Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Όταν ο Βαζέχα «πάγωσε» το Άμστερνταμ!!

Σαν σήμερα πριν από 15 χρόνια ο Παναθηναϊκός πετύχαινε τη σπουδαιότερη εκτός έδρας νίκη ελληνικής ομάδας στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, κερδίζοντας με 1-0 τον μεγάλο Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ, χάρη σε μία γκολάρα του Κριστόφ Βαζέχα. Οι Αθλητικοί Ψίθυροι θυμούνται αυτή τη μαγική βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στις 3 Απριλίου του 1996 ο Παναθηναϊκός έδινε ραντεβού με την ιστορία, μιας και βρισκόταν μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του μετά τον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Οι «πράσινοι» του Χουάν Ραμόν Ρότσα έχοντας αποκλείσει τη Λέγκια Βαρσοβίας στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ και έχοντας βγει νικητές από όμιλο με τις Άαλμποργκ, Ναντ και Πόρτο αντιμετώπιζαν τον «Αίαντα» για τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όλοι είχαν ξεγραμμένο το «τριφύλλι», αλλά με μια μαγική εμφάνιση εκείνο το βράδυ πριν από 15 χρόνια συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη και έφερε το όνειρο ακόμα πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από 42.000 Ολλανδούς, αλλά και αρκετούς Παναθηναϊκούς που έκαναν άμεσα αισθητή την παρουσία τους.

Ο Άγιαξ κυριάρχησε στο ματς, αλλά βρήκε μπροστά του το «βουνό», Γιόζεφ Βάντζικ, τους Γιάννη Καλιτζάκη και Θανάση Κολιτσιδάκη που μάσαγαν σίδερα, το «κομπιούτερ» Μαρίνο Ουζουνίδη, τους ακούραστους  Γιώργο Γεωργιάδη (του Σάββα) και Καπουράνη, αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά.

Για να έρθει το μαγικό 87ο λεπτό και η τρελή κούρσα από το «τρένο» της ομάδας Γιώργο Δώνη, η πάσα στο Βαζέχα και το ΓΚΟΛ! «Ο Παναθηναϊκός παγώνει το Άμστερνταμ»! Η ανατριχίλα που νιώθει κάθε πράσινος οπαδός σε αυτά τα λόγια είναι μοναδική εμπειρία.  Στη ρεβάνς 85.000 οπαδοί είδαν το όνειρο να χάνεται με το 3-0 των ανώτερων Ολλανδών, αλλά η νίκη στο Άμστερνταμ θα μείνει για πάντα στην ιστορία.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Άγιαξ (Λουίς Φαν Χάαλ): Φαν ντε Σαρ, Ραϊζίγκερ, Μπλιντ, Φρανκ ντε Μπουρ, Μπόγκαρντ, Λιτμάνεν (76ʼ Μουσάμπα), Φίνιντι, Ντάβιντς, Κανού, Κλούιβερτ, Ρόναλντ ντε Μπουρ.
Παναθηναϊκός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Βάντζικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γ.Σ. Γεωργιάδης, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (84ʼ Μάρκος), Καπουράνης, Βαζέχα (90ʼ Νιόπλιας), Μαραγκός (62ʼ Γ.Χ. Γεωργιάδης), Δώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: