Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Το ποδόσφαιρο σβήνει το μίσος...!!

Η Τουρκία στο Euro, ο Φατίχ Τερίμ στην ιστορία για τα λόγια που συγκλόνισαν. Μια κοινωνία διχασμένη και το ποδόσφαιρο που βάζει stop στο μίσος!
«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε συγκλονισμένος ο 52χρονος Αχμετ! Oι εκρήξεις συγκλόνισαν οδική αρτηρία στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στην πλέον πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη νεότερη ιστορία της Τουρκίας. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε στους 102, ενώ οι τραυματίες τους 500! Ο Πλανήτης συγκλονίστηκε βλέποντας τις σοκαριστικές εικόνες στους αιματοβαμμένους δρόμους της Αγκυρας! Προέρχονταν από κάθε γωνιά της χώρας, όμως πέθαναν μαζί, φωνάζοντας για την ελευθερία!
Χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στην πορεία για την ειρήνη! Οι προσωπικές ιστορίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου φέρνουν δάκρυα στα μάτια, η 19χρονη Ελίφ Κανλίογλου, 19 ετών, σπούδαζε ξένες γλώσσες στο πανεπιστήμιο της Μερσίνας, η Μεριέμ Μπουλούτ, ηλικίας 70 ετών, ήταν μέλος της οργάνωσης «Μητέρες του Σαββάτου»,  «Πηγαίνουμε στην Άγκυρα για να φέρουμε την ειρήνη» ήταν το τελευταίο μήνυμα μιας άλλης φοιτήτριας, της Ντιζλέ Ντελί. Σε ηλικία μόλις 9 ετών, ο Βεϊσέλ Ντενίζ Ατιλγκάν σκοτώθηκε μαζί με τον πατέρα του, τον Ιμπραήμ Ατιλγκάν. Παντρεμένοι τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο Γιλμάζ Ελμαστζάν,  και η γυναίκα του Γκουλχάν, έγκυος, «έφυγαν» ο ένας στο πλευρό του άλλου.
Δεκάδες τραγικές ιστορίες που σκόρπισαν πόνο και θλίψη! Η Τουρκία πενθεί... Η Τουρκία πενθεί;
Το βράδυ της Τρίτης η Εθνική ομάδα της Τουρκίας γιόρταζε μια συγκλονιστική πρόκριση στα τελικά του Eυρωπαϊκού Πρωταθλήματος και επέστρεφε έπειτα από απουσία οχτώ ετών! Ο Φατίχ Τερίμ, απέδειξε πως εκτός από κορυφαίος Τούρκος προπονητής είναι και Μεγάλος άνθρωπος! «Εύχομαι να μην είχε χάσει την ζωή του κανένα παιδί και αντ' αυτού να μην προκρινόμασταν στο Euro. Αξίζει αυτή η επιτυχία όσο μία ζωή; Ότι κι αν πετύχουμε θα το αφιερώσουμε στις ψυχές αυτών των ανθρώπων».

Λοιπόν, αξίζει αυτή η επιτυχία όσο μία ζωή; Τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης, λίγο πριν τη σέντρα του ματς στο Ικόνιο, δείχνουν πως η καρδιά της Τουρκίας δεν ράγισε. Ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα, οι παίκτες σιωπηλοί και το μυαλό ταξίδευε στις εικόνες σοκ, όμως η Κερκίδα είχε διαφορετική αντιμετώπιση... Σφυρίγματα, αποδοκιμασίες και στο τέλος... Αllahu Akbar (Ο Αλλάχ είναι μεγάλος). Κι όμως υπάρχει εξήγηση... Το Ικόνιο αποτελεί ένα παραδοσιακό προπύργιο του Ισλαμικού Κινήματος, Μilli Gorus, άμεσα συνδεδεμένο με το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  του Ταγίπ Ερντογάν!
Ποιο ήταν το ποσοστό που απέσπασε στις προηγούμενες εκλογές στη συγκεκριμένη Περιρφέρεια; 65%, το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα στη χώρα. Γιατί αντέδρασαν έτσι; Μήπως στα μάτια των οπαδών του AKP, οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία για την Ειρήνη είναι... τρομοκράτες; Οχι, η τρομοκρατική επίθεση στην Αγκυρας δεν διαίρεσε την τουρκική κοινωνία, αλλά βάθυνε το χάσμα που υπάρχει.
Η απώλεια ήταν μεγάλη, ο πόνος τεράστιος, αλλά το ποδόσφαιρο έδειξε πως μπορείς να κλείσει πληγές. Μια τεράστια επιτυχία των Τούρκων, μια εξαιρετική στάση των Τούρκων διεθνών απέναντι στον όλεθρο και τεράστια λόγια από τον Φατίχ Τερίμ! Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Τουρκίας έβαλε stop στον φανατισμό και στο μίσος που υπάρχει, γι αυτόν η Τουρκία είναι μια χώρα ενωμένη και οι χαμένες ζωές δεν αναπληρώνονται με όλη τη δόξα! Εβαλε την ομάδα του στις κορυφαίες της Ευρώπης, όμως το βλέμμα του ήταν σκυθρωπό γιατί ήξερε πως αυτό συνέβη σε μια από τις χειρότερες καταστροφές της νεότερης ιστορίας της χώρας του.

Το χρυσό γκολ που έστειλε τους Τούρκους στα γήπεδα της Γαλλίας πέτυχε ο Σελτσούκ Ινάν, Αλεβίτης στην καταγωγή και μεγάλος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου. Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε, πως έχει εκφραστεί και στο παρελθόν πολιτικά, απευθύνοντας χαιρετισμό προς του διαδηλωτές της Πλατείας Ταξίμ (για το Gezi Park). «Το να παραμένουμε σιωπηλοί, να μην αντιδρούμε δεν σημαίνει πως δεν καταλαβαίνουμε κιόλας. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να έχει ειρηνικό και δημοκρατικό τέλος. Προσεύχομαι για σας...» είχε πει. Αυτό το γνώριζαν οι οπαδοί που αποδοκίμασαν; Πάντως ο Σελτσούκ πανηγύρισε το γκολ με την ψυχή του! Η Τουρκία θα βρεθεί στο Euro, όμως αυτός που συγκλόνισε ήταν ο Φατίχ Τερίμ!

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: