Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Μια χαρά τα μέτρα για τη βία, αρκεί επιτέλους να εφαρμοστούν!!

Γράφει ο Στέλιος Γρηγοριάδης



Στη Σούπερ Λίγκα αποφάσισαν χθες τα αυτονόητα. Αυτά που σε άλλες χώρες έχουν προ πολλού εφαρμόσει. Δεν πειράζει. Ας ακολουθήσουμε κι εμείς τα αυτονόητα κι ας είναι με καθυστέρηση. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ, όσο αργά κι αν είναι.

Κάμερες και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Τα ακούμε περισσότερα από 10 χρόνια, αλλά δεν τα είδαμε ποτέ. Σε όλη την προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη τα εφάρμοσαν από την πρώτη μέρα που τα αποφάσισαν.

 Να εναρμονιστεί το πειθαρχικό δίκαιο με το δίκαιο της ΟΥΕΦΑ. Και γιατί θα έπρεπε να φτάσουμε στο 2015 για να το εναρμονίσουμε; Χρειαζόταν κάποια ιδιαίτερη έμπνευση; Οχι. Αλλά το θέμα δεν είναι να εναρμονιστούμε. Είναι να εφαρμόσουμε τον εναρμονισμό...

Να δοθεί αυστηρή εντολή στους διαιτητές όταν έχουμε εισβολή οπαδών και ρίψη αντικειμένων να γίνεται άμεση διακοπή του αγώνα. Κι άλλες φορές δόθηκε τέτοια εντολή. Οι διαιτητές ήταν εκείνοι που την παραβίασαν, μένοντας ατιμώρητοι. Και εδώ, λοιπόν, χρειάζεται πιστή εφαρμογή, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαιτητές δεν θα σκέφτονται ποια ομάδα βλάπτεται από τη διακοπή και, βέβαια, να πηγαίνει αμέσως σπίτι του όποιος δεν τηρεί την οδηγία.

Καθολική απαγόρευση μετακινήσεων μέχρι το τέλος της σεζόν. Αυτό δεν είναι νέο μέτρο. Είναι και παλιό, είναι και βλακώδες. Εντάσσεται στο πλαίσιο της αδυναμίας να χτυπηθεί το κακό στη ρίζα του. Είναι η εύκολη λύση. Ματς με παρουσία οπαδών μιας ομάδας, σημαίνει ματς με πολύ λιγότερες πιθανότητες δημιουργίας επεισοδίων. Χώνουμε, σαν τη στρουθουκάμηλο, το κεφάλι στο χώμα και νομίζουμε ότι δεν μας βλέπουν.

Θα ζητηθούν περισσότερες εξουσίες για τους σεκιούριτι στον έλεγχο κατά την είσοδο των φιλάθλων στα γήπεδα. Καμία αντίρρηση. Μόνο που ο σεκιουριτάς δεν έχει καμία υποχρέωση - και καμία δυνατότητα - να μετατρέπεται σε αστυνομικό, όταν έρχεται η δύσκολη στιγμή.

Θα ζητηθεί η επαναφορά του ιδιώνυμου. Να τιμωρούνται, δηλαδή, εκτός από τις ομάδες, οι φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων. Σωστό. Οταν αρχίσουν οι κάφροι να συνωστίζονται στα κρατητήρια, τότε θα το σκεφτούν πολύ να τους ακολουθήσουν άλλοι κάφροι. Ο Γιώργος Ορφανός είχε προσπαθήσει επιβάλει το ιδιώνυμο στην αυστηρή εκδοχή του, αλλά το ακύρωσε η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν ανέλαβε υφυπουργός αθλητισμού ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ηρθε ο Γερουλάνος, το “στρογγύλεψε” και το “μαλάκωσε” το 2012, για να μη βρίσκεται σε αναντιστοιχία με το ποινικό δίκαιο, αλλά και πάλι δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Τους τα είπε και ο Μισέλ Πλατινί πρόσφατα: “Πιάστε τους ταραξίες και απομονώστε τους από τα γήπεδα. Μπορείτε. Αρκεί να το θελήσετε. Στις άλλες χώρες πώς το κατάφεραν;”


 Εκτός της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της μετακίνησης οπαδών, τα μέτρα που αποφάσισε να προτείνει στον Σταύρο Κοντονή η Σούπερ Λίγκα, είναι σωστά. Αλλά το μέγα ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν από όλους ανεξαίρετα τους εμπλεκόμενους φορείς. Και τι έγινε, δηλαδή, αν ξέρουμε ποιος οπαδός προκάλεσε επεισόδια αν δεν αξιοποιηθεί ο εντοπισμός του από την κάμερα με το να συλληφθεί και να τιμωρηθεί; Σε τι θα ωφελήσει η εντολή στους διαιτητές αν εκείνοι δεν ανταποκριθούν; Πρέπει να λειτουργήσουν και μηχανισμοί που θα ελέγχουν αυστηρά όσους αγνοούν τα μέτρα. Πρέπει να λογοδοτήσουν επιτέλους όσοι, για διαφόρους λόγους και με διάφορες σκοπιμότητες,  εμποδίζουν το ποδόσφαιρο να απαλλαγεί από το φαινόμενο της βίας.

Λένε πολλοί – και δεν έχουν άδικο – όταν αν απομακρύνουμε τους χούλιγκαν από τα γήπεδα, θα τους “μεταφέρουμε” κάπου αλλού. Ναι, ίσως συμβεί, διότι εδώ μιλάμε για γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο, αλλά ως προς το ποδόσφαιρο, πρέπει να γίνει το αποφασιστικό βήμα. Η Αγγλία δεν εξαφάνισε τους ταραξίες, στα γήπεδα όμως διδάσκει πολιτισμό. Για τη βία γενικότερα, ας πάρει κι άλλα μέτρα το κράτος. Και ο κάθε τομέας ας φροντίσει τον δικό του χώρο.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: