Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Επιτίθεται... αμυνόμενη!!

Το πρώτο μέλημα του Μανόλο Χιμένεθ όταν ανέλαβε την ΑΕΚ ήταν να βελτιώσει την αμυντική γραμμή και λειτουργία της ομάδας.
Επιτίθεται... αμυνόμενη
Το αναγκαστικό και κατ' επιλογήν κάποιες φορές ροτέισον όμως είχε σαν αποτέλεσμα οι «κιτρινόμαυροι» να μην μπορούν να αποκτήσουν χημεία και σταθερότητα σε αυτόν τον τομέα. Γεγονός που αποδεικνύεται και από τους αριθμούς, με την Ενωση να έχει δεχθεί κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου 37 γκολ, έχοντας την 5η χειρότερη άμυνα μετά τους υποβιβασμένους Πανσερραϊκό (48 γκολ παθητικό) και Λάρισα (47 γκολ παθητικό), την Κέρκυρα (40 γκολ παθητικό) και τον Εργοτέλη (38 γκολ παθητικό)!
Μετά την εξάρα από τον Ολυμπιακό όμως και κυρίως κατά τη διάρκεια των πλέι οφ οι «κιτρινόμαυροι» φαίνεται πως έμαθαν από τα λάθη τους. Ο Χιμένεθ έπειτα από αλλαγές επί αλλαγών καταστάλαξε στη βασική αμυντική τετράδα που με τη βοήθεια των ανεβασμένων Σάχα και Ντιόπ τον έχει δικαιώσει.
Βλέπετε, στα 3 ματς των πλέι οφ η Ενωση έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ και αυτό αυτογκόλ του Μπλάνκο (!) στο ματς με τον Παναθηναϊκό και μάλιστα αντιμετωπίζοντας αντιπάλους που κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος έκαναν πάρτι. Με τους Δέλλα - Μανωλά να συνδυάζουν τον ενθουσιασμό, την πείρα και τον τσαμπουκά, τον Γεωργέα να διανύει δεύτερη νιότη, τον Καράμπελα να αποδεικνύει πως αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο, τον Σάχα να αφήνει πίσω τις γκέλες του παρελθόντος και τον Ντιόπ να κάνει απλά επίδειξη κλάσης η ΑΕΚ δείχνει να έχει βρει την απαραίτητη χημεία.
«Θηρίο» ανήμερο
Από την έναρξη του δεύτερου γύρου και κυρίως στα ματς των πλέι οφ ο Πάπα Μπούμπα Ντιόπ κάνει απλά επίδειξη κλάσης. Η ηγετική του παρουσία βοηθά στην κυριαρχία της ΑΕΚ στο χώρο του κέντρου, ενώ συμβάλλει τόσο στη σωστή αμυντική λειτουργία όσο και στον επιθετικό τομέα. Τα δύο γκολ που πέτυχε κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν το επισφράγισμα του πανικού που προκαλεί κάθε φορά που προωθείται στην αντίπαλη περιοχή. Το «θηρίο» έχει βρει τα πατήματά του, δικαιώνει απόλυτα τον Αδαμίδη για τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις οποίες επιδόθηκε για να τον αποκτήσει και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο βασικό κορμό παικτών πάνω στον οποίο θα χτιστεί η ΑΕΚ της νέας περιόδου. Αλλωστε τα 400.000 ευρώ που αγγίζουν οι πάγιες ετήσιες αποδοχές του (στο συμβόλαιό του συμπεριλαμβάνονται υψηλά μπόνους) δεν ξεφεύγουν από το πλαφόν που θα βάλει η διοίκηση για τα υψηλότερα συμβόλαια από τη νέα σεζόν.
Το φαινόμενο «Φούλης» και ο εργάτης Καράμπελας
Καταπίνει αμέτρητα χιλιόμετρα και τρέχει λες και είναι 20χρονος. Ανεβοκατεβαίνει τη δεξιά πλευρά και παίζει με τέτοιο πάθος σαν να πρόκειται για την πρώτη του συμμετοχή σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο λόγος για τον Νίκο Γεωργέα, που έχει βαλθεί να ανατρέψει όλα τα στατιστικά και... αναγκάζει την «κιτρινόμαυρη» διοίκηση να συντάσσει ήδη τα συμβόλαια για την ανανέωση της συνεργασίας τους.
Μεγάλη, πάντως, είναι και η συνεισφορά του Νίκου Καράμπελα. Εχοντας σταθεροποιήσει την απόδοσή του, ο αριστερός μπακ της ΑΕΚ αποφεύγει μεν τις πολλές προωθήσεις που μπορεί να τον εκθέσουν, αλλά δείχνει να εμπνέει ασφάλεια στα μετόπισθεν.
Ο δάσκαλος και ο μαθητής
Από την αρχή της σεζόν ο Χιμένεθ έχει δοκιμάσει στο κέντρο της άμυνας όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Οπως αποδεικνύεται όμως η πείρα του 35χρονου Δέλλα και ο ενθουσιασμός του 20χρονου Μανωλά έχουν παντρευτεί ιδανικά. Σε τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια που αγωνίζονται μαζί (από τον τελικό του Κυπέλλου και μετά) η «κιτρινόμαυρη» άμυνα μετράει μόλις ένα γκολ παθητικό (το αυτογκόλ του Μπλάνκο), με τον μαθητή Μανωλά να εξάρει με κάθε ευκαιρία την τεράστια συμβολή του δασκάλου του, Δέλλα, στη βελτίωσή του. Βεβαίως, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και ο ανταγωνισμός με τον Ματέος, με τον Μανωλά να βλέπει πως ο Ισπανός στόπερ μπορεί να του πάρει τη θέση στο κέντρο της άμυνας και τον νεαρό αμυντικό να παίζει πλέον πιο μυαλωμένα και με λιγότερο ρίσκο.
Κέρβερος Σάχα
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς δέχθηκε δριμεία κριτική και όχι άδικα. Οι αρκετές γκέλες στις οποίες είχε υποπέσει είχαν προβληματίσει. Ωστόσο στα ματς των πλέι οφ ο Σεμπαστιάν Σάχα αναδεικνύεται σε φύλακα-άγγελο της «κιτρινόμαυρης» εστίας. Οι τρεις επεμβάσεις στο ματς με τον ΠΑΟΚ, οι έξι σε αυτό με τον Παναθηναϊκό και οι τρεις με τον Ολυμπιακό Βόλου αποδεικνύουν την αγωνιστική αναγέννηση του Αργεντινού γκολκίπερ, που το μόνο γκολ που έχει δεχθεί στα πλέι οφ είναι από τον συμπαίκτη του Ισμαέλ Μπλάνκο.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: