Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Όλη η αλήθεια για τη μεθυλεξανεμίνη!!

Η είδηση προκάλεσε απορίες. Ο Αστέριος Γιακουμής κλήθηκε σε απολογία για χρήση μεθυλεξανεμίνης  και κινδυνεύει πλέον μέχρι και με δύο χρόνια τιμωρία. Τι πρέπει να ξέρουμε, όμως, για τη συγκεκριμένη ουσία;


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του έμπειρου συναδέλφου επί τέτοιων θεμάτων, Τάσου Παπαχρήστου «μέχρι το 1970 οι ιατροί την παρείχαν ως φάρμακο. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε από το προσκήνιο περίπου για 30 χρόνια. Το τελευταία διάστημα κυκλοφορεί σε σκευάσματα υγιεινής διατροφής και σε ορισμένα λάδια μαγειρικής. Ναι, καλά διαβάσατε, στη μαγειρική».

Επίσης αναφέρει «σήμερα η συγκεκριμένη ουσία βρίσκεται σε μια ειδική λίστα διεγερτικών και σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA αν καταφέρεις να αποδείξεις ότι η λήψη της δεν είχε σκοπό την αύξηση της αγωνιστικής απόδοσης, τότε το ενδεχόμενο αθώωσης είναι ισχυρό. Από την άλλη μεριά, πρέπει όλοι επίσης να γνωρίζουν την επίσημη θέση της WADA που αναφέρει πως ό,τι ανιχνεύεται σε δείγμα αθλητή υπόκειται στην προσωπική του ευθύνη. Ας πρόσεχε δηλαδή».

Ποια η στάση της ΟΥΕΦΑ

Με λεπτομερείς οδηγίες της στις 6 Δεκεμβρίου του 2010 εφιστά την προσοχή στους ποδοσφαιριστές για τα συμπληρώματα διατροφής που καταναλώνουν και ιδιαίτερα για όσα έχουυν μεθυλεξανεμίνη. Γιατί φυσικά πρόκειται για απαγορευμένη ουσια αλλά και γιατί η Methylhexaneamine αναγράφεται με διάφορα ονόματα όπως 1,3-dimethylamylamine, dimethylamylamine, dimethylpentylamine, DMAA, forthan, forthane, floradrene, geranamine και geranium oil.

Και η ΟΥΕΦΑ, όμως, εξηγεί πως είναι απόλυτη ευθύνη του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά για το τι καταναλώνει...

Αθλητές που... συνελήφθησαν

Είναι πολλά τα παραδείγματα. Στην Ελλάδα είναι η αθλήτρια του βόλεϊ της ΑΕΚ, Γεωργία Τζανακάκη και των δύο μπασκετμπολιστών του Ίκαρου Καλλιθέας, Βρκιτς και Σένσλι. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι δύο ξένοι αθλητές αθωώθηκαν γιατί ο κανονισμός της WADA είναι ελαστικός για τις περιπτώσεις, που αθλητής βρίσκεται θετικός σε διεγερτική ουσία σε περίοδο, που δεν είναι αγωνιστική, όπως το διάστημα, που είχαν υποβληθεί στον έλεγχο οι δυο τους (τέλη Σεμπτεμβρίου). Βέβαια στην περίπτωση του Γιακουμή η περίοδος είναι φουλ αγωνιστική.

Το 2010, στη διάρκεια των αγώνων της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στο Νέο Δελχί της Ινδίας, βρέθηκε θετικό σε μεθυλεξανεμίνη το δείγμα της χρυσής νικήτριας των 100 μ. Γυναικών, της Οσαγιόμι Ολουνταμόλα από τη Νιγηρία. Της αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και της επιβλήθηκε τιμωρία αποκλεισμού.
*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: