Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΠΑΟΚ ήταν Τσάρος!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει για την «αλεπού» (Μπόλονι) των ευρωπαϊκών γηπέδων και το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ που είναι η πίστη που εμπνέει η ομάδα στους οπαδούς της.
Ο ΠΑΟΚ ήταν Τσάρος!
Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι απλά. Πιο απλά απ΄ όσο νομίζουμε ή απ΄ όσο θέλουμε να πιστεύουμε. Μας αρέσει δεν μας αρέσει οι ομάδες χτίζονται από τους προπονητές. Και στον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι πήραν την εξής απλή (με καθυστέρηση ενός χρόνου) απόφαση… Να αναθέσουν το ποδοσφαιρικό τμήμα σε έναν προπονητή που το βιογραφικό του και η εμπειρία του αποτελούν εγγύηση επιτυχίας.
Τα αποτελέσματα της επιλογής του Λάσλο Μπόλονι είναι ήδη ορατά τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στην ευρώπη. Μετά την άνετη νίκη επί της ΑΕΚ ( ο ΠΑΟΚ προσέφερε μια ακόμα εξαιρετική ευρωπαική βραδιά στους χιλιάδες φιλάθλους του μένοντας αήττητος μετά από 6 αγώνες στη διοργάνωση που συμμετέχει.
Το τελικό 2-2 με την Ρούμπιν Καζάν στην Ρωσία και η συνολική εμφάνιση της ομάδας φέρει την σφραγίδα του ρουμάνου τεχνικού που δικαίως κερδίζει καθημερινά θαυμαστές για την ποιότητα της δουλειάς του στην Ελλάδα.
Ο Μπόλονι σε μικρό χρονικό διάστημα που πήρε θέση στην άκρη του πάγκου κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία και τη φιλοσοφία του ΠΑΟΚ μετατρέποντας σε μια ομάδα που αγωνίζεται πάντα για τη νίκη. Ο Σάντος (για να μην λησμονούμε το παρελθόν) έβαλε τις βάσεις για να αποκτήσει ο Δικέφαλος και πάλι ταυτότητα μεγάλης –σε αγωνιστικό επίπεδο- ομάδας και ο Μπόλονι προχωρά ένα βήμα πιο πέρα.
Οι εποχές που ο ΠΑΟΚ είχε ως βασικό προσανατολισμό στο παιχνίδι του να μην δεχθεί γκολ ώστε, με πρώτο στόχο τον βαθμό της ισοπαλίας να διεκδικήσει τη νίκη, πέρασαν ανεπιστρεπτί. Είναι σαφές ότι το σύνολο που παρατάσσει ο Μπόλονι σε κάθε παιχνίδι έχει ως στόχο τη νίκη ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δυναμικότητα του αντιπάλου.
Αυτό ακριβώς έγινε και στην Ρωσία παρά την απουσία δυο βασικότατων στελεχών. Χωρίς κανένα δισταγμό ο Μπόλονι άφησε στην Θεσσαλονίκη τους Γκαρσία και Σαλπιγγίδη προδίδοντας τις προθέσεις του για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στον Πειραιά.
Πολλοί πίστεψαν ότι με την απόφαση αυτή ο ρουμάνος αδιαφορεί για το παιχνίδι με την Ρούμπιν και εστιάζει την προσοχή του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έκαναν λάθος όπως αποδείχθηκε από την σκληρή προσπάθεια που κατέβαλε η ομάδα στο Καζάν.
Η «αλεπού» των ευρωπαικών γηπέδων έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και απαιτήσεις στο σύνολο των παικτών που διαθέτει η ομάδα και δικαιώνεται. Ο ΠΑΟΚ με στοιχεία σπάνιας σοβαρότητας και αυτοπεποίθησης στο παιχνίδι του πολύ γρήγορα έφερε το παιχνίδι στα μέτρα του και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ χωρίς να αφήσει περιθώρια στους γηπεδούχους να αντιδράσουν.
Είναι αλήθεια ότι το πρώτο εικοσάλεπτο του β΄ ημιχρόνου έμοιαζε με εφιάλτη για τον ΠΑΟΚ. Η αυτοσυγκέντρωση της ομάδας χάθηκε, τα προσωπικά λάθη διαδέχονταν το ένα το άλλο και οι γηπεδούχοι (με την τεράστια εμπειρία και το φουσκωμένο μπάτζετ) εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ανατρέποντας το εις βάρος τους σκορ από το α΄ ημίχρονο.
Ο Μπόλονι (που δικαίως χτυπιόταν στον πάγκο του με όσα έβλεπε να συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο) δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. «Έριξε» στο παιχνίδι τον Ιβιτς αντικαθιστώντας τον Λαζάρ που είχε διάθεση αλλά ήταν εμφανής η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού και διέταξε γενική αντεπίθεση.
Ο Δικέφαλος βελτίωσε αισθητά την απόδοση του, πίεσε ασφυκτικά τους αντιπάλους του και κατάφερε να ισοφαρίσει μετά την σέντρα ακριβείας του Ετο στο κεφάλι του Φωτάκη και αν είχε λίγη τύχη στο τέλος του αγώνα με τις ευκαιρίες του Γεωργιάδη και του Ιβιτς θα μπορούσε να είχε κερδίσει τον αγώνα.
Σαφώς και έδειξε αδυναμίες η ομάδα κατά τη διάρκεια του αγώνα στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν. Αδυναμίες που πρώτος απ΄ όλους ο Μπόλονι επισημαίνει μετά από κάθε παιχνίδια και δουλεύει με στόχο να βελτιώνεται η ομάδα μέρα με τη μέρα.
Αυτό που έμεινε στον ΠΑΟΚ μετά από τους δυο πρώτους ευρωπαϊκούς τους αγώνες στους ομίλους τους Γιουρόπα Λιγκ είναι δυο πολύ καλές εμφανίσεις (με την Τότεναμ και την Ρούμπιν) δυο βαθμοί που θα μπορούσαν να ήταν και περισσότεροι σύμφωνα με την εξέλιξη του αγώνα.
Το μεγαλύτερο κέρδος όμως είναι η πίστη που εμπνέει η ομάδα στους οπαδούς της. Πίστη που πηγάζει από την ασφάλεια που μεταδίδει σε όλους ο προπονητής που είχε θέμα χρόνου να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών.
Υ. Γ. 1 Κορυφαίος όλων στο Καζάν ο Μαλεζάς. Πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στον ΠΑΟΚ.
Υ. Γ. 2 Ο Κρέσιτς συνεχίζει τις μέτριες εμφανίσεις. Δεν έχει βρει ακόμα τον εαυτό του παρά την εμπιστοσύνη που του δείχνει η τεχνική ηγεσία.
Υ. Γ. 3 Ο Αθανασιάδης αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία ότι διαθέτει το ένστικτο του ποδοσφαιρικού killer ενώ σύντομα ο Γεωργιάδης θα είναι ο παίκτης που θα στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του.
Υ.Γ. 4 Με ενθουσιάζει η ελληνική ταυτότητα που αποκτά ο ΠΑΟΚ ως ομάδα. Θα το αναλύσω μέσα στις επόμενες ημέρες.
Υ. Γ. 5 Ο ΠΑΟΚ είναι πιο κοντά στην πρόκριση από όσο δείχνει σήμερα η βαθμολογία του ομίλου του με δεδομένο ότι στην 3η αγωνιστική της διοργάνωσης υποδέχεται τους Ιρλανδούς στην Τούμπα ενώ Τότεναμ και Ρούμπιν θα μονομαχούν για την επικράτηση.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: