Στον τεχνικό διευθυντή της Σάλκε μπορείς να προσάψεις πολλά. Ο Χορστ
Χελντ είναι ξεροκέφαλος, είναι μεγαλομανής, κάποιες φορές μοιάζει εκτός
πραγματικότητας. Ό,τι αρνητικό μπορείτε να σκεφτείτε, μάλλον θα
ταιριάζει. Έχει κάνει πολλά λάθη. Και σε μεταγραφές και στην επιλογή
προπονητών. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο ίδιος, όταν ανέλαβε το 2010,
τέθηκαν 3 στόχοι. Η μείωση του χρέους, η παρουσία στην Ευρώπη κάθε χρόνο
και η βελτίωση των ακαδημιών.
Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε 4,5 χρόνια, τα έχει πετύχει όλα. Παρά την γκρίνια, παρά τα πισωγυρίσματα, με κάποιον τρόπο τα καταφέρνει. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια Χέβεντες, Νόιερ και Οζίλ είχαν βγει από τις ακαδημίες των μπλε, στην αξιολόγηση της ομοσπονδίας σχεδόν ποτέ δεν έπαιρναν τη μέγιστη βαθμολογία (3 αστέρια). Όλα αυτά μέχρι την έλευση του Χελντ, καθώς μετά από λίγους μήνες ήρθε και αυτό.
Φυσικά, η βελτίωση δε σταμάτησε εκεί, όπως είχε πει ο Γερμανός παράγοντας το 2012. Οι ακαδημίες ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη του Γκελζενκίρχεν και μπήκε σε πρώτο πλάνο η κατασκευή νέου κέντρου. Αυτό κόλλησε αρκετές φορές για οικονομικούς λόγους, όμως όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Κλέμενς Τένις, λογικά μέσα στο 2015 θα έχουμε τα εγκαίνια.
Σιγά-σιγά σχεδόν όλα έχουν αλλάξει. Με το ξεκίνημα της σεζόν 2011-12 οι ακαδημίες μετονομάστηκαν. Πλέον είναι γνωστές ως Knappenschmiede. Το δεύτερο συνθετικό συνδέει ολόκληρη την πόλη και το παρελθόν της. Σημαίνει «σφυρηλατώ», όπως έκαναν οι μεταλλωρύχοι τόσα χρόνια. Το πρώτο συνθετικό (όπως ενημέρωσε ο Μπαγερν Μοναχου στα σχόλια) είναι ένα παρατσούκλι των μπλε, που προέρχεται από τους ακόλουθους των ιπποτών, αλλά χρησιμοποιούταν και για τους ανθρακωρύχους λόγω της δύσκολης και σκληρής δουλειάς που έκαναν. Οι τελευταίοι ήταν και οι πρώτοι οπαδοί της Σάλκε. Οι ακαδημίες είναι η καρδιά της ομάδας. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην ουσία.
Οι μπλε είναι περήφανοι για το περίφημο «Der Schalker Weg», τον τρόπο της Σάλκε. Αυτός θέλει τον σύλλογο να είναι ανεξάρτητος από επενδυτές και να βασίζεται στο ταλέντο του. «Θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη ακαδημία στον κόσμο. Δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία. Απλά δουλειά, δουλειά, δουλειά», είχε σχολιάσει ο επί 23 έτη διευθυντής των ακαδημιών, Μπόμπο Μέντσε, το καλοκαίρι του 2013. «Πλέον, έχουμε και μία διοίκηση που μας στηρίζει 100%».
Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η ώρα της απόσυρσης για τον τελευταίο, με τον Όλιβερ Ρούνερτ να είναι ο αντικαταστάτης του και πρόσφατα να ανανεώνει μέχρι το 2016. «Καλό σκάουτινγκ, ειλικρίνεια, να παραμένεις αυθεντικός». Αυτό είναι τρίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα και με τους δύο. Αυτές είναι οι αρχές που διέπουν τις ακαδημίες της Σάλκε.
Τα τελευταία χρόνια δύο παίκτες των μπλε έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την πρώτη θέση του βραβείου Fritz-Walter (για το καλύτερο ταλέντο), δύο τη δεύτερη και ένας την τρίτη. Ντράξλερ και Χέβεντες στην πρώτη περίπτωση, Νόιερ και Μάιερ στη δεύτερη και ο Αντβιτζάι, που αγωνίζεται δανεικός στη Στουρμ Γκρατς, στην τρίτη.
Η Σάλκε έχει με διαφορά την καλύτερη ροή από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, όχι τόσο σε ποσότητα, αλλά ποιοτικά. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι διεκδικεί σταθερά θέση στην 4άδα και τα καταφέρνει κιόλας. Φέτος, στο ματς με την Μπάγερν στον πρώτο γύρο (1-1), 6 παίκτες από τις ακαδημίες ξεκίνησαν, με τον Κολάσιντας να είναι τραυματίας, ενώ στη σεζόν, με αρκετούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, ποτέ δεν έχουν ξεκινήσει λιγότεροι από 3.
Από το ξεκίνημα της σεζόν έχουν παίξει 11 παίκτες από τα σπλάχνα του συλλόγου. Δίπλα στους παλιούς Χέβεντες, Ντράξλερ, Φέρμαν, Μάτιπ, Αϊχάν, Μάιερ, Κολάσινατς και Σανέ (είχε παίξει για 13' πέρυσι) έκαναν το ντεμπούτο τους οι Φρίντριχ, Βέλενροϊτερ και Πλάτε.
Τον Ιανουάριο του 2014 η Σάλκε είχε προσλάβει την ψυχολόγο Τερέζα Χολστ, που ακολούθησε την προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Το μακροπρόθεσμο πλάνο, όμως, ήταν άλλο, καθώς κλήθηκε να φτιάξει πλάνο για τις ακαδημίες και μετά την προετοιμασία αφοσιώθηκε σε αυτές. Μαζί της προσλήφθηκε και ο Ντίτμαρ Ράινερ, του οποίου η δουλειά είναι να βοηθάει τους νεαρούς παίκτες στα μαθήματά τους.
Η ολιστική προσέγγιση είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο της επιτυχίας. Εκπαίδευση, προπόνηση σε επαγγελματικά πρότυπα και εξέλιξη μαζί. Αυτό το τελευταίο εξασφαλίζει και τη συνέχεια των ακαδημιών, που δέχονται παιδιά από 9 ετών και πάνω. «Στη Σάλκε έχουμε, φυσικά, την ίδια φιλοσοφία και έχουμε συμφωνήσει στα θεμελιώδη. Δίνουμε σε όλες τις ομάδες μεγάλο βάρος στο πρέσινγκ, όταν χάνουμε την κατοχή. Στο transition, στις αλλαγές θέσεων και στο κάθετο παιχνίδι. Στο πρόγραμμα μου υπάρχουν προπονήσεις που γίνονται σε επαγγελματικό επίπεδο. Το πως θα παίξει η ομάδα μου, όμως, στο τέλος ουσιαστικά το αποφασίζουν οι ίδιοι οι παίκτες», αποκάλυψε ο τεχνικός της U19 Νόρμπελτ Έλγκερτ.
Αυτό είναι το ένα σημαντικό, καθώς το δεύτερο είναι η διαχείριση. Και εκεί οι άνθρωποι των μπλε τα έχουν πάει εξαιρετικά. Μεγαλύτερο παράδειγμα από τον Βέλενροϊτερ δεν υπάρχει. Ο νεαρός τερματοφύλακας βρέθηκε από το πουθενά στην 11άδα της Σάλκε και έγινε πασίγνωστος μετά το ματς με την Ρεάλ για το Champions League. Εντός συνόρων, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όμως. Ο Βέλενροϊτερ έχει κάνει σημαντικά λάθη που έχουν οδηγήσει σε γκολ στα ματς με Βέρντερ, Ντόρτμουντ και Χέρτα και σε απώλεια σημαντικών βαθμών. Δύο φορές, όμως, η WAZ κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο: «τείχος προστασίας». Αυτό που έχτισαν γύρω του οι μπλε. Το ίδιο συμβαίνει με όλους.
Το επόμενο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι η υπομονή. Διότι για παράδειγμα ο Αϊχάν έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, ενώ όταν ο Φέρμαν επιστρέψει ο Βέλεροϊτερ δύσκολα θα βρεθεί ξανά σε αποστολή της Σάλκε. Ο ενθουσιασμός είναι πάντα καλός, όμως θα πρέπει να συνδυάζεται από υπομονή.
Επίσης, είναι θεμελιώδες να ξέρεις τι ζητάς από τις ακαδημίες σου και πως να το πετύχεις. «Στόχος μας ήταν πάντα να φέρνουμε 1 ή 2 παίκτες από κάθε ηλικιακό γκρουπ στην Bundesliga. Έχουμε ομάδες από U9 μέχρι U23 και διαλέγουμε κάθε ομάδα με κριτήριο την απόδοση. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι να είσαι γρήγορος, να παίρνεις σωστές αποφάσεις υπό πίεση και αυτά να συνδυάζονται από καλή τεχνική και κατανόηση τακτικής», είχε τονίσει παλαιότερα ο Μέντσε.
«Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πλέον την εμπειρία να ξέρουμε ποιος μπορεί να φτάσει στη κορυφή. Είμαι πάντα προσεκτικός με τις προβλέψεις μου, πάντως. Το ταλέντο σου ανοίγει την πόρτα. Πρέπει να έχεις χαρακτήρα, προσωπικότητα και σωστή συμπεριφορά για να την περάσεις. Σε μία εποχή που όλα πηγαίνουν πιο γρήγορα, πρέπει να έχεις και επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις. Πρέπει να είναι άριστος τεχνικά, τακτικά και αθλητικά για να κάνεις τη διαφορά. Σε τελική ανάλυση, εκείνο που δείχνει πόσο ψηλά μπορείς να χάσεις είναι η ψυχική σου δύναμη. Προετοιμάζουμε κατάλληλα τους παίκτες», τόνισε ο Έλγκερτ.
Το τελευταίο είναι η ταύτιση. Πριν από λίγα χρόνια ο Οζίλ αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, παρά την πρόταση για απολαβές 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, και χάθηκε μόλις για 5 εκατ. ευρώ, υπογράφοντας στην Βέρντερ. Η νέα γενιά της Σάλκε δείχνει μεγαλύτερη ταύτιση. «Η ταύτιση είναι κλειδί. Είναι κάτι που πάντα θα λέω. Η Σάλκε ζει από την παράδοση και το συναίσθημα. Όλοι όσοι είναι στις ακαδημίες μας έχουν ταλέντο, όμως είναι πολύ σημαντικό να έχεις και θέληση για διάκριση με εμάς. Να ταυτιστείς με τον σύλλογο», σχολίασε ο Ρούνερτ.
Μην μπερδέψετε το τελευταίο, όμως, με αιώνια πίστη. Η ταύτιση μπορεί να αποδειχθεί με πολλούς τρόπους. Ακόμη και με μεταγραφή στην Μπάγερν, καθώς για παράδειγμα ο Νόιερ έναν χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιό του, έφερε στα ταμεία περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ. Η Σάλκε θα πρέπει να βλέπει και τις ευκαιρίες μέσα από τις ακαδημίες.
«Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι το κυνηγάμε μέχρι τέλους. Δε φοβόμαστε να προωθήσουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα και αυτό με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για νεότερους παίκτες. Πιστεύω ότι άλλοι σύλλογοι το βρίσκουν πιο δύσκολο», είχε σχολιάσει ο Χελντ. Για να ανοίξει ο δρόμος, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν και αποχωρήσεις. Από την αστεία πρόταση του Τένις για εθελοντική πληρωμή των οπαδών (από 1.000 ευρώ), προκειμένου να μειωθεί το χρέος, μία πώληση για παράδειγμα του Ντράξλερ με τους όρους, όμως, της Σάλκε, μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει. Με πολλαπλά οφέλη και για τον ίδιο, που μοιάζει στάσιμος εδώ και καιρό, αλλά και για την Σάλκε, καθώς στην «καλή» του θέση (10), υπάρχει και ο εκπληκτικός Μάιερ.
Ίσως ακούγεται κάπως ριζοσπαστικό, όμως μέχρι οι μπλε να ξεχρεώσουν, είναι ένας τρόπος να βρεθούν ακόμη περισσότερα χρήματα, που θα μπορούσαν να επενδυθούν για τις ακαδημίες. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους παίκτες μας ότι δεν αξιολογούμε το ταλέντο τους διαφορετικά από ό,τι ενός μηχανικού για παράδειγμα. Θα πρέπει να είναι ταπεινοί και προσγειωμένοι. Αυτό έχει μέχρι τώρα πολύ θετικό αντίκτυπο στους παίκτες μας. Μην με παρεξηγείτε όμως. Αν ο Ντράξλερ για παράδειγμα κάποια στιγμή θελήσει μία νέα πρόκληση, θα το καταλάβω. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να βιαστεί», είπε ο Έλγκερτ.
Οι μπλε έχουν αναγνωρίσει και έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος σχετικά με τις ακαδημίες. Τώρα, σταδιακά παρουσιάζεται η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη. Το μείγμα εμπειρίας, ταλέντου, σωστού σχεδιασμού και ενθουσιασμού, φέρνουν επιτυχίες και το σημαντικότερο φήμη. Τώρα, θα χρειαστεί να γίνει ξανά σωστή διαχείριση, ώστε να συνεχιστούν και να έχουν αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές του συλλόγου.
*Πηγή: gazzetta.gr*
Η αλήθεια είναι ότι μέσα σε 4,5 χρόνια, τα έχει πετύχει όλα. Παρά την γκρίνια, παρά τα πισωγυρίσματα, με κάποιον τρόπο τα καταφέρνει. Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια Χέβεντες, Νόιερ και Οζίλ είχαν βγει από τις ακαδημίες των μπλε, στην αξιολόγηση της ομοσπονδίας σχεδόν ποτέ δεν έπαιρναν τη μέγιστη βαθμολογία (3 αστέρια). Όλα αυτά μέχρι την έλευση του Χελντ, καθώς μετά από λίγους μήνες ήρθε και αυτό.
Φυσικά, η βελτίωση δε σταμάτησε εκεί, όπως είχε πει ο Γερμανός παράγοντας το 2012. Οι ακαδημίες ήταν χωρισμένες σε δύο μέρη του Γκελζενκίρχεν και μπήκε σε πρώτο πλάνο η κατασκευή νέου κέντρου. Αυτό κόλλησε αρκετές φορές για οικονομικούς λόγους, όμως όπως αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος Κλέμενς Τένις, λογικά μέσα στο 2015 θα έχουμε τα εγκαίνια.
Σιγά-σιγά σχεδόν όλα έχουν αλλάξει. Με το ξεκίνημα της σεζόν 2011-12 οι ακαδημίες μετονομάστηκαν. Πλέον είναι γνωστές ως Knappenschmiede. Το δεύτερο συνθετικό συνδέει ολόκληρη την πόλη και το παρελθόν της. Σημαίνει «σφυρηλατώ», όπως έκαναν οι μεταλλωρύχοι τόσα χρόνια. Το πρώτο συνθετικό (όπως ενημέρωσε ο Μπαγερν Μοναχου στα σχόλια) είναι ένα παρατσούκλι των μπλε, που προέρχεται από τους ακόλουθους των ιπποτών, αλλά χρησιμοποιούταν και για τους ανθρακωρύχους λόγω της δύσκολης και σκληρής δουλειάς που έκαναν. Οι τελευταίοι ήταν και οι πρώτοι οπαδοί της Σάλκε. Οι ακαδημίες είναι η καρδιά της ομάδας. Όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην ουσία.
Οι μπλε είναι περήφανοι για το περίφημο «Der Schalker Weg», τον τρόπο της Σάλκε. Αυτός θέλει τον σύλλογο να είναι ανεξάρτητος από επενδυτές και να βασίζεται στο ταλέντο του. «Θέλουμε να γίνουμε η καλύτερη ακαδημία στον κόσμο. Δεν υπάρχει μυστικό για την επιτυχία. Απλά δουλειά, δουλειά, δουλειά», είχε σχολιάσει ο επί 23 έτη διευθυντής των ακαδημιών, Μπόμπο Μέντσε, το καλοκαίρι του 2013. «Πλέον, έχουμε και μία διοίκηση που μας στηρίζει 100%».
Λίγους μήνες αργότερα ήρθε η ώρα της απόσυρσης για τον τελευταίο, με τον Όλιβερ Ρούνερτ να είναι ο αντικαταστάτης του και πρόσφατα να ανανεώνει μέχρι το 2016. «Καλό σκάουτινγκ, ειλικρίνεια, να παραμένεις αυθεντικός». Αυτό είναι τρίπτυχο της επιτυχίας σύμφωνα και με τους δύο. Αυτές είναι οι αρχές που διέπουν τις ακαδημίες της Σάλκε.
Τα τελευταία χρόνια δύο παίκτες των μπλε έχουν καταφέρει να κατακτήσουν την πρώτη θέση του βραβείου Fritz-Walter (για το καλύτερο ταλέντο), δύο τη δεύτερη και ένας την τρίτη. Ντράξλερ και Χέβεντες στην πρώτη περίπτωση, Νόιερ και Μάιερ στη δεύτερη και ο Αντβιτζάι, που αγωνίζεται δανεικός στη Στουρμ Γκρατς, στην τρίτη.
Η Σάλκε έχει με διαφορά την καλύτερη ροή από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα, όχι τόσο σε ποσότητα, αλλά ποιοτικά. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι διεκδικεί σταθερά θέση στην 4άδα και τα καταφέρνει κιόλας. Φέτος, στο ματς με την Μπάγερν στον πρώτο γύρο (1-1), 6 παίκτες από τις ακαδημίες ξεκίνησαν, με τον Κολάσιντας να είναι τραυματίας, ενώ στη σεζόν, με αρκετούς από αυτούς να αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, ποτέ δεν έχουν ξεκινήσει λιγότεροι από 3.
Από το ξεκίνημα της σεζόν έχουν παίξει 11 παίκτες από τα σπλάχνα του συλλόγου. Δίπλα στους παλιούς Χέβεντες, Ντράξλερ, Φέρμαν, Μάτιπ, Αϊχάν, Μάιερ, Κολάσινατς και Σανέ (είχε παίξει για 13' πέρυσι) έκαναν το ντεμπούτο τους οι Φρίντριχ, Βέλενροϊτερ και Πλάτε.
Τον Ιανουάριο του 2014 η Σάλκε είχε προσλάβει την ψυχολόγο Τερέζα Χολστ, που ακολούθησε την προετοιμασία της πρώτης ομάδας. Το μακροπρόθεσμο πλάνο, όμως, ήταν άλλο, καθώς κλήθηκε να φτιάξει πλάνο για τις ακαδημίες και μετά την προετοιμασία αφοσιώθηκε σε αυτές. Μαζί της προσλήφθηκε και ο Ντίτμαρ Ράινερ, του οποίου η δουλειά είναι να βοηθάει τους νεαρούς παίκτες στα μαθήματά τους.
Η ολιστική προσέγγιση είναι το μεγαλύτερο εχέγγυο της επιτυχίας. Εκπαίδευση, προπόνηση σε επαγγελματικά πρότυπα και εξέλιξη μαζί. Αυτό το τελευταίο εξασφαλίζει και τη συνέχεια των ακαδημιών, που δέχονται παιδιά από 9 ετών και πάνω. «Στη Σάλκε έχουμε, φυσικά, την ίδια φιλοσοφία και έχουμε συμφωνήσει στα θεμελιώδη. Δίνουμε σε όλες τις ομάδες μεγάλο βάρος στο πρέσινγκ, όταν χάνουμε την κατοχή. Στο transition, στις αλλαγές θέσεων και στο κάθετο παιχνίδι. Στο πρόγραμμα μου υπάρχουν προπονήσεις που γίνονται σε επαγγελματικό επίπεδο. Το πως θα παίξει η ομάδα μου, όμως, στο τέλος ουσιαστικά το αποφασίζουν οι ίδιοι οι παίκτες», αποκάλυψε ο τεχνικός της U19 Νόρμπελτ Έλγκερτ.
Αυτό είναι το ένα σημαντικό, καθώς το δεύτερο είναι η διαχείριση. Και εκεί οι άνθρωποι των μπλε τα έχουν πάει εξαιρετικά. Μεγαλύτερο παράδειγμα από τον Βέλενροϊτερ δεν υπάρχει. Ο νεαρός τερματοφύλακας βρέθηκε από το πουθενά στην 11άδα της Σάλκε και έγινε πασίγνωστος μετά το ματς με την Ρεάλ για το Champions League. Εντός συνόρων, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα όμως. Ο Βέλενροϊτερ έχει κάνει σημαντικά λάθη που έχουν οδηγήσει σε γκολ στα ματς με Βέρντερ, Ντόρτμουντ και Χέρτα και σε απώλεια σημαντικών βαθμών. Δύο φορές, όμως, η WAZ κυκλοφόρησε με τον ίδιο τίτλο: «τείχος προστασίας». Αυτό που έχτισαν γύρω του οι μπλε. Το ίδιο συμβαίνει με όλους.
Το επόμενο σημαντικό συστατικό της επιτυχίας είναι η υπομονή. Διότι για παράδειγμα ο Αϊχάν έχει ταλαιπωρηθεί από τραυματισμούς, ενώ όταν ο Φέρμαν επιστρέψει ο Βέλεροϊτερ δύσκολα θα βρεθεί ξανά σε αποστολή της Σάλκε. Ο ενθουσιασμός είναι πάντα καλός, όμως θα πρέπει να συνδυάζεται από υπομονή.
Επίσης, είναι θεμελιώδες να ξέρεις τι ζητάς από τις ακαδημίες σου και πως να το πετύχεις. «Στόχος μας ήταν πάντα να φέρνουμε 1 ή 2 παίκτες από κάθε ηλικιακό γκρουπ στην Bundesliga. Έχουμε ομάδες από U9 μέχρι U23 και διαλέγουμε κάθε ομάδα με κριτήριο την απόδοση. Οι πιο σημαντικοί παράγοντες είναι να είσαι γρήγορος, να παίρνεις σωστές αποφάσεις υπό πίεση και αυτά να συνδυάζονται από καλή τεχνική και κατανόηση τακτικής», είχε τονίσει παλαιότερα ο Μέντσε.
«Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πλέον την εμπειρία να ξέρουμε ποιος μπορεί να φτάσει στη κορυφή. Είμαι πάντα προσεκτικός με τις προβλέψεις μου, πάντως. Το ταλέντο σου ανοίγει την πόρτα. Πρέπει να έχεις χαρακτήρα, προσωπικότητα και σωστή συμπεριφορά για να την περάσεις. Σε μία εποχή που όλα πηγαίνουν πιο γρήγορα, πρέπει να έχεις και επιμονή και υπομονή για να τα καταφέρεις. Πρέπει να είναι άριστος τεχνικά, τακτικά και αθλητικά για να κάνεις τη διαφορά. Σε τελική ανάλυση, εκείνο που δείχνει πόσο ψηλά μπορείς να χάσεις είναι η ψυχική σου δύναμη. Προετοιμάζουμε κατάλληλα τους παίκτες», τόνισε ο Έλγκερτ.
Το τελευταίο είναι η ταύτιση. Πριν από λίγα χρόνια ο Οζίλ αρνήθηκε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, παρά την πρόταση για απολαβές 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, και χάθηκε μόλις για 5 εκατ. ευρώ, υπογράφοντας στην Βέρντερ. Η νέα γενιά της Σάλκε δείχνει μεγαλύτερη ταύτιση. «Η ταύτιση είναι κλειδί. Είναι κάτι που πάντα θα λέω. Η Σάλκε ζει από την παράδοση και το συναίσθημα. Όλοι όσοι είναι στις ακαδημίες μας έχουν ταλέντο, όμως είναι πολύ σημαντικό να έχεις και θέληση για διάκριση με εμάς. Να ταυτιστείς με τον σύλλογο», σχολίασε ο Ρούνερτ.
Μην μπερδέψετε το τελευταίο, όμως, με αιώνια πίστη. Η ταύτιση μπορεί να αποδειχθεί με πολλούς τρόπους. Ακόμη και με μεταγραφή στην Μπάγερν, καθώς για παράδειγμα ο Νόιερ έναν χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιό του, έφερε στα ταμεία περισσότερα από 24 εκατ. ευρώ. Η Σάλκε θα πρέπει να βλέπει και τις ευκαιρίες μέσα από τις ακαδημίες.
«Αυτό που μας ξεχωρίζει είναι ότι το κυνηγάμε μέχρι τέλους. Δε φοβόμαστε να προωθήσουμε παίκτες στην πρώτη ομάδα και αυτό με τη σειρά του ανοίγει το δρόμο για νεότερους παίκτες. Πιστεύω ότι άλλοι σύλλογοι το βρίσκουν πιο δύσκολο», είχε σχολιάσει ο Χελντ. Για να ανοίξει ο δρόμος, όμως, θα πρέπει να υπάρχουν και αποχωρήσεις. Από την αστεία πρόταση του Τένις για εθελοντική πληρωμή των οπαδών (από 1.000 ευρώ), προκειμένου να μειωθεί το χρέος, μία πώληση για παράδειγμα του Ντράξλερ με τους όρους, όμως, της Σάλκε, μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει. Με πολλαπλά οφέλη και για τον ίδιο, που μοιάζει στάσιμος εδώ και καιρό, αλλά και για την Σάλκε, καθώς στην «καλή» του θέση (10), υπάρχει και ο εκπληκτικός Μάιερ.
Ίσως ακούγεται κάπως ριζοσπαστικό, όμως μέχρι οι μπλε να ξεχρεώσουν, είναι ένας τρόπος να βρεθούν ακόμη περισσότερα χρήματα, που θα μπορούσαν να επενδυθούν για τις ακαδημίες. «Προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους παίκτες μας ότι δεν αξιολογούμε το ταλέντο τους διαφορετικά από ό,τι ενός μηχανικού για παράδειγμα. Θα πρέπει να είναι ταπεινοί και προσγειωμένοι. Αυτό έχει μέχρι τώρα πολύ θετικό αντίκτυπο στους παίκτες μας. Μην με παρεξηγείτε όμως. Αν ο Ντράξλερ για παράδειγμα κάποια στιγμή θελήσει μία νέα πρόκληση, θα το καταλάβω. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος να βιαστεί», είπε ο Έλγκερτ.
Οι μπλε έχουν αναγνωρίσει και έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος σχετικά με τις ακαδημίες. Τώρα, σταδιακά παρουσιάζεται η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη. Το μείγμα εμπειρίας, ταλέντου, σωστού σχεδιασμού και ενθουσιασμού, φέρνουν επιτυχίες και το σημαντικότερο φήμη. Τώρα, θα χρειαστεί να γίνει ξανά σωστή διαχείριση, ώστε να συνεχιστούν και να έχουν αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές του συλλόγου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου