Τι προβλέπει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας όπως τροποποιήθηκε το καλοκαίρι του 2009Εκτός από το τεράστιο ελληνικό σκάνδαλο στημένων αγώνων, στο οποίο εμπλέκονται (και)παράγοντες ομάδων που έχουν εξασφαλίσει ευρωπαϊκά εισιτήρια, όπως ο Ολυμπιακός Βόλου (Γιουρόπα Λιγκ) και ο πρωταθλητής Ολυμπιακός Πειραιώς (Τσάμπιονς Λιγκ), η UEFA απέκτησε νέο πονοκέφαλο με τις αποκαλύψεις του σκανδάλου στημένων αγώνων και στην Τουρκία!
Μεταξύ των 50 συλλήψεων που έγιναν στην Τουρκία είναι και αυτές του προέδρου της πρωταθλήτριας Φενέρμπαχτσε Αζίζ Γιλντιρίμ, ο οποίος ακολουθώντας τις πρακτικές κάποιων «δικών μας» προφυλακισθέντων δήλωσε αδιάθετος και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.
Το πιο βρώμικο ματς θεωρείται αυτό της τελευταίας αγωνιστικής Σίβασπορ - Φενέρ 3-4, αλλά οι συλλήψεις και άλλων παραγόντων όπως του αντιπροέδρου της Τραμπζοσπόρ Νεβζάτ Σακάρ και του τεχνικού διευθυντή της Εσκισεχίσπορ και πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Ουμίτ Καράν, προσθέτουν ουσιαστικά ολόκληρο το τουρκικό πρωτάθλημα στον χάρτη των «πειραγμένων» διοργανώσεων.
Οι αλυσιδωτές υποθέσεις (Ελλάδα, Τουρκία) θεωρείται ότι θα δοκιμάσουν την αξιοπιστία και της UEFA!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές αρχές είχαν ξεκινήσει τις έρευνες και τις «εκκαθαρίσεις» στο ποδόσφαιρο της γειτονικής χώρας από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2010 όταν είχαν προβεί σε 90 συλλήψεις υπόπτων για συμμετοχή σε στημένα ματς. Σύμφωνα με τη λίστα της UEFA, τουλάχιστον 29 ματς της μεγάλης κατηγορίας του τουρκικού πρωταθλήματος θεωρούνταν τότε ύποπτα, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες εκείνης της «φουρνιάς» ήταν ο πρώην επιθετικός της Γαλατάσαραϊ Αρίφ Ερντέμ και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ Φατίχ Ακιέλ.
Επιπλέον, το όνομα της Φενέρμπαχτσε βρισκόταν στη λίστα των υπόπτων διεθνών αγώνων που είχε δώσει στη δημοσιότητα η UEFA. Συγκεκριμένα ήταν το ματς Φενέρμπαχτσε - Χόνβεντ 5-1 για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ της περιόδου 2009-10.
Οπως γίνεται αντιληπτό, εκτός από τις κατά τόπους αθλητικές και ποινικές δικαστικές αρχές, λόγο στις υποθέσεις έχει και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Μάλιστα το άρθρο 50, παρ. 3 του καταστατικού της UEFA δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι μπορεί να αποκλείσει ανά πάσα στιγμή, οποιαδήποτε ομάδα εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα και με οποιονδήποτε τρόπο σε απόπειρα «στησίματος» ενός αγώνα: «Η UEFA μπορεί να αποκλείσει από διοργάνωση που γίνεται υπό την αιγίδα της ομοσπονδία ή σύλλογο που εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια επηρεασμού αποτελέσματος αγώνος σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο, επιφυλασσόμενη για επιπλέον πειθαρχικά μέτρα».
Ετσι η τύχη της ομάδας του προφυλακισθέντα μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου Αχιλλέα Μπέου στο Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και αυτή του πρωταθλητή Ολυμπιακού Πειραιώς στο Τσάμπιονς Λιγκ, μόνο σίγουρη δεν μπορεί να θεωρείται! Η UEFA μπορεί να περιμένει τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο από το 2009 και την αλλαγή του καταστατικού της - ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις - μπορεί να αναλαμβάνει από μόνη της δράση!
Η UEFA είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση πριν από την έναρξη της περιόδου 2008-09 όταν πορτογαλικά δικαστήρια έκριναν ένοχη την Πόρτο στο σκάνδαλο στημένων αγώνων της περιόδου 2003-04 «Apito Dourado» («Χρυσή Σφυρίχτρα»). Τότε η UEFA απέκλεισε την πορτογαλική ομάδα από τη χρυσοφόρο διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, ωστόσο η Πόρτο προσέφυγε στο Ανώτατο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης (CAS), το οποίο επέστρεψε την υπόθεση στην Πειθαρχική Επιτροπή της UEFA για επανεξέταση. Η Πόρτο τελικώς δικαιώθηκε, καθώς η υπόθεση στημένων αγώνων ήταν πριν τις 27 Απριλίου του 2007, ημερομηνία κατά την οποία εγκρίθηκαν οι επίμαχες αλλαγές στο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Προκειμένου να μην εμπλακεί σε ανάλογες υποθέσεις, η UEFA αποφάσισε το καλοκαίρι του 2009 να κάνει ακόμη πιο σαφή τον σχετικό κανονισμό της και πλέον οποιαδήποτε εμπλοκή ομάδας με οποιονδήποτε τρόπο έμμεσο ή άμεσο σε προσπάθεια χειραγώγησης αποτελέσματος αγώνα, οδηγεί σε απ' ευθείας αποκλεισμό της εν λόγω ομάδας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Συγκεκριμένα στο αρθρο 2, παρ. 4 και παρ. 5 για το Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2011-12 και στο αρθρο 2, παρ. 7 για το Γιουρόπα Λιγκ, που αφορά στα κριτήρια συμμετοχής μιας ομάδας στη διοργάνωση αναφέρεται ότι: «(η ομάδα) Δεν θα πρέπει να έχει συμμετάσχει άμεσα ή έμμεσα σε οποιασδήποτε μορφής ενέργεια προκαθορισμού αποτελέσματος διεθνούς αγώνος ή αγώνος εθνικού πρωταθλήματος από την ημερομηνία ισχύος του Αρθρου 50(3) των κανονισμών της UEFA (δηλαδή την 27η Απριλίου 2007) και θα πρέπει να το επιβεβαιώσει γραπτώς στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αν βάση στοιχείων ή πληροφοριών η UEFA καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σύλλογος έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια με σκοπό να διαμορφώσει ή να επηρρεάσει το τελικό αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο, τότε αυτός θα αποκλειστεί από την τρέχουσα διοργάνωση. Η UEFA μπορεί να βασιστεί, αλλά όχι να δεσμευτεί, από απόφαση εθνικού ή διεθνούς αθλητικού, διαιτητικού, ή ποινικού δικαστηρίου».
Πριν από μερικές ημέρες ο ελβετός γενικός γραμματέας της UEFA κ. Τζιάνι Ινφαντίνο αναφέρθηκε στην τύχη των ομάδων και παραγόντων που έχουν εμπλοκή στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στημένων αγώνων που αποκαλύφθηκε ποτέ από τις ελληνικές αρχές. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ξεκαθάρισε ότι «παρακολουθούμε τις εξελίξεις και έχουμε την ευχέρεια να ενεργήσουμε τάχιστα αν χρειαστεί» σημειώνοντας ότι «υπάρχουν κανονισμοί βάσει των οποίων αποκλείονται από κάθε ευρωπαϊκή διοργάνωση ομάδες που έχουν συμμετάσχει σε στήσιμο αγώνων».
Επίσης, ο εκ των αντιπροέδρων της UEFA Κύπριος κ. Μάριος Λευκαρίτης μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» (3/7), μεταξύ άλλων, τόνισε ότι αν αποδειχθεί ότι όντως μια ομάδα έχει υποπέσει σε παράπτωμα και έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη, μόνο μία ποινή επιβάλλει η UEFA: τον αποκλεισμό. Ούτε τον υποβιβασμό, ούτε καν το πρόστιμο. Μόνο αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Τελεσίγραφο στην τουρκική ομοσπονδία
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Milliyet» η UEFA έχει στείλει τελεσίγραφο στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία όσον αφορά στις ομάδες που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει ως τις 15 Ιουλίου η υπόθεση της Φενέρμπαχτσε και της Τράμπζοσπορ που είναι ανάμεσα στις εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο!
Η πρωταθλήτρια Τουρκίας Φενέρ έχει εξασσφαλίσει την απευθείας πρόκρισή της στους ομίλους, ενώ η Τράμπζοσπορτ θα αγωνιστεί στα προκριματικά της κορυφαίας διοργάνωσης. Αν αποκλειστούν, τη θέση τους θα πάρουν η Μπούρσασπορ και η Γκαζιάντεσπορ.Πηγη Το Βημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου