Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Αυτός είναι ο Στραματσιόνι!!

Ένας τραυματισμός σταμάτησε την καριέρα του και τον έστρεψε στη νομική και μετά στην προπονητική. Μετά τα «βαθιά» της Ίντερ και της Ουντινέζε, ο Αντρέα Στραματσιόνι είναι υποψήφιος για Παναθηναϊκό.

Αυτός είναι ο Στραματσιόνι

Σε αντίθεση με τον Σέρβο τεχνικό, που έκανε μια καθ’ όλα αξιόλογη ποδοσφαιρική καριέρα αλλά δεν έχει «ένσημα» ως προπονητής σε συλλογικό επίπεδο, ο Αντρέα Στραματσιόνι είναι ακριβώς το αντίθετο.

Στα 39 του έχει ήδη προλάβει να δοκιμαστεί σε δύο πάγκους της Serie A και να θεωρείται... έμπειρος. Ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο, όταν αγωνιζόταν ως στόπερ στην Μπολόνια, έβαλε πρόωρο τέλος στην καριέρα του, στα 19 του χρόνια.

Ο «Στράμα», όπως αποκαλείται στην Ιταλία, διοχέτευσε θέλοντας και μη την αγάπη του για το ποδόσφαιρο στην προπονητική. Αφού πήρε το πτυχίο του στη νομική, έγινε διπλωματούχος τεχνικός σε επίπεδο ακαδημιών και μετά το καλό έργο του σε περιφερειακές ομάδες της πρωτεύουσας, ο Ρωμαίος τεχνικός προσελήφθη από τους «τζιαλορόσι».

Κατέκτησε τίτλους σε παιδικοεφηβικά με τη Ρόμα, ενώ μια γνωριμία που είχε κάνει το 2006, με τον υπεύθυνο ακαδημιών της Ίντερ Ρομπέρτο Σαμάντεν, του πρόσφερε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στην καριέρα του. Το 2011 τον προσέλαβε στους «μικρούς» της Ίντερ και από εκεί κι έπειτα όλα πήραν το δρόμο τους. Οδήγησε τους «νερατζούρι» στην κατάκτηση του NextGen νικώντας με 5-3 τον Άγιαξ στον τελικό.

Το Μάρτιο του 2012 η απόλυση του Κλαούντιο Ρανιέρι οδήγησε τη διοίκηση της Ίντερ στην απόφαση-έκπληξη να παραδώσει την ομάδα στον νεαρό Στραματσιόνι, τοποθετώντας δίπλα του τον έμπειρο Τζουζέπε Μπαρέζι. Η απόφαση ξένισε πολλούς, αφού δεν είχε καν δίπλωμα UEFA Pro, αλλά αποδείχτηκε πετυχημένη κίνηση. Ο υπηρεσιακός προπονητής οδήγησε την Ίντερ στην έκτη θέση της Serie A (με σαφή πρόοδο σε σχέση με το σημείο που την παρέλαβε) και σε νίκη επί της Μίλαν, με αποτέλεσμα ο Μάσιμο Μοράτι να τον μονιμοποιήσει. Η νίκη με 3-1 επί της Γιουβέντους στο Τορίνο, που τερμάτισε το αήττητο 49 αγώνων των «μπιανκονέρι», ήταν το μοναδικό highlight της χρονιάς. Κι αυτό γιατί η ομάδα του Μιλάνου τερμάτισε ένατη μένοντας εκτός Ευρώπης μετά από 15 χρόνια, αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου από τη Ρόμα και στους «16 του Europa League από την Τότεναμ. Στο διάστημα που εργάστηκε στην Ίντερ είχε 46 νίκες, 16 ισοπαλίες και 27 ήττες.

Μοιραία απολύθηκε και παραδόξως έμεινε για ένα χρόνο χωρίς δουλειά, μέχρι η Ουντινέζε να του προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν την αξιοποίησε, ωστόσο, καθώς οι «φριουλάνι» κατετάγησαν μόλις 16οι, μόλις επτά βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ η Νάπολι τούς έφραξε το δρόμο για το Κύπελλο στους «16». Συνολικά σε 41 αγώνες στον πάγκο της Ουντινέζε είχε 12 νίκες, 11 ισοπαλίες και 18 ήττες (1,41 γκολ υπέρ και 1,61 γκολ σε βάρος της ομάδας του κατά μέσο όρο), απολογισμός που κρίθηκε αρνητικός και οδήγησε στην απομάκρυνσή του.

Ο «Στράμα» είναι... οικογενειάρχης άνθρωπος, καθώς είναι παντρεμένος με την Νταλίλα και έχουν έναν γιο 13 μηνών, τον Τζούλιο.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: