Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ο Έλληνας ποδοσφαιριστής σε ρόλο κομπάρσου

Αντώνης Νικοπολίδης και Γιώργος Παράσχος μίλησαν στο Sport24.gr για το φαινόμενο της μη εμπιστοσύνης των "μεγάλων" ομάδων στους νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές, το οποίο χρεώνουν στην ανάγκη για άμεσα αποτελέσματα. Διαβάστε τι λένε για το μέλλον του ποδοσφαίρου και το ρίσκο της μεταγραφής σε μεγαλύτερο σύλλογο.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο νοσεί σχεδόν σε όλους του τους τομείς. Καταρχάς όπως φαίνεται ο Έλληνας οπαδός/φίλαθλος έχει μπολιαστεί τα τελευταία χρόνια με τη νοοτροπία του να κερδίζω με κάθε τρόπο, ενώ παράλληλα το φαινόμενο της βίας έχει ξεφύγει με αποκορύφωμα τα επεισόδια στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Επίσης οι παράγοντες φαίνονται ανήμποροι να στήσουν (με την καλή έννοια) ένα ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο.

Μέσα σε όλα υπάρχει και το πρωτάθλημα το οποίο (δύσκολα) θα ξεκινήσει στα τελη Αυγουστου, με τις περισσότερες ομάδες να έχουν αρχίσει τον προγραμματισμό και τις μεταγραφές τους. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο δεύτερο κομμάτι με τον σχεδιασμό και πως συνδυάζεται με την παρουσία του Έλληνα ποδοσφαιριστή.Εδώ και περίπου 6-7 χρόνια βλέπουμε τις περισσότερες ομάδες να εμπιστεύονται όλο και λιγότερο τους γηγενείς ποδοσφαιριστές, παρότι η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία της σε Εθνικό επίπεδο στο άθλημα του ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του EURO το 2004.

Με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση λοιπόν που βιώνει η χώρα, και κατ επέκταση το ποδόσφαιρο, περιμέναμε να δούμε την πλειοψηφία των ομάδων να στρέφεται στον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Το αποτέλεσμα ωστόσο δεν είναι ικανοποιητικό, αφού νέα παιδιά βρίσκονται στα αζήτητα και επί τους ουσίας έχουμε μία ανακύκλωση ονομάτων από ομάδα σε ομάδα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο καθένας έχει τη δική του άποψη και δίνει τη δική του εξήγηση. Εμείς ζητήσαμε από έναν ποδοσφαιριστή, που αγωνιζόταν μέχρι πέρσι, και από έναν έμπειρο προπονητή να μας πουν πως σχολιάζουν το φαινόμενο "Έλληνας ποδοσφαιριστής".

Αντώνης Νικοπολίδης και Γιώργος Παράσχος απάντησαν στις ερωτήσεις του Sport24.gr και η αλήθεια είναι πως στα περισσότερα οι τοποθετήσεις τους είναι πολύ κοντά.

Νικοπολίδης: "Υπό εξαφάνιση οι ποιοτικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές"


Βλέπουμε ότι οι ομάδες, κυρίως οι "μεγάλες", δεν εμπιστεύονται ούτε και φέτος τους Έλληνες παίκτες. Μάλιστα σε πολλά παιδιά ζητήθηκε να βρουν ομάδες για να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Πως το σχολιάζεται;

Νικοπολίδης: "Είναι όντως ένα μεγάλο θέμα που έχει πάρει μεγάλη έκταση κυρίως την τελευταία πενταετία. Πλέον πολλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές προτιμούν τη λύση του εξωτερικού, αφού εκεί έχουν τη δυνατότητα να αγωνιστούν και πάνω από όλα να εξελιχθούν.

Το να συμβαίνει σε ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη έχει μία βάση, καθώς οι προπονητές δεν έχουν το χρόνο να περιμένουν και θέλουν παίκτες έτοιμους να προσφέρουν άμεσα και να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα τους. Στις υπόλοιπες όμως δεν υπάρχει δικαιολογία.

Παράσχος: "Οι μεγάλες ομάδες δεν αξιοποιούν τα δικά τους παιδιά και πολλές φορές πάνε χαμένα. Δεν τους δίνουν τις ευκαιρίες που θα έπρεπε και που δίνονται σε ξένους. Σε αυτό το γεγονός ρόλο παίζουν κατά την άποψη μου οι ξένοι προπονητές. Δεν έχουν τη διάθεση να δουλέψουν με νέα παιδιά, αυτό είναι το σκεπτικό. Συνήθως θέλουν άμεσα αποτελέσματα και κοιτούν τη δική τους αγορά την οποία και γνωρίζουν καλά για να πάρουν άμεσα αποτελέσματα".

Ποιες είναι οι ευθύνες των προπονητών και των παραγόντων σε αυτή την κατάσταση;

Νικοπολίδης: "Βλέπουμε για παράδειγμα ομάδες που στο παρελθόν ήταν αιμοδότες του ελληνικού ποδοσφαίρου με γηγενείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Ηρακλής, η Ξάνθη και η Καβάλα, να φέρνουν 10-15 ξένους παίκτες κάθε καλοκαίρι και μετά από λίγους μήνες να τους διώχνουν. Ίσως και αυτοί να πέφτουν στην παγίδα ότι θα πάρουν άμεσα αποτελέσματα, χωρίς όμως να συμβαίνει αυτό στο τέλος. Έχουν και το άγχος πως θέλουν να διασφαλίσουν τη παραμονή τους στην κατηγορία γρήγορα".

Παράσχος: "Παλαιότερα, ακόμα και στην εποχή μου, δεν έδιναν μεγάλη σημασία στα μικρά παιδιά και προτιμούσαν τους έτοιμους ποδοσφαιριστές γιατί δεν χρειαζόντουσαν πολλά χρήματα για μεταγραφές. Οι ξένοι όμως ήταν λίγοι και έτσι όλοι έβρισκαν το ρόλο τους. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο έχουν γίνει πολλά, λόγω της οικονομικής κατάστασης, και οι παράγοντες στρέφονται ξανά στους Έλληνες. Έχει γίνει καλή δουλειά στις ακαδημίες είναι η αλήθεια και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα".


 

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ρίσκο στο να πάρει ένα νέο παιδί μεταγραφή σε μεγάλη ομάδα και τι φταίει συνήθως όταν δεν επενδύουν οι παράγοντες στους Έλληνες παίκτες, οι απόψεις ήταν διαφορετικές.

Νικοπολίδης: "Οι ποιοτικοί Έλληνες ποδοσφαιριστές είναι υπό εξαφάνιση και οι ομάδες είναι αλήθεια πως θέλουν πολλά χρήματα για να τους παραχωρήσουν. Πρέπει να ρίξουν νερό στο κρασί τους για να βοηθήσουν την κατάσταση, ενώ το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους ποδοσφαιριστές και τις απαιτήσεις τους. Η κατάσταση έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην Ευρώπη οι ομάδες εμπιστεύονται περισσότερα τα νέα παιδιά και έχουν μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα".

Παράσχος: "Τα παιδιά δεν πρέπει να ρισκάρουν την καριέρα τους και να πάνε σε ηλικία 17-18 ετών σε μία μεγάλη ομάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μείνουν στάσιμοι. Έτσι έρχεται η απογοήτευση και ο αγωνιστικός μαρασμός. Σε αυτό βέβαια συμβάλουν και οι ομάδες και τα παιχνίδια διαφόρων μάνατζερ που θέλουν να τους δώσουν στους μεγάλους για μεγαλύτερο κέρδος.

Το κέρδος όμως για τα παιδιά είναι μηδενικό, αφού επί της ουσίας σπάνια παίζουν και παίρνουν ευκαιρίες από τους προπονητές τους".

Ζητήσαμε από τον κ. Παράσχο να μας πει αν δέχθηκε ποτέ πιέσεις από παράγοντες-μάνατζερ για κάποιο ποδοσφαιριστή, η απάντηση του είναι ξεκάθαρη:

"Εγώ προσωπικά όχι κυρίως λόγω χαρακτήρα, αφού ορισμένα πράγματα δεν τα διαπραγματεύομαι. Έχω ακούσει όμως περιπτώσεις συναδέλφων που δέχονται πιέσεις για παίκτες.".

"Κάποτε ο Έλληνας ήταν πρωταγωνιστής"


Κλείνοντας ρωτήσαμε τον Αντώνη Νικοπολίδη για το μέλλον της Εθνικής Ελλάδας και το πόσο μπορεί να επηρεαστεί.

"Δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά θέμα ποιότητας. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες παίκτες ήταν πρωταγωνιστές στις ομάδες τους, σήμερα ισχύει το αντίθετο. Είναι ελάχιστοι οι ποιοτικοί Έλληνες παίκτες που παίζουν βασικοί.

Λείπει η προσωπικότητα από τις ομάδες μας, αφού τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αν ένας παίκτης δεν πάρει χρόνο να αποδείξει πράγματα στο γήπεδο δεν θα εξελιχθεί ποτέ. Για παράδειγμα ο Γιαννάκης (Παπαδόπουλος) δεν είχε την εξέλιξη που θα περίμενα, αφού δεν πήρε ευκαιρίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: