Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Ας ξυπνήσουν οι "αιώνιοι" πριν να είναι αργά...!!

Η πληροφορία που εντέχνως διέρρευσε από την Ισπανία, κάνει λόγο για μεγάλες αλλαγές στην Ευρωλίγκα. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος.
Ας ξυπνήσουν οι "αιώνιοι" πριν να είναι αργά...
Ακόμα και για τη διεξαγωγή της το Σαββατοκύριακο διαβάσαμε, η σκέψη αυτή του Μπερτομέου προκάλεσε μόνο γέλιο.
Όχι γιατί είναι κακή ιδέα, αλλά γιατί τόσο καιρό ο ίδιος έβγαινε και υπερασπιζόταν τα εγχώρια πρωταθλήματα. Τώρα, η ίδια η Ευρωλίγκα σκέφτεται να "καταργήσει" ουσιαστικά τις εγχώριες λίγκες για να κάνει τη δική της διοργάνωση στο τέλος της εβδομάδας. Αν τέλος πάντως ισχύουν αυτές οι πληροφορίες που διαβάσαμε και δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα.
Εδώ που τα λέμε, δεν φαίνεται και περίεργο που ο Μπερτομέου κάνει τέτοιες σκέψεις. Το ότι τα εγχώρια πρωτάθλημα δεν έχουν μέλλον είναι κάτι που σιγά, σιγά το αποδέχονται όλοι. Ακόμα κι όσοι είναι ρομαντικοί. Γι αυτό και έχουν πέσει στο τραπέζι οι υπερεθνικές λίγκες. Η Αδριατική Λίγκα και η Βαλτική Λίγκα άνοιξαν το δρόμο, η Μεσογειακή έχει μείνει επί του παρόντος στα χαρτιά. Ήταν, άλλωστε, ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που έβρισκε απέναντι τους Ισπανούς. Όχι για κάποιον άλλο λόγο, αλλά γιατί θέλουν οι ίδιοι να ελέγχουν την κατάσταση. Βλέπουν ότι και η ACB έχει πολλά οικονομικά προβλήματα, ότι πίσω από τη βιτρίνα τα πράγματα δεν είναι εξίσου καλά.
Αποκαλύπτεται, λοιπόν, τι ακριβώς κρύβεται πίσω από τα σχέδια και τις κινήσεις των Ισπανών. Μόνο που δεν είναι απλό να τους ακολουθήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Το ότι κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να δημιουργηθεί κλειστή λίγκα το αποδέχονται οι περισσότεροι. Όχι, όμως, με τη σημερινή μορφή, ούτε με τον τρόπο που το θέλουν οι Ισπανοί. Οι υπερθνικές λίγκες είναι το μέλλον, αλλά με ένα καλεντάρι που θα βρίσκει σύμφωνες και τις Ομοσπονδίες και τις ομάδες. Τα εγχώρια πρωταθλήματα πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν σε δεύτερη μοίρα (όχι να εξαφανιστούν, να αλλάξουν), ώστε το μπάσκετ στην Ευρώπη να αναπτυχθεί.
Αλλά ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει με τον κατάλληλο τρόπο. Όχι όπως θέλουν οι Ισπανοί, που αποδεδειγμένα κοιτάζουν την πάρτη τους και θέλουν να κάνουν το ευρωπαϊκό μπάσκετ δικό τους μαγαζάκι. Γι αυτό και πρέπει να ξυπνήσουν πρώτα απ' όλα ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που απλά περιμένουν τις εξελίξεις.
Το θέμα είναι να βγουν μπροστά και να προλάβουν, γιατί εδώ και χρόνια παίζουν σε μια διοργάνωση που δεν έχει έσοδα και τη... βγάζουν με ψίχουλα. Αν πιστεύουν πως θα αλλάξει κάτι στο μέλλον με τους Ισπανούς στο τιμόνι, είναι γελασμένοι. Το ξέρουν, βέβαια, καλύτερα απ' όλους, όμως είναι ώρα να κουνήσουν το δακτυλάκι τους. Αν φυσικά έχουν μελλοντικά σχέδια...
ΥΓ: Το Νοέμβρη η FIBA θα πάρει σημαντικές αποφάσεις. Και θα ασχοληθεί σοβαρά με τις υπερεθνικές λίγκες. Ίσως γι αυτό να έχουν θορυβηθεί στην Ισπανία.
Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: