Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Χρειάζεται «χειρουργείο»

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας
Από τη στιγμή που σήμερα οι αγώνες της SuperLeague και πάλι θα διεξαχθούν παρουσία κόσμου, κατά την αντίδραση του κ. Βαρουφάκη, οφείλουμε να αναφωνήσουμε: ουάουουουουου!

Όμως ας σοβαρευτούμε. Οι πόρτες ανοίγουν και πάλι για τους φιλάθλους, προφανώς όχι γιατί υπάρχει σχετική εισήγηση της Δ.Ε.Α.Β και της Αστυνομίας. Αυτός είναι ο φερεντζές ώστε να δικαιολογηθεί ο κ. Κοντονής για την λάθος απόφαση που πήρε με το κλείσιμο των γηπέδων. Διότι και οι ομάδες έχασαν έσοδα και οι αγώνες ήταν άχρωμοι και άγευστοι με άδειες κερκίδες, αλλά και το κακό δεν αποφεύχθηκε στο παιχνίδι υψηλού κινδύνου. Αυτό δηλαδή μεταξύ της Α.Ε.Κ. και του Ολυμπιακού. Παιχνίδι που μύριζε «μπαρούτι». Οπότε ποιο είναι το συμπέρασμα: ότι η απόφαση του αρμόδιου υπουργού ήταν βιαστική και δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Περιμένουμε λοιπόν το νομοσχέδιο για τη βία που θα πάει προς ψήφιση, ώστε να εκτιμήσουμε εάν αλλάζει κάτι θεαματικά ή εάν απλώς δημιουργείται ακόμη ένα αναποτελεσματικό «εργαλείο».

Βεβαίως η βία μαζί με την διαφθορά είναι από τα κορυφαία θέματα που βασανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να μπει ένα «φρένο» στην ασυδοσία που υπάρχει στον τομέα αυτό. Η ελπίδα είναι να «τρέξει» η δικαιοσύνη τις υποθέσεις που έχει στο συρτάρι της  ώστε ή να προκύψει η ενοχή του διωκόμενων ή η αθωότητα τους. Διότι η έρπουσα φημολογία δηλητηριάζει την ποδοσφαιρική ζωή της χώρας.

Αυτή η ιστορία πάντως αργά ή γρήγορα θα φτάσει στο τέλος της, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα από το οποίο εξαρτάται η αξιοπιστία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένα Πρωτάθλημα είναι αξιόπιστο όταν οι αποφάσεις όλων των Επιτροπών βγαίνουν με βάση την ισονομία, όταν οι ομάδες είναι οικονομικά υγιείς και όταν τελειώνει με τον αριθμό των ομάδων που ξεκίνησε. Στοιχεία τα οποία αποτελούν πολυτέλεια για τις εγχώριες διοργανώσεις. Ισονομία δεν υπάρχει ούτε κατ΄ ευφημισμό, ενώ οι περισσότερες ΠΑΕ είναι καταχρεωμένες. Η Ν. Βόλου «έσκασε» πολύ νωρίς, ο Ο.Φ.Η ίσως να μην προλάβει να τελειώσει το Πρωτάθλημα και άλλες επτά-οκτώ ομάδες εάν υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε παίκτες που έκαναν προσφυγή και το δημόσιο θα οδηγηθούν σε πτώχευση.

Εδώ και πολλά χρόνια δημιουργείται μία επίπλαστη εικόνα ευημερίας για τη SuperLeague, αλλά εάν τηρούνταν οι νόμοι θα έπρεπε να έχουμε ένα Πρωτάθλημα το πολύ με έξι ομάδες. Σ’ αυτή την εικόνα συνηγόρησε και η Πολιτεία με τις ψηφοθηρικές παρεμβάσεις της υπέρ των ΠΑΕ. Έτσι συντηρήθηκαν οι παθογένειες και πλέον το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι ένας αρρωστημένος οργανισμός. Οπότε χρειάζεται «αποθεραπεία» άμεσα με χειρουργικές μεθόδους.

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: