπάρχουν ομάδες που πρωταγωνιστούν, έχοντας κόσμο “μεγάλων” αθλημάτων στις εξέδρες, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα. Ένας προημιτελικός Κυπέλλου έχει στιγματιστεί απ’ τον θάνατο φιλάθλου. Όλα αυτά όμως, δεν προέρχονται από φίλους του βόλεϊ».
Για την συνάντηση με τον Σταύρο Κοντονή: «Η παρέμβαση του υφυπουργού ήταν σημαντική. Δείχνει πως μια απ’ τις προτεραιότητές του είναι η καταπολέμηση της βίας. Δήλωσα πως ήδη το έχουμε κάνει στο παρελθόν και ότι θα είμαστε απόλυτοι συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια. Θα διασφαλίσουμε την παρουσία όλων των φορέων του αθλήματος, προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μια κυβέρνηση που θέλει να δώσει το δικό της στίγμα στον αθλητισμό. Από τη στιγμή που μας δώσει κάτι καλύτερο θα το επικροτήσουμε. Όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Εμείς το λέμε και είμαστε εδώ».
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της βίας: «Έχουμε καταφέρει να λάβουμε μέτρα, γιατί ακόμα και σήμερα δεν μπορούν να διεξαχθούν αγώνες παρουσία φιλάθλων και των δυο ομάδων, όταν αυτοί δεν είναι φίλοι του βόλεϊ. Έχουμε υποχρεωθεί να απαγορεύσουμε τη μετακίνηση οπαδών. Δεν είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, αλλά γίνεται εξ ανάγκης. Στα φάιναλ-4 που διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια γίνονται στη περιφέρεια, χωρίς οργανωμένους οπαδούς, για να μπορέσουν τα νέα παιδιά να παρακολουθήσουν».
Για τα χρέη της Ομοσπονδίας: «Η ομοσπονδία είχε χρέος δέκα εκατομμύρια ευρώ με έξι εκατομμύρια προϋπολογισμό. Τα τελευταία χρόνια, χωρίς την βοήθεια των επιχορηγήσεων, με μεγάλη περικοπή δαπανών, έχουμε φέρει μείωση του χρέους. Το αυτονόητο είναι να ξοδεύεις αυτά που έχεις και να κρατάς κάποια για ώρα ανάγκης. Στην προσεχή Γενική Συνέλευση θα ανακοινωθεί το ακριβές ποσό του χρέους. Είναι περίπου έξι εκατομμύρια, με μεγάλο κούρεμα στις οφειλές. Αν δεν έδειχναν τα σωματεία κατανόηση σε αυστηρά μέτρα, δεν θα γινόταν τίποτα. Όμως η ομοσπονδία πρέπει να επιβιώσει. Τα σωματεία δέχτηκαν να αναλάβουν κάποια παραπάνω έξοδα και έτσι μειώνεται συνεχώς το χρέος».
Για τις σχέσεις με την ΕΣΑΠ: «Είναι ένας θεσμικός φορέας, με τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να συνεργαζόμαστε. Την νιώθω οικεία λόγω της θητείας μου εκεί. Έγινε μια κοινή προσπάθεια με τους αθλητές, στην οποία η ομοσπονδία έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να βρεθεί λύση και έτσι έγινε. Κάποιες φορές όμως ερχόμαστε σε ρήξη. Ήταν βαριά η έκφραση που χρησιμοποιήθηκε όταν προέκυψε το θέμα με τον Κουμεντάκη, όμως κάποιοι είδαν το δέντρο και όχι το δάσος. Έπρεπε δηλαδή να γίνει επιλογή ανάμεσα σε Εθνική ομάδα και ένα ματς πρωταθλήματος. Είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να μας απασχολήσει. Έφτασε όμως να γίνεται μείζον θέμα. Έχουμε δώσει λύση μαζί με την ΕΣΑΠ σε πολύ σημαντικά ζητήματα. Υπάρχουν καταγγελίες αθλητών στο εξωτερικό, για παράδειγμα. Συνεργαστήκαμε για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε αυτό που προσπαθούν να δείξουν και ότι γίνεται καλή προσπάθεια στο ελληνικό βόλεϊ».
Για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α1 βόλεϊ γυναικών με έντεκα ομάδες: «Δεν ήταν υπεύθυνη η ομοσπονδία για το ότι αποσύρθηκε μια ομάδα λίγο πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Αυτό γίνεται παντού, φέτος έγινε και στη Σούπερ Λίγκα και εκεί θεωρήθηκε φυσιολογικό. Δώσαμε την δυνατότητα σε ομάδες να μη διαλυθούν να έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν συμμετοχή σε χαμηλότερη κατηγορία, όμως νωρίτερα, όχι τέλος Αυγούστου».
Για την μείωση των ομάδων: «Η ΕΣΑΠ έχει μια σχετική πρόταση να παρουσιάσει. Έχουμε την πρόθεση ως ΕΟΠΕ να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με τις γυναικείες ομάδες, ώστε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα, πολύ δημοφιλές, και δυστυχώς το επίπεδο δεν είναι τόσο ψηλό όσο θα θέλαμε. Χρειάζεται κοινή προσπάθεια. Κάνουμε το λάθος και υπεραναλύουμε. Έγινε ένα δικαστικό θρίλερ, παρότι δεν ήταν κάτι τόσο σοβαρό».
Για την Κυριάκο Καμπερίδη: «Δυστυχώς κι εδώ λειτούργησε με λάθος τρόπο ο χώρος μας. Έγινε ένα περιστατικό που δεν έχει σημασία. Υπήρξαν διαφωνίες και λήξαμε την συνεργασία. Ο Κυριάκος προσέφερε στην Εθνική, οδήγησε την ομάδα στα τελικά του Ευρωπαϊκού, όμως αυτή είναι η τύχη των προπονητών. Τον ευχαριστούμε και δεν υπάρχει θέμα να ασχολούμαστε με τέτοιες λεπτομέρειες».
Για την συμμετοχή στο Παγκόσμιο Λιγκ: «Εύχομαι να πάει καλά η ομάδα και να μείνει περισσότερο ο Σωτήρης Δρίκος. Η Εθνική είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Είναι το κομμάτι που από την κόλαση μας πήγε στον παράδεισο, με τον αποκλεισμό απ’ το Ευρωπαϊκό. Ξεκίνησε αμέσως μια προσπάθεια στο Ευρωπαϊκό Λιγκ -δεν έχουνε μπορέσει να τους πούμε το μπράβο που τους αξίζει- έπαιξαν στον τελικό, όμως δεν πήραμε την πρόκριση. Διεκδικήσαμε όμως την θέση στο Γουόρλντ Λιγκ, όχι με λεφτά, αλλά γιατί πείσαμε ότι αξίζει τον κόπο να αυξηθούν οι ομάδες. Μας δόθηκε η δυνατότητα να πάρουμε μέρος μετά από δέκα χρόνια στην Παγκόσμια Λίγκα και το αντιμετωπίζουμε σαν μια γιορτή. Συναντηθήκαμε με τον Γιάννη Μπουτάρη, συζητήσαμε και θα υπάρξει στήριξη απ’ το Δήμο Θεσσαλονίκης. Θα γίνουν αγώνες υψηλού επιπέδου. Εκείνο το τριήμερο, το Αλεξάνδρειο θα αποτελέσει σημείο συγκέντρωσης για φίλους του βόλεϊ απ’ όλη την Ελλάδα. Θα διοργανωθεί ένα μίνι τουρνουά βόλεϊ και θα δώσουμε την δυνατότητα στους φιλάθλους της πόλης να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών.
Κάνουμε ένα τόλμημα δύσκολο οικονομικά, που θεωρούμε ότι θα αποδώσει. Αν σκεφτεί κανείς πως θα υπάρχουν τηλεοπτικά και ότι δεν υπάρχει άλλη μεγάλη διοργάνωση, πέρα απ’ την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Λίγκα το καλοκαίρι, ευελπιστούμε πως θα φέρει το άθλημά μας κοντά στον κόσμο».
Για την ανάπτυξη: «Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα, γιατί όταν δεν έχεις χρήματα αυτό είναι το λιγότερο κόστος. Δεν υπάρχει υπομονή στην Ελλάδα. Έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες για να προσελκύσουμε κόσμο. Το βόλεϊ θα μπει με εγχειρίδιο στα Δημοτικά σχολεία, είναι το τρίτο άθλημα που γίνεται αυτό. Γίνεται μια σοβαρότατη προσπάθεια, με συνεργάτες της ομοσπονδίες σε όλη την Ελλάδα, για την σωστή λειτουργία των ακαδημιών. Λειτουργούν τα κλιμάκια σε ακόμα καλύτερη βάση, με νέο σύστημα που ελπίζουμε να λειτουργήσει καλά. Αποκορύφωμα είναι ότι για πρώτη φορά κάνουμε στοχευμένη ανάπτυξη, δηλαδή να βρίσκουμε σημεία της χώρα που θέλουμε να δώσουμε ώθηση στο άθλημα και στέλνουμε εκεί διοργανώσεις, κάνουμε τα ηλικιακά πρωταθλήματα. Καστοριά, Τύρναβος, Αριδαία είναι κάποια απ’ αυτά τα μέρη».
Για το μπιτς βόλεϊ: «Γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στο μπιτς βόλεϊ και ευελπιστούμε να έχουμε διπλή εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς αγώνες».
Για το φάιναλ-4: «Βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις. Τα επικρατέστερα μέρη είναι το Αγρίνιο για τις γυναίκες και η Σύρος για τους άντρες, όμως δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμα. Συνεχίζονται ακόμα οι συζητήσεις».
Για τις οφειλές στην σύζυγο του Νίκου Σαμαρά: «Είναι ένα ηθικό θέμα. Δεν γνωρίζω τις νομικές παραμέτρους, θεωρώ πως και η ΕΣΑΠ και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν το θέμα προσπερνώντας τα νομικά θέματα. Το ελληνικό βόλεϊ έμεινε φτωχότερο και πρέπει να σταθούμε δίπλα της. Ξέρω πως και η Έλενα θα συνέβαλε να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα».
Για την διασπορά των ομάδων: «Το 2011-12, την πρώτη μου χρονιά στην Ομοσπονδία, το πρωτάθλημα είχε ομάδες μόνο από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Φέραμε ομάδες από τη νησιωτική Ελλάδα, περιοχές που βιώνουν λιγότερο την κρίση, λόγω του τουρισμού. Οι τοπικές κοινωνίες στηρίζουν τις προσπάθειες, έχουμε ένα όμορφο και δύσκολο πρωτάθλημα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου