Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Βλακώδης η «σπέκουλα» κατά ΠΑΟΚ για τα χρέη!!

Γράφει ο ΣΓ Στέλιος Γρηγοριάδης



Eχω την εντύπωση ότι κακώς ασχολούνται οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ με τους βλακώδεις υπαινιγμούς για τη ρύθμιση των χρεών. Η ρύθμιση αφορά σε πάρα πολλές εταιρείες και σκοπό έχει να συγκεντρώσει το κράτος χρήματα που είναι απαραίτητα και που ποτέ δεν θα εισέπραττε εάν παρέμεναν οι τερατώδεις και παράλογες προσαυξήσεις. Το θέμα είναι πολύ απλό για όποιον θέλει να καταλάβει. Μόνο όποιος δεν θέλει, “σπεκουλάρει” σε βάρος του ΠΑΟΚ.

Ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε τα χρέη των 10,4 εκατ. ευρώ, συν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, “παγωμένα” και “σταλμένα” στα δικαστήρια με σκόπιμες ενστάσεις για να κερδηθεί χρόνος. Από τη στιγμή που ανέλαβε πλήρωσε τα πάντα. Και στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του ως ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τόνισε ότι τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά του χρέη. Εκτοτε, δεν έπαψε να... παρακαλάει να εξοφλήσει τα χρέη, αλλά κανείς δεν ήθελε να τον ακούσει, λες και δεν υπήρχε κρίση στην Ελλάδα, λες και δεν είχε ανάγκη είσπραξης χρημάτων το κράτος.

Πληρώνοντας ληξιπρόθεσμα και τρέχοντα, ο Σαββίδης έβαλε στα ταμεία του ελληνικού κράτους 23 εκατομμύρια ευρώ. Αλλα 10,4 εκατ. ευρώ θα βάλει τώρα για την εξόφληση των “παγωμένων” παλιών οφειλών. Σύνολο 30,4 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρω πολλούς επιχειρηματίες, ούτε πολλές εταιρείες, που κατέβαλαν στο ελληνικό κράτος τόσα χρήματα μέσα σε μία τριετία.

Ούτε καν ο Γιάννης Γούμενος, ούτε όσοι υπηρεσιακοί πρόεδροι ακολούθησαν, μέχρι να αναλάβει ο Ιβάν Σαββίδης, δεν κατέφυγαν σε παράθυρα που άνοιγαν κάποια άρθρα νόμων, ούτε μεταπήδησαν από ρύθμιση σε ρύθμιση για να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα χρέη, αφήνοντας ταυτόχρονα “μπουκάλα” αθλητές που μάταια περίμεναν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα και προμηθευτές που μάταια περίμεναν να πληρωθούν για προιόντα που πούλησαν στον ΠΑΟΚ. Προς τιμήν τους, δεν ακολούθησαν την τακτική που παράγοντες πολλών άλλων ΠΑΕ επέλεξαν.


Είναι όμως και το άλλο. Από πού κι ως πού να υποχρεώνεται η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και κάθε άλλη εταιρεία να καταβάλει παράλογα υπέρογκα πρόστιμα και προσαυξήσεις για χρέη που δημιουργήθηκαν σε μια εποχή (2000-2006) κατά την οποία δεν γινόταν ο παραμικρός έλεγχος και υπήρχε πλήρης ασυδοσία; Ηταν η εποχή που το κράτος άφηνε τις ομάδες να καταστρέφονται οικονομικά από την κακοδιαχείριση μεγαλομετόχων και προέδρων, με μοναδική συνέπεια τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις στα χρέη, τα οποία ήταν βέβαιο ότι ποτέ οι κατεστραμμένες ομάδες δεν θα είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Τιμωρούσαν τις ΠΑΕ, τιμωρούσαν το ίδιο το κράτος που δεν θα εισέπραττε ποτέ τα χρήματα αυτά και οι μόνοι που έμεναν στο απυρόβλητο ήταν οι τύποι που οδηγούσαν τις ομάδες στον γκρεμό, είτε από ανικανότητα, είτε από σκοπιμότητα.

Σήμερα κάποιοι, λίγοι ευτυχώς, θεωρούν λογικό να πάει ο Σαββίδης και να “ξαπλώσει” 31 εκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει και τις αμαρτίες των προκατόχων του, αλλά και την ανοησία του ελληνικού κράτους; Γιατί να το κάνει; Για να πίνουμε όλοι εις υγείαν του κορόιδου; Εγινε οικειοθελώς κορόιδο από τη στιγμή που ανέλαβε την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά επειδή και η κοροιδία έχει τα όριά της, ξεκαθάρισε πολύ λογικά από την πρώτη στιγμή ότι δέχεται να αποπληρώσει μόνο το πρωτογενές κεφάλαιο των χρεών. Ξέρετε κάτι; Δεν άκουσα κανέναν άλλον στον χώρο του αθλητισμού να το λέει. Κανέναν. Κι αν (αν, λέω) η ρύθμιση πέρασε όπως πέρασε τελικά για χάρη του ΠΑΟΚ, σίγουρα οφείλουν να ευγνωμονούν τον Ιβάν Σαββίδη οι εκατοντάδες άλλες εταιρείες πάσης φύσεως που θα μπορέσουν να απαλλαγούν από τον βραχνά των χρεών τους, καταβάλλοντας σε “ζεστό” χρήμα το πρωτογενές κεφάλαιο των οφειλών.

Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να επανέλθουμε για τα αυτονόητα. Και ελπίζω να πάψουν να ασχολούνται με τους λίγους κακοπροαίρετους και οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Δεν έχει νόημα να απαντούν σε βλακώδεις αιτιάσεις. Τις δίνουν μεγάλη αξία, ενώ δεν έχουν καμία.


*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: