Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Η «κλοπή» του αιώνα! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα στους Ολυμπιακούς αγώνες της Σεούλ το 1988 ο Μπεν Τζόνσον έκοβε πρώτος το νήμα στην κούρσα του «αιώνα», που αργότερα θα μετονομαζόταν σε κούρσα της μεγάλης ντροπής.
Η «κλοπή» του αιώνα! (ΒΙΝΤΕΟ)
Η φωτογραφία από τον τερματισμό της κούρσας δείχνει τον Καναδό σπρίντερ να πανηγυρίζει την ώρα που κόβει το νήμα και τους υπόλοιπους αθλητές, με πρώτο τον θρύλο Καρλ Λιούις, να τερματίζουν με 5-6 μέτρα διαφορά πίσω.
Δύο μέρες μετά ο Τζόνσον θα γίνει το πρώτο μεγάλο παγκόσμιο όνομα που πιάνεται στα δίχτυα του ντόπινγκ, θα γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες του παγκόσμιου τύπου και θα γράψει με μαύρα γράμματα το όνομά του στις σελίδες των Ολυμπιακών αγώνων.
Ο γεννημένος στην Τζαμάικα Τζόνσον έστειλε την πρώτη προειδοποιητική βολή τέσσερα χρόνια πριν την Σεούλ, όταν άγνωστος τότε κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες με πρώτο τον μεγάλο του αντίπαλο Καρλ Λιούις.
Ένα χρόνο αργότερα τον κερδίζει για πρώτη φορά, ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 εδραιώνει την κυριαρχία του, συντρίβοντας το παγκόσμιο ρεκόρ κατά δέκα εκατοστά του δευτερολέπτου (9.83).
Τότε ήταν που άρχισαν και οι πρώτοι ψίθυροι… Από την μία η ιδιαίτερα μυώδης εμφάνιση του Καναδού και από την άλλη τα μονίμως κίτρινα μάτια του του έδωσαν το διόλου κολακευτικό προσωνύμιο «Benoid», δηλαδή ο Στεροειδής Μπεν!
Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς της Σεούλ ο Τζόνσον φαίνεται να χάνει το χρίσμα του φαβορί όταν αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών και γνωρίζει μία σειρά από ήττες σε διεθνή μίτινγκ. «Όταν ακουστεί η πιστολιά, η κούρσα θα έχει ήδη κριθεί», απάντησε με τη γνώριμη μετριοφροσύνη του στους αμφισβητίες του.
Και έτσι ακριβώς γίνεται… Κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με χαρακτηριστική άνεση με το… εξωπραγματικό για τα δεδομένα της εποχής 9.79. Ο Λιούις έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι για τα αποδυτήρια, ενώ ο Τζόνσον έκανε τον γύρο του θριάμβου, μίλησε στην τηλεόραση της πατρίδας του, υπέγραψε χιλιάδες αυτόγραφα σε νεαρούς Κορεάτες και ακολούθησε τους γιατρούς στην αίθουσα του ντόπινγκ κοντρόλ.
«Μπεν Τζόνσον-Εθνικός Θησαυρός», έγραφαν οι τίτλοι των καναδικών εφημερίδων το επόμενο πρωινό. Μετά από δύο ημέρες το όνειρο θα μετατραπεί σε εφιάλτη. Η αρχηγός της αποστολής του Καναδά, Κάρολ Αν Λέτερν, ενημερώνεται ότι ο Μπεν Τζόνσον βρέθηκε ντοπαρισμένος και το ανακοινώνει στον αθλητή: «Μπεν όλοι μας σε αγαπάμε, αλλά είσαι ένοχος!» και παράλληλα του ζητάει να επιτρέψει το χρυσό του μετάλλιο.
Το θλιβερό μαντάτο ανακοινώθηκε από τη ΔΟΕ πρωί Τρίτης, σχεδόν 72 ώρες μετά την κούρσα. «Είμαι αθώος», ισχυρίστηκε ο ατιμασμένος σπρίντερ. «Μας έκαναν σαμποτάζ», διαμαρτυρήθηκε ο προπονητής του, Τσάρλι Φράνσις. «Ξέρετε ποιοι...». Ξεσπά σάλος και ο Τζόνσον αναγκάζεται να φύγει εσπευσμένα από την κορεάτικη πόλη για το Τορόντο.
Η έρευνα που ξεκινά αμέσως στον Καναδά ρίχνει φως στην υπόθεση. Ο ίδιος ομολογεί μπροστά στην ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση της χώρας, ότι από το 1981 έκανε εκτεταμένη χρήση διαφόρων απαγορευμένων ουσιών. Ενώ ο γιατρός και ο προπονητής του ομολόγησαν απροκάλυπτα ότι τον χρησιμοποιούσαν σαν πειραματόζωο σε φάρμακα που χρησιμοποιούνταν για αύξηση της μάζας των αγελάδων. Αυτή τη φορά, οι εφημερίδες έκλαψαν μαζί του: «Γιατί, Μπεν; Γιατί το έκανες;»
Ο Τζόνσον, δύο χρόνια μετά την τιμωρία του επανέρχεται αλλά δεν μπορεί να βρει τη φόρμα του, αφού υποβάλλεται συνεχώς σε ελέγχους ντόπινγκ και σε έναν από αυτούς κατά τη διάρκεια προπόνησης πιάνεται και πάλι ντοπέ και τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό κλείνοντας με τον πιο άδοξο τρόπο την καριέρα του.
Πηγή: sday.gr  (κλικ πάνω στη φώτο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: