Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τι θα έλεγε ο Πέισλι αν ήταν ακόμα εδώ;


Τι θα έλεγε ο Πέισλι αν ήταν ακόμα εδώ;

Με την ευκαιρία της επετείου των 20 χρόνων από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο μέγιστος Μποπ Πέισλι θα προσπαθήσω να αναλύσω την κατάσταση που έχει,αυτή τη στιγμή, διαμορφωθεί στο πρωτάθλημα πίσω από τη δική του οπτική, αν ήταν σήμερα εδώ και έβλεπε αυτή τη μάχη του τίτλου. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Είμαι βέβαιος πως ο Πέισλι θα έχριζε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή φαβορί για το πρωτάθλημα την Τότεναμ. Όχι μόνο γιατί κάνει συνεχόμενες νίκες ούτε γιατί παίζει αυτό το ποδόσφαιρο που ο ίδιος επιθυμούσε να βλέπει αλλά γιατί διαθέτει έναν προπονητή που πρεσβεύει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην Πρέμιερ Λιγκ αυτό που ο Πέισλι έκανε διαρκώς πράξη: δίνει ευκαιρίες στους νέους!
Όταν μνημονεύουν οι περισσότεροι τον Πέισλι κάνουν λόγο για τους έξι τίτλους πρωταθλήματος σε εννέα χρόνια που πήρε και τα τρία κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης. Ελάχιστες φορές όμως γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο πως έπαιρνε παίκτες από το πουθενά και τους μετέτρεπε σε σταρ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα. Η περίπτωση του Ίαν Ρας αλλά και του Φιλ Νιλ είναι οι πιο χαρακτηριστικές όπως και του Άλαν Χάνσεν του Σίμι Λι και φυσικά του Ρόνι Γουίλαν. Άγνωστοι όταν τους έριξε στα βαθιά ο Πέισλι αδιαφορώντας αν στη θέση τους έπαιζαν πριν έμπειροι και καταξιωμένοι! Στα χέρια του και μέσα από τα παιχνίδια έγιναν και αυτοί διεθνείς και σταρ ενώ ποτέ δεν φοβήθηκε να αφήσει στον πάγκο έναν πανάκριβο παίκτη και στη θέση του να βάλει ένα αμούστακο παιδί! Το ίδιο κάνει και ο Ποκετίνο που αφήνει πάρα πολλές φορές έξω τον πιο ακριβό παίκτη στην ιστορία της Τότεναμ τον Λαμέλα και έχει προτιμήσει άγνωστα παιδαρέλια! Αυτή η τρέλα του βγαίνει και έτσι οδηγεί την ομάδα προς ένα τίτλο που πριν αρχίσει η σεζόν θα ακουγόταν ως απρόσιτο όνειρο! Θυμίζω πως η Τέτεναμ δεν έχει πάρει τον τίτλο από το 1960-61 όταν είχα γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα στον 20ο αιώνα που έκανε το νταμπλ!
Ο Πέισλι όμως σίγουρα θα έβγαζε τη τραγιάσκα του και μπροστά στη Λέστερ του Ρανιέρι! Ναι το ξέρω πως έχασε σήμερα και φυσικά έχω υπόψη μου όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί ωστόσο ο αείμνηστος τεχνικός της Λίβερπουλ πάνω από όλα έκανε κουβέντα για «καλά αποδυτήρια» και αυτό θεωρούσε πως ήταν το μοναδικό μυστικό της ανίκητης Λίβερπουλ της εποχής του! Όπως γράφει στο Μπεστ σέλερ Manager of the Millenium , ο συγγραφέας Τζον Κιθ, η ικανότητα του Πέισλι να κρατά στεγανά στα αποδυτήρια χώρος διαρροές και με τους παίκτες μια γροθιά ήταν αυτό έκανε τη Λίβερπουλ να παραμένει βήματα μπροστά από τους διώκτες της!
«Δες μια ομάδα από τον τρόπο που πανηγυρίζει. Εκεί καταλαβαίνεις αν είναι όλοι στοιχισμένοι πίσω από ένα κοινό σκοπό. Μετά δες την ομάδα από τον τρόπο που αμύνεται. Αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει τότε η δουλειά απλοποιείται και όταν είσαι διατεθειμένος όπως στον πόλεμο να πέσεις για αυτόν που είναι δίπλα σου τότε έχεις πιθανότητες να πετύχεις τα πάντα» έλεγε ο Πέισλι και για αυτό είχε ξεχωρίσει ως βασική αντίπαλο τη Νότιγχαμ και τον Κλάφ ακριβώς γιατί «ο διάολος αυτός ξέρει να κάνει τον παίκτη να παίξει και για τον διπλανό του» έλεγε! Πιο κλασική εφαρμογή της Φόρεστ του τότε από τη Λέστερ του σήμερα δεν υπάρχει και παρά την ήττα σήμερα στο 90+5' από την Άρσεναλ δεν υπάρχει! Η Λέστερ είναι ακόμα μέσα στη μάχη και θα παλέψει μέχρι τέλους!
Όμως ειλικρινά πιστεύω πως ο Μπόμπ Πέισλι θα έδινε το χέρι και στον Άρσεν Βενγκέρ αν ζούσε σήμερα! Γιατί ο Αλσατός παρά την όποια γκρίνια υπάρχει γύρω από τον όνομα του παραμένει ένας λάτρης της καλής μπάλας και ο Πέισλι αυτή την κίνηση και την υπομονή μέχρι να χτίσει η ομάδα την επίθεση της θα την εκτιμούσε ιδιαίτερα! Η νίκη της Άρσεναλ σήμερα σίγουρα την κρατά στη μάχη και της δίνει την πίστη πως επιτέλους μετά από δώδεκα χρόνια ξηρασίας ήρθε η στιγή να ξαναπάρει το πρωτάθλημα!
Μένει η Σίτι μόνο στην κουβέντα. Και εδώ νομίζω πως αν ο Πέισλι ζούσε θα είχε μια μόνο συμβουλή προς αυτόν τον κύριο με όλη τη σημασία της λέξης που λέγεται Πελεγκρίνι: μην είσαι τόσο καλός με παίκτες που βάζουν τον έαυτό τους πάνω από την ομάδα και στείλε τους στη εξέδρα! Διαδοχικές ήττες εντός έδρας είχε να γνωρίσει από το 2008 η Σίτι και είναι ολοφάνερο πως κάποιοι παίκτες έχουν το μυαλό τους στο καλοκαίρι και στον ερχομό του Γκουαρντιόλα ή στα επόμενα συμβόλαια τους! Πάντως όχι στη διεκδίκηση του τίτλου! Και αν είναι να πέσεις στη μάχη κάνε το τουλάχιστον με τους δικούς σου όρους! Αυτή θα ήταν μια συμβουλή που σίγουρα αν ήταν εδώ θα έδινε στον Χιλιανό τεχνικό ο τεράστιος Μπόμπ Πέισλι ο πιο πετυχημένος Άγγλος τεχνικός όλων των εποχών και σημαντικότερος Βρετανός μαζί με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!  


Πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: