Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Οι ακραίοι κρατούν το «κλειδί» του αποψινού ντέρμπι στην Τούμπα!!

Μπόλονι και Φερέιρα γνωρίζουν ότι το ματς ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός θα κριθεί από την ικανότητα συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μπορούν εύκολα να αλλάξουν τη ροή του αγώνα. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Οι ακραίοι κρατούν το «κλειδί» του αποψινού ντέρμπι στην Τούμπα
Ποιοι θα χρειαστούν βοήθειες και πώς διακυβεύεται η ισορροπία του αγώνα

Σε δύο επίπεδα θα παιχτεί το αποψινό ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Το ένα είναι ευδιάκριτο και αφορά την αγωνιστική κατάσταση των αντιπάλων, με τον φιλοξενούμενο να έχει την πολυτέλεια εναλλακτικών επιλογών. Το άλλο είναι ο ψυχολογικός τομέας, όπου ο γηπεδούχος δείχνει να υπερτερεί, ειδικά όταν αγωνίζεται στην Τούμπα.
Χωρίς να επιδιώκουμε πρόγνωση της εξέλιξης του ματς, επισημαίνουμε τη δυναμική του ΠΑΟΚ από τα άκρα με Βιεϊρίνια - Σαλπιγγίδη, την οποία θα προσπαθήσει να περιορίσει στο μέτρο του δυνατού ο Φερέιρα. Αυτό είναι και το «κλειδί» του ντέρμπι, καθώς όσες φορές στο παρελθόν μπλοκαρίστηκαν οι ακραίοι του Δικεφάλου, ο Μπόλονι είχε πρόβλημα να επαναφέρει την ισορροπία στην ομάδα.

Ο Φερέιρα θα επιμείνει στο 4-4-1-1 και θεωρείται βέβαιο ότι θα αναθέσει το μαρκάρισμα του Βιεϊρίνια στον επίμονο και μαχητικό Μαρίνο, ο οποίος θα κληθεί να καλύψει το κενό του μάλλον ασταθούς (και άλλωστε τραυματία) Βύντρα. Αν δεν τον βοηθήσει ο Ζέκα, θα αποτύχει να ανακόψει τις διαρκείς πλαγιοκοπήσεις του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ. Πόσο μάλλον αν ο Βιεϊρίνια έχει απόδοση ανάλογη με αυτήν του αγώνα εναντίον της ΑΕΚ. Ενθαρρυντικό στοιχείο για τον Πορτογάλο τεχνικό το γεγονός ότι από τα αριστερά θα λείψει ο Λίνο.

Το άλλο στοίχημα για τον Παναθηναϊκό είναι η δραστηριότητα του Σαλπιγγίδη από τα δεξιά. Αν βγάλει τρεις καλές σέντρες, μπορεί να αλλάξει τη ροή του παιχνιδιού. Ο Σπυρόπουλος μειονεκτεί και θα χρειαστεί βοήθειες, τις οποίες δύσκολα θα πάρει από τον επιθετικογενή Κουίνσι. Επειδή από εκείνη την πλευρά υπάρχει και ο εξαιρετικός διεμβολιστής (αλλά με λίγες καλές σέντρες) Ετο, θα απαιτηθεί και η συνδρομή του Κατσουράνη.

Αν οι φιλοξενούμενοι πετύχουν να κάνουν πράξη την προπονητική εντολή για κράτημα της μπάλας, ενδέχεται να μειώσουν την επιθετικότητα των αντιπάλων τους. Ευνοϊκό δεδομένο για τον Παναθηναϊκό είναι η απουσία του Πάμπλο Γκαρσία, ο οποίος με την εμπειρία του και την τεχνική του κρατάει την μπάλα στα πόδια του περισσότερο από κάθε άλλον παίκτη του ΠΑΟΚ.

Ο Μπόλονι δεν θα αλλάξει μοτίβο απόψε. Θέλει να μην αφήσει ανάσα στον αντίπαλο, αλλά πρώτα πρέπει να λύσει δύο σοβαρά ζητήματα: πώς θα περιορίσει τους Λέτο - Κουίνσι. Ο Ετο δεν αποτελεί εγγυημένη αμυντική λύση, οπότε θα επιστρατευθεί η διορατικότητα του Κοντρέρας. Αν ο Χιλιανός δεν τα καταφέρει, δύσκολα θα αποφευχθεί το μοιραίο. Ο Ρουμάνος τεχνικός ξέρει ότι η πατέντα επιθετικής λειτουργίας του φετινού Παναθηναϊκού ξεκινάει από τον Κουίνσι και καταλήγει στον Λέτο.

Μπορεί σήμερα να έχουμε το βλέμμα μας στα άκρα, αλλά εκείνο που θα απολαύσουμε είναι η μάχη στρατηγικής ανάμεσα σε δύο εξαιρετικούς προπονητές, τον Λάσλο Μπόλονι και τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ

Αν επιχειρήσει κανείς να συγκρίνει τους προπονητές των σημερινών αντιπάλων, θα βρει πολύ περισσότερα στοιχεία να τους χωρίζουν παρά να τους ενώνουν.

Ο Μπόλονι είναι Ρουμάνος, αλλά έχει ενστερνιστεί πλήρως τη γαλλική ποδοσφαιρική κουλτούρα που ισχυρίζεται ότι καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό φαίνεται ολοένα και πιο έντονα στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ο οποίος ξεπέρασε το ρεαλισμό (στα όρια του συντηρητισμού) του Σάντος και ενδιαφέρεται για το θέαμα και την παραγωγική διαδικασία. Είναι βέβαιο ότι θα δώσει εντολή και απόψε για συνεχή επίθεση, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που αναλαμβάνει.

Ο Φερέιρα προσαρμόζεται πάντα στον αντίπαλο. Οχι ότι δεν παίζει με στόχο τη νίκη, αλλά μετράει τα βήματά του. Το ίδιο θα κάνει και στην Τούμπα, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεων, κάτι που λίγο έλειψε να συμβεί στην Ξάνθη. Ξέρει ότι ο Λέτο θα πάρει λιγότερες ευκαιρίες, αλλά ευελπιστεί στην αποτελεσματικότητά του και στην ανεβασμένη ψυχολογία του. Δεν πρόκειται να πάρει το μεγάλο ρίσκο, ούτε θα έχει την αφέλεια να αγνοήσει τη δυναμική της Τούμπας. Ενα είναι βέβαιο: για να παρακολουθήσεις τη σημερινή σκακιέρα, θέλεις μεγάλη και διαρκή ανάλυση...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: