Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ολα τα θρίλερ του Τσάμπιονς Λιγκ!!


Ολα τα θρίλερ του Τσάμπιονς Λιγκ (Μέρος 2ο)

Το πρώτο μέρος το ξεκοκαλίσατε. Θυμηθήκατε μεγάλες -και ψυχοφθόρες- βραδιές του Champions League. Ε, λίγο πριν την τελευταία στροφή των ομίλων ξαναζήστε τις μεγάλες στιγμές των πιο πρόσφατων «θρίλερ».

Χθες στο πρώτο μέρος των «θρίλερ» του Τσάμπιονς Λιγκ θυμηθήκαμε μεγάλες στιγμές μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Πάμε και στα πιο φρέσκα. Πάμε να θυμηθούμε σημαντικά στραπάτσα - όπως αυτό που ξαναέπαθε η Γιουνάιτεντ - και μεγαλειώδεις προκρίσεις.

Να φέρουμε στο νου μεγάλες ελληνικές στιγμές αλλά και περίεργα ματς, περίεργα αποτελέσματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των ομίλων. Και να τα βάλουμε με τους αριθμούς. Άλλοι αποκλείονται με 12 βαθμούς, άλλοι προκρίνονται με ακριβώς τους μισούς.

Όχι μόνο η Λίβερπουλ

Λογικό να μας έχει μείνει στο νου από τη σεζόν 2004-2005 ο οδυνηρός αποκλεισμός του Ολυμπιακού στο «Άνφιλντ» που άνοιξε τον δρόμο στη Λίβερπουλ για την κατάκτηση του τροπαίου, ωστόσο το ίδιο βράδυ με περίπου το ίδιο σκορ (3-0) πέρασε και η Λεβερκούζεν. Οι Γερμανοί φιλοξενούσαν την Ντιναμό Κιέβου που ήταν πρωτοπόρος του ομίλου μετά τα πρώτα 5 παιχνίδια. Τη νίκησαν και όχι μόνο προκρίθηκαν αλλά κατέκτησαν και την πρώτη θέση του ομίλου αφήνοντας τη Ρεάλ 2η και την Ντιναμό 3η με 10 πόντους!



Έξω και η Γιουνάιτεντ

Στο φινάλε της φάσης των ομίλων της σεζόν 2005-2006 ο Παναθηναϊκός «στραπατσαριζόταν» στη Βρέμη και η Γιουνάιτεντ στη Λισσαβώνα. Ο θρίαμβος της Βέρντερ επί του «τριφυλλιού» με 5-1 και η ήττα της Ουντινέζε από την Μπαρτσελόνα με 2-0 στο «Φρίουλι» έστειλε τους Γερμανούς στην επόμενη φάση.

Μαζί τους και οι Πορτογάλοι της Μπενφίκα που νίκησαν τη Γιουνάιτεντ με 2-1 στο «Ντα Λουζ» και την άφησαν τέταρτη στον όμιλο κι εκτός ευρωπαϊκής συνέχειας! Στον όγδοο όμιλο η Αρτμέντια βρέθηκε μια ανάσα από μια ιστορική πρόκριση αλλά απέτυχε. Έμεινε στο 0-0 εντός έδρας με την Πόρτο την ώρα που η Ρέιντζερς έμενε στο 1-1 με την αδιάφορη Ίντερ με αποτέλεσμα να τερματίσει στους 6 βαθμούς έναν πίσω από τους Σκωτσέζους κι έναν εμπρός από την Πόρτο! Οι «δράκοι» με τη σειρά τους ήθελαν νίκη στη Σλοβακία και ταυτόχρονα ήττα της Ρέιντζερς από την Ίντερ…



Η εκδίκηση και η συνήθεια…

Στο φινάλε της φάσης των ομίλων της σεζόν 2006-2007 αυτό που έμεινε στους Έλληνες φιλάθλους είναι η «εξυπηρέτηση» της Μίλαν στο Λιλ. Συνηθισμένη σε τέτοιες αβάντες η ιταλική ομάδα «επέτρεψε» με την χαλαρότητά της στους Γάλλους να νικήσουν στο «Μεάτσα» και να πάρουν τη δεύτερη θέση εκμεταλλευόμενοι και την ισοπαλία της ΑΕΚ στο Βέλγιο με την Άντερλεχτ.

Σημαντικότερη είδηση, όμως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν η εκδίκηση της Γιουνάιτεντ. Ένα χρόνο μετά το κάζο στη Λισσαβώνα φιλοξενεί την Μπενφίκα και της απαντά με το ίδιο νόμισμα: νικά με 3-1 και την αφήνει εκτός, παίρνοντας μαζί της τη Σέλτικ που την ίδια ώρα χάνει από την Κοπεγχάγη με το ίδιο σκορ. Πιο εύκολα από τη Γιουνάιτεντ έκανε τη δουλειά της η Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί επικράτησαν της Βέρντερ 2-0 στο «Καμπ Νου» και πέρασαν σαν δεύτεροι πίσω από την Τσέλσι.



Μεγάλες νίκες, μεγάλες προκρίσεις

Τρία παιχνίδια ήταν «κυκλωμένα» στο φινάλε της φάσης των ομίλων της σεζόν 2007-2008. Στο «Βελοντρόμ» η Μαρσέιγ φιλοξενούσε τη Λίβερπουλ για τον πρώτο όμιλο, στη «Βέλτινς Αρίνα» η Σάλκε περίμενε τη Ρόζενμποργκ για τον δεύτερο όμιλο και στο «Άιμπροξ» η Ρέιντζερς φιλοξενούσε τη Λιόν. Η Λίβερπουλ διαλύει τους Γάλλους με 4-0, η Λιόν ρίχνει «τριάρα» στους Σκωτσέζους, η Σάλκε νικά με 3-1 τους Νορβηγούς. Και οι τρεις ομάδες πέρασαν ως δεύτερες στην επόμενη φάση.

Με το πόδι στο γκάζι

Από το σεζόν 2008-2009 μένει στο μυαλό φυσικά το ντεμαράζ που έκανε ο Παναθηναϊκός από την 4η αγωνιστική της φάσης των ομίλων και μετά. Με 1 βαθμό στα τρία πρώτα ματς (2-2 με Βέρντερ στο ΟΑΚΑ) οι «πράσινοι» νικάνε στη Βρέμη (0-3), στο Μιλάνο (0-1) και στο ΟΑΚΑ την Ανόρθωση την τελευταία αγωνιστική. Όχι μόνο προκρίνονται αλλά τερματίζουν και πρώτοι στον όμιλο εκμεταλλευόμενοι την ήττα της Ίντερ στη Γερμανία με 2-1!



Με κρότο στους «16»

Με την Μπορντό να έχει εξασφαλίσει από την 5η αγωνιστική την πρωτιά, Γιουβέντους και Μπάγερν έπαιζαν το μέλλον τους στη διοργάνωση στο ματς της 6ης αγωνιστικής στο Τορίνο. Η Γιουβέντους ανοίγει το σκορ με τον Τρεζεγκέ αλλά γρήγορα η γιορτή μετατρέπεται σε «κηδεία». Η Μπάγερν ισοφαρίζει με πέναλτι (που κερδίζει ο Όλιτς) του Μπουτ, περνά μπροστά με τον Όλιτς και φτάνει στο θριαμβευτικό 1-4 με γκολ των Γκόμεζ και Τίμοστσουκ που της δίνει και το εισιτήριο για τους «16».

Σημαντικές εκτός έδρας νίκες κάνουν και οι ομάδες που προκρίνονται τελικά από τον δεύτερο όμιλο: η ΤΣΣΚΑ νικά την Μπεσίκτας στην Τουρκία και η Γιουνάιτεντ τη Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία. Στον τρίτο όμιλο η Μίλαν δεν καταφέρνει να νικήσει στη Ζυρίχη (1-1) και στηρίζεται στη δύναμη της Ρεάλ που νικά στη Μασσαλία (1-3) και αφήνει τους Γάλλους τρίτους. Η Μίλαν περνά, όπως και η Στουτγκάρδη που στο φινάλε του 7ου ομίλου νικά (3-1) εντός έδρας την Ουνιρέα Ουρζιτσένι και την αφήνει στην τρίτη θέση.



Το αίσχος του Ζάγκρεμπ

Δεν μπορείς να αναφερθείς στη σεζόν 2011-2012 και να προσπεράσεις απλά το 1-7 της Λιόν στην έδρα της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που «όλως τυχαίως» έδωσε το εισιτήριο για τους «16» στους Γάλλους εις βάρος του Άγιαξ. Πέραν του ποδοσφαιρικού αυτού αίσχους όμως υπήρξε θρίλερ σε πέντε ακόμα ομίλους. Στον πρώτο όμιλο Νάπολι και Σίτι έδιναν μάχη για τη 2η θέση. Νικήτρια αναδείχθηκε η Νάπολι διότι νίκησε στο «Μαδριγάλ» τη Βιγιαρεάλ και «ακύρωσε» την εντός έδρας νίκη της Σίτι επί της Μπάγερν.

Στο 2ο γκρουπ η ΤΣΣΚΑ εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στο φινάλε των ομίλων συνήθως στο Μιλάνο, νίκησε (1-2) την Ίντερ και τερμάτισε 2η μιας και το Λιλ – Τραμπζονσπορ έμεινε στο 0-0 που καταδίκασε και τους δύο. Όποιος και να νικούσε σ’ εκείνο το παιχνίδι περνούσε αντί της ΤΣΣΚΑ.

Στον τρίτο όμιλο η Βασιλεία βρήκε μπόσικη τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την πέταξε εκτός νικώντας της την τελευταία αγωνιστική στο «Σεντ Γιάκομπς» με 2-1, ενώ στο έβδομο όμιλο η Πόρτο αναγκάστηκε σε ισοπαλία 0-0 με τη Ζενίτ στο «Ντραγκάο» κι έμεινε τρίτη πίσω από τους Ρώσους και τον εκπληκτικό ΑΠΟΕΛ!

Αφήσαμε για το φινάλε ένα άλλο περίεργο ματς… Μπορεί να μην έφτασε τα επίπεδα αίσχους της Κροατίας αλλά και το 2-3 με το οποίο νίκησε η Μαρσέιγ την Ντόρτμουντ στη Γερμανία δεν το λες αθώο. Οι Γάλλοι πέρασαν και άφησαν τον Ολυμπιακό στην 3η θέση.



Θρίαμβος στον…βρόντο!

Στο φινάλε της σεζόν 2012-2013 η Γιουνάιτεντ είχε εξασφαλίσει την πρόκρισή της στους «16» και άρα υποδέχθηκε χαλαρά την Κλουζ. Οι Ρουμάνοι ήθελαν νίκη και ταυτόχρονα να μη νικήσει η Γαλατά στην Πορτογαλία την Μπράγκα. Η Κλουζ νίκησε στοπ Μάντσεστερ, έφτασε στους 10 βαθμούς αλλά με τόσους τερμάτισε και η Γαλατά που νίκησε 2-1 την Μπράγκα. Οι Τούρκοι προκρίθηκαν καθώς υπερτερούσαν στα ματς με τους Ρουμάνους.



Όλοι σχεδόν στην τσίτα

Μακράν το πιο αμφίρροπο φινάλε της πρώτης φάσης των ομίλων έγινε τη σεζόν 2013-2014 όταν στους 7 από τους 8 ομίλους η κατάσταση διαμορφώθηκε την τελευταία αγωνιστική. Μεταξύ των θριαμβευτών του διημέρου και ο Ολυμπιακός που νίκησε την Άντερλεχτ στο «Καραϊσκάκης» και «ακύρωσε» την εντός έδρας της Μπενφίκα επί της Παρί τερματίζοντας στη 2η θέση του τρίτου ομίλου χάρις στην ισοπαλία που είχε πάρει στο «Ντα Λουζ».

Στον πρώτο όμιλο η Λεβερκούζεν έκανε τη δουλειά της, νίκησε στο «Ανοέτα» τη Σοσιεδάδ και προσπέρασε τη Σαχτάρ που έχασε 1-0 από τη Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» για να τερματίσει δεύτερη. Στο δεύτερο γκρουπ και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία λόγω καιρικών συνθηκών η Γαλατά πέτυχε μια επική πρόκριση εις βάρος της Γιουβέντους. Τη νίκησε με 1-0 και την άφησε 3η σ’ ένα παιχνίδι που διεκόπη στο 33’ λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου και παίχτηκε την επόμενη μέρα. Πρώτη στον όμιλο τερμάτισε η Ρεάλ, τέταρτη ήταν η Κοπεγχάγη.

Στον πέμπτο όμιλο η Σάλκε εκμεταλλεύτηκε ξανά την έδρας της, νίκησε τη Βασιλεία στη «Βέλτινς Αρίνα» με 2-0 και προκρίθηκε μαζί με την Τσέλσι στους «16» αφήνοντας τους Ελβετούς τρίτους. Στον 6ο όμιλο η Ντόρτμουντ εξαργύρωσε το δωράκι που είχε κάνει παλαιότερα στη Μαρσέιγ: νίκησε στο «Βελοντρόμ» με 2-1 και πέρασε μαζί με την Άρσεναλ στην επόμενη φάση. Τόσο οι δύο πρώτες όσο και η τρίτη Νάπολι τερμάτισαν στον όμιλο με 12 βαθμούς!

Κι ενώ οι 12 βαθμοί δεν έφτασαν στους Ναπολιτάνους, οι μισοί ακριβώς οδήγησαν τη Ζενίτ στους «16» από τον έβδομο όμιλο. Οι Ρώσοι ηττήθηκαν με 4-1 από την Αούστρια την τελευταία αγωνιστική αλλά έμειναν πάνω από τους Αυστριακούς και την Πόρτο που ηττήθηκε με τη σειρά της με 2-0 από την Ατλέτικο στη Μαδρίτη! Στον όγδοο όμιλο η Μίλαν φιλοξενούσε τον Άγιαξ και ήθελε νίκη ή ισοπαλία για να μείνει δεύτερη πίσω από την Μπαρτσελόνα. Το 90λεπτο κύλησε χωρίς γκολ κι έστειλε τους Ιταλούς στους «16».



Το… μαρμάρωσαν

Άλλη μια τελευταία στροφή με ιδιαίτερη σημασία για ελληνική ομάδα. Όχι όμως με ευτυχή κατάληξη. Ο Ολυμπιακός κάνει τη δουλειά του για τον πρώτο όμιλο της περυσινής διοργάνωσης, νικά τη Μάλμε με 4-2 αλλά βλέπει την Ατλέτικο να μένει στο 0-0 με τη Γιουβέντους στο Τορίνο και τερματίζει 3ος . Αν η Γιούβε έχανε ο Ολυμπιακός θα προκρινόταν εκμεταλλευόμενος την καλύτερή του επίδοση στα ματς με τους Ιταλούς.

Στο 2ο γκρουπ ο δυνάστης των Αγγλικών ομάδων, η Βασιλεία, ξαναχτυπά και αφήνει εκτός της Λίβερπουλ παίρνοντας ισοπαλία 1-1 στο «Άνφιλντ», ενώ στον 5ο όμιλο η Σίτι νικά στο «Ολίμπικο» τη Ρόμα και την αφήνει στην τρίτη θέση. Οι Ρωμαίο περνούσαν με δική τους νίκη. Τέλος στον 7ο όμιλο η Σάλκε νίκησε τη Μάριμπορ στη Σλοβενία και σε συνδυασμό με την ήττα της Σπόρτινγκ από την Τσέλσι στο Λονδίνο πήρε το δεύτερο εισιτήριο του γκρουπ.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: