Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Ελλάς, Ιταλία... συνεργασία!

Αναταραχή επικρατεί ξανά στο ελληνικό ποδόσφαιρο με αφορμή την υπόθεση των στημένων αγώνων που... ήρθε από την Ιταλία. Στον Παναθηναϊκό δηλώνουν άγνοια, όμως οι Αρχές θέλουν να "ψάξουν" καλά την υπόθεση.
Ελλάς, Ιταλία... συνεργασία!
Λίγους μόλις μήνες μετά το εγχώριο σκάνδαλο των στημένων αγώνων, ήρθε την Παρασκευή από την Ιταλία η είδηση περί «ύποπτων» ευρωπαϊκών αγώνων το 2008 του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου, να βάλει εκ νέου... φωτιά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.  Όπως σας γράψαμε λοιπόν και το απόγευμα,   το θέμα «έσκασε» στη Νάπολη και πιο συγκεκριμένα προέκυψε από την έρευνα που κάνει ο εισαγγελέας εκεί τις τελευταίες εβδομάδες για 150 παιχνίδια που θεωρούνται ύποπτα για παράνομο στοιχηματισμό. Μάλιστα, αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται κυρίως για ματς του ιταλικού πρωταθλήματος, η πληροφόρηση τις τελευταίες ώρες άλλαξε και σύμφωνα με τα ιταλικά σάιτ, στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται ματς από την Πριμέρα Ντιβιζόν, το Καμπιονάτο, τη Νότιο Αμερική, το Ισραήλ και φυσικά αγώνες ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Επίσημη ενημέρωση για το ποιοι είναι αυτοί οι αγώνες δεν υπάρχει, ωστόσο ήδη έχουν έχουν διαρρεύσει μερικοί, μεταξύ των οποίων είναι αναμέτρηση του Πανιωνίου με τη Νάπολι για το Ιντερτότο στις 27 Ιουλίου του 2008 που έληξε με νίκη των Ιταλών με 1-0 και το ματς του Παναθηναϊκού με τη Ντιναμό Τιφλίδας για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στις 30 Ιουλίου του 2008, όπου οι «πράσινοι» είχαν νικήσει με 3-0.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια που έχουν... σταμπαριστεί είναι τα Γκρασχόπερς – Τσερνομόρετς, Μπνέι Γιεχούντα – Ντεπορτίβο, Άστον Βίλα – Οντένσε, Φενέρμπαχτσε – ΜΤΚ και από την
Serie A οι αναμετρήσεις Κιέβο-Κατάνια 1-1 (21/03/10), Αταλάντα-Κάλιαρι 3-1 (24/03/10), Μπολόνια-Κατάνια 1-1 (09/05/10), Ίντερ-Κιέβο Βερόνα 4-3 (09/05/10), Ουντινέζε-Μπάρι 3-2 (09/05/10), Κιέβο Σαμπντόρια 0-0 (03/04/11).

Οι Ιταλοί θεωρούν το θέμα πάρα πολύ σοβαρό και είναι διατεθειμένοι, όπως έκαναν και το 2006, να διαλευκάνουν την υπόθεση. Επειδή όμως αυτή την φορά το «παράνομο στοίχημα» δεν αφορά μόνο αγώνες εντός της Ιταλίας, έχουν ήδη κάνει τις πρώτες κινήσεις για να συνεργαστούν και με άλλες χώρες, ομάδες των οποίων εμπλέκονται σε «ύποπτους» αγώνες. Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η ειδική ομάδα που έχει συσταθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας και αφορά την καταπολέμηση του τζόγου, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να έχει επικοινωνία με τους ανθρώπους της ελληνικής Ομοσπονδίας, ώστε να λάβει στοιχεία για τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε πάντως να αναφέρουμε, πως
από τον Παναθηναϊκό ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει θέμα και ότι η υπόθεση δεν τους αφορά. Παράλληλα, και τα χρήματα που είχαν «παιχτεί» τότε σε αυτά παιχνίδια δεν ήταν πολλά και κυρίως   τα πονταρίσματα δεν ήταν... παράλογα.   Βέβαια, οι ιταλικές Αρχές δεν εστιάζουν στα ποσά που παίχθηκαν αλλά στις σχέσεις που μπορεί να έχει η Καμόρα με τους μπουκ στη χώρα.
Η μαφία, το... ξέπλυμα και η «σιγουριά»!

Εκτός όμως από τις πληροφορίες για τις δράσεις του κυκλώματος, τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία έχουν βγει στην δημοσιότητα και τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων! Σε μία από αυτές ο Μαουρίτσιο Λόπεζ, ο οποίος   συνελήφθη από τις ιταλικές Αρχές   αναφέρει για το ματς της Νάπολι με τον Πανιώνιο: «Σήμερα υπάρχουν κάποιες αναμετρήσεις που πρέπει να… φορτωθούν. Είναι αυτή της Νάπολι και της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Την ίδια ώρα η gazzetta dello sport αναφέρει σε δημοσίευμά της: «Η καμόρα χρησιμοποιούσε το κανάλι του στοιχηματισμού για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, επηρεάζοντας  σε αρκετές περιπτώσεις τα αποτελέσματα αγώνων».sportdog

Δεν υπάρχουν σχόλια: