Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Η ...καυτή πατάτα του Πιλάβιου

Η UEFA έστειλε το ίδιο σχεδόν έγγραφο στις δυο ομοσπονδίες εκείνων των χωρών στις οποίες παράγοντες ομάδων εμπλέκονται σε σκάνδαλα στημένων αγώνων: στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Η ...καυτή πατάτα του Πιλάβιου
Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας.
Και στις δυο περιπτώσεις ουσιαστικά ζητεί πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων. Η διαφορά είναι ο χρονικός ορίζοντας.
Στην Ελλάδα ζητεί από την ΕΠΟ ενημέρωση σχετικά με την πορεία των διώξεων και της εισαγγελικής έρευνας «το συντομότερο δυνατό». Από την τουρκική ομοσπονδία ζητεί αποφάσεις ως τις 15 Ιουλίου, ώστε να ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες θα συμμετάσχουν τελικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα της νέας περιόδου. Στο έγγραφο της UEFA προς την τουρκική ομοσπονδία μάλιστα –σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο– έχει γίνει σαφές ότι (η UEFA) δεν φέρεται διατεθειμένη να δεχτεί τη Φενέρμπαχτσε και την Τραμπζονσπόρ στο Champions League, αναμένοντας την τουρκική ομοσπονδία να τις αντικαταστήσει με τις επόμενες στη βαθμολογία ομάδες.
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας Μεχμέτ Αλί Αϊντινλάρ, που προέρχεται από το περιβάλλον της Φενέρμπαχτσε, βρέθηκε με το «καλημέρα» σε δεινή θέση. Γιατί καλείται υπό την απειλή της δαμοκλείου σπάθης της UEFA να πάρει σκληρές αποφάσεις χωρίς να περιμένει την κρίση του δικαστηρίου. Αν πάλι –έχει το δικαίωμα– δεν τιμωρήσει κανένα σύλλογο, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης από την UEFA.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, το όνομα του οποίου αναφέρθηκε σε καταγγελίες της Τραμπζονσπόρ προεκλογικά, σύμφωνα με τις οποίες ευνόησε τη Φενέρμπαχτσε προκειμένου να κατακτήσει το πρωτάθλημα, τοποθετήθηκε με μια λιτή δήλωση επί του θέματος: «Η δικαιοσύνη πήρε μια απόφαση. Ελπίζουμε να μη δημιουργηθεί μια κατάσταση που να προκαλέσει προβλήματα» – αφού έλαβε υπόψη του και τα πρώτα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των οπαδών της Φενέρμπαχτσε. Οι οποίοι έξω από το «Σουκρού Σαράτσογλου» ξέσπασαν σε συνθήματα υπέρ του συλληφθέντα προέδρου της ομάδας Αζίζ Γιλντιρίμ στέλνοντας σαφέστατο μήνυμα ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που προεκλογικά στήριξαν: «Να κοπούν τα χέρια αυτών που τα απλώνουν στον πρόεδρο», «Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη Φενέρμπαχτσε», «Θα μας βρουν μπροστά τους», ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν.
Οι υπόνοιες που εκφράζονται μέσω φημολογίας κάνουν λόγο για τη βούληση του Τούρκου πρωθυπουργού να αφήσει ανεμπόδιστη τη δικαιοσύνη προκειμένου να καθαριστεί το τοπίο στο τουρκικό ποδόσφαιρο. Κάτι που όμως δεν έκανε προεκλογικά, γιατί ενδεχομένως θα του στοίχιζε μερικά εκατομμύρια ψηφοφόρους της Φενέρμπαχτσε της οποίας δηλώνει φίλαθλος.
Σε ανάλογη θέση βρίσκεται και ο Σοφοκλής Πιλάβιος, μολονότι η UEFA βάσει του εγγράφου που έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα δεν δίνει χρονοδιάγραμμα αλλά σημειώνει «το συντομότερο δυνατό». Από το περιεχόμενο καθίσταται σαφές ότι η UEFA, μνημονεύοντας τον Ολυμπιακό Βόλου, δύσκολα θα τον δεχόταν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση από τη στιγμή που ο ισχυρός άνδρας του βρίσκεται προφυλακισμένος αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες. Αν πάλι ο Πιλάβιος αποφασίσει να εξαιρέσει τον Ολυμπιακό Βόλου από το Europa League χωρίς προηγουμένως να ξεκινήσει η δίκη του Μπέου, τότε είναι σίγουρο ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αμφισβητηθεί γι' αυτήν την απόφαση.
Ωστόσο, η UEFA πιέζει λέγοντας πως «θα ήμασταν ευγνώμονες αν θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε σχετικά με την παρούσα πορεία των ερευνών, καθώς και με προκαταρκτικά ευρήματα και/ή πιθανά κωλύματα που προκύπτουν για τη συμμετοχή συλλόγων στις διασυλλογικές διοργανώσεις της UEFA. Ομοίως, θα ήμασταν ευγνώμονες αν μας κρατήσετε ενήμερους για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη στην υπόθεση… Είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως η ΕΠΟ θα δράσει ταχύτατα προκειμένου να λάβει κάθε αναγκαίο πειθαρχικό μέτρο κατά συλλόγων ή προσώπων που έχουν εμπλακεί σε υπόθεση προσυνεννόησης αποτελέσματος ποδοσφαιρικών αγώνων».
Το «ταχύτατα» είναι σχετικό. Γιατί το έγγραφο της UEFA, όπως η ίδια αναφέρει, στηρίζεται κατά βάση σε δημοσιεύματα του Τύπου. Ούτε καν σε προκαταρκτικά ευρήματα, εκτός κι αν η ΕΠΟ τα έχει ήδη στείλει χωρίς αυτό να γίνεται γνωστό. Αρα μπορεί τελικώς η UEFA να μη δίνει χρονοδιάγραμμα στην ελληνική ομοσπονδία όπως κάνει στην τουρκική, είναι όμως ξεκάθαρο πως περιμένει πάραυτα –και σίγουρα πριν από το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού Βόλου στις 14 Ιουλίου με τη σερβική Ραντ– την απόφαση της ΕΠΟ η οποία αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να κρίνει αν θα ζητήσει από τον Αρη (ως έκτο της βαθμολογίας) να πάρει τη θέση του, εφόσον οι Θεσσαλονικείς το αποδεχτούν, ή αν (κι εδώ είναι το χειρότερο) οι Σέρβοι θα πάρουν την πρόκριση στην επόμενη φάση άνευ αγώνα. Αν διαβάσει πάντως κανείς σερβικές εφημερίδες, οι γείτονες το 'χουν σίγουρο…
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: