Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Ο άνθρωπος των 10.000 αγώνων

Άντρες όλου του κόσμου ετοιμαστείτε να τον αποθεώσετε. Γυναίκες όλου του κόσμου ετοιμαστείτε να τον μισήσετε. Ο απόλυτος «ποδοσφαιράνθρωπος» βρέθηκε και, μάλιστα, χωρίς την γκρίνια της συζύγου του.
Όταν το 1956, ο Μπράιαν Μπακ παρακολούθησε τον πρώτο ποδοσφαιρικό αγώνα στη ζωή του τίποτα δεν φανέρωνε τη συνέχεια. Μισό αιώνα αργότερα, ο φίλαθλος της Τότεναμ έχει να υπερηφανεύεται για το απίστευτο ρεκόρ του, να έχει παρακολουθήσει ζωντανά 10.000 παιχνίδια.
Έχοντας επισκεφτεί περισσότερα από 3.000 γήπεδα στη Βρετανία, το παιχνίδι της CRC με την Brantham Athletic ήταν αυτό που έκλεισε την πρώτη ...δεκάδα σε χιλιάδες ματς, ενώ ήταν το 350ο που παρακολούθησε τη φετινή σεζόν. Το εκπληκτικό, μάλιστα, είναι ότι ο αγώνας έγινε στο ίδιο γήπεδο με αυτόν του 1956, το πρώτο 90λεπτο που είδε ο Μπακ, ανάμεσα στις ομάδες αναπληρωματικών της Κέμπριτζ και της Κόλτσεστερ.
«Θα βλέπω ποδόσφαιρο μέχρι να πεθάνω. Ελπίζω να φτάσω τις 20.000, αν και είναι δύσκολο να ζήσω τόσο πολύ. Και με τις 15.000 θα είμαι ευχαριστημένος, πάντως», τονίζει ο ίδιος και αποκαλύπτει ότι τα παιχνίδια της Πρέμιερ προτιμά να τα βλέπει μια ημέρα μετά για να τα καταλαβαίνει καλύτερα.
Ο Μπράιαν Μπακ, ο οποίος έχει χάσει, μόλις, έναν αγώνα της αγαπημένης του ομάδας στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» από το 1968, αποκαλύπτει ιστορίες …ποδοσφαιρικής τρέλας: «Το Σεπτέμβριο του 1983 έβλεπα τη Μόρτον, βράδυ Τετάρτης στη Σκωτία. Γύρισα πίσω στην Αγγλία με τραίνο, πήγα το πρωί στη δουλειά, την Πέμπτη στο παιχνίδι της δεύτερης ομάδας της Μπράιτον, την Παρασκευή στη Λέιτον Όριεντ και το Σάββατο σε άλλο παιχνίδι. Και όλα αυτά με μέσα μεταφοράς γιατί δεν είχα τότε αυτοκίνητο».
Ο Μπακ προτιμά να βλέπει παιχνίδια μικρότερων κατηγοριών και δεν χάνει αγώνα ούτε κατά τη διάρκεια των διακοπών του και βάζει τον επόμενο του στόχο: να παρακολουθήσει παιχνίδια σε 5.000 διαφορετικά γήπεδα.
Και το καλύτερο όλων: Ο Μπράιαν δεν έχει καθόλου, μα καθόλου, την γκρίνια της συζύγου του, αφού «ανέχεται το πάθος μου, αν και η ίδια δεν πολυασχολείται με το ποδόσφαιρο».
Δείτε τις προτιμήσεις του Μπακ:
Αγαπημένος παίκτης: Πελέ
Αγαπημένος παίκτης τα τελευταία χρόνια: Νταβίντ Ζινολά
Καλύτερο παιχνίδι: 12/3/1973, Φούλαμ vs Σάντος, φιλικό. «ποτέ δεν έχω δει καλύτερη ομάδα από τη Σάντος εκείνης της βραδιάς», τονίζει.
Αγαπημένα Γήπεδα: «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», «Μιλένιουμ», «Γουέμπλεϊ».
Αγαπημένο Γκολ: Τζίμι Γκριβς 1968, Γκλεν Χοντλ 1987.

Δεν υπάρχουν σχόλια: