Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Χρειάζεται «κανονικούς» Σαλπιγγίδη και Βιεϊρίνια!!

Για το ντέρμπι μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, στην Τούμπα, γράφει ο Σταύρος Κόλκας...
Χρειάζεται «κανονικούς» Σαλπιγγίδη και Βιεϊρίνια
Σίγουρα αυτό το ντέρμπι σημαίνει πολλά και για τους δύο, αλλά κυρίως για τον ΠΑΟΚ, αφού ο αντίπαλός του, λόγω μεγαλύτερης ηρεμίας και καλύτερου προγράμματος, έχει εμφανίσει μία αίσθηση υπεροχής στη μάχη για τη δεύτερη θέση, αν θεωρήσουμε ότι ο Ολυμπιακός είναι μία κλάση πάνω από τους δύο.

Ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να κερδίσει. Και μπορεί να το κάνει γιατί αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των δύο ομάδων που διαθέτει καλύτερους παίκτες. Μόνο τη δεκαετία του ’70 ο Δικέφαλος είχε μονάδες που μπορούσαν να κοιτάξουν στα ίσια τους Πράσινους. Εκτοτε πόνταρε στην ομαδική δουλειά για να τους πλήξει...

Παρά την απουσία του Γκαρσία, ο ΠΑΟΚ διαθέτει πλεόνασμα εμπειρίας, καθώς παίκτες σαν τους Χαλκιά, Κοντρέρας, Σαλπιγγίδη και Λάζαρ έχουν φάει με το... κουτάλι τέτοια παιχνίδια στην καριέρα τους. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έχει Κατσουράνη και Μπουμσόνγκ, αλλά θα του λείψουν οι παραστάσεις του Βύντρα και κυρίως του Καραγκούνη.
Η αίσθηση που υπάρχει για σήμερα είναι ότι ο Μπόλονι χτυπάει το παιχνίδι στην ταχύτητα των χαφ του. Ο Λάζαρ, ο Φωτάκης και ο Αρίας είναι σαφώς πιο γρήγοροι από Σιμάο, Κατσουράνη κι όποιον άλλον επιλέξει ο Φερέιρα. Αν αυτός είναι ο Βιτόλο, κερδίζει σε τρεξίματα, αλλά υπάρχει η ιδιομορφία ενός παίκτη που έφυγε... άκομψα από την Τούμπα κι επιστρέφει σίγουρα όχι σαν φίλος.

Ο,τι και να γίνει πάντως στους χαφ, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να έχει απόψε τους «κανονικούς» Σαλπιγγίδη και Βιεϊρίνια. Αν αυτοί οι δύο είναι σε καλή μέρα, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά για τους γηπεδούχους. Αν όχι, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει ένα εναλλακτικό πλάνο που είναι άγνωστο ποιο θα είναι.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΛΕΖΑΣ
Απέναντι στον Λέτο

Θα είναι αυτός που θα βγει περισσότερο πάνω στον Λέτο. Μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του φέτος όχι μόνο επειδή ο Αργεντινός είναι σε δαιμονιώδη φόρμα, αλλά κυρίως διότι οι κινήσεις του δεν είναι οι προβλέψιμες από έναν κλασικό φορ. Από την απόδοση του Μαλεζά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πίεση που θα δεχτεί η άμυνα της ομάδας του. Η ωριμότητά του είναι πλέον φανερή, έχει δυναμώσει πολύ στο παιχνίδι του και έχει μάθει να αντέχει την πίεση και το ρόλο του σε μία ομάδα υψηλού επιπέδου. Επιπλέον, προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΟΚ και αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι η νίκη σε ένα τέτοιο ματς.

ΚΟΣΤΙΝ ΛΑΖΑΡ
Ο ηγέτης στο κέντρο
Θα παίξει για τρίτο σερί παιχνίδι από την αρχή, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο Ρουμάνος βρίσκει αγωνιστικό ρυθμό, ενώ έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στον αστράγαλο. Θα προσπαθήσει να παίξει τον οργανωτικό ρόλο που συνήθως αναλαμβάνει ο Πάμπλο Γκαρσία. Τα κατάφερε κόντρα σε Σάμροκ (όπου σκόραρε) και Αρη (έδωσε την ασίστ στον Παπάζογλου). Επειδή πολλά θα κριθούν από τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής, ο Λάζαρ λογικά θεωρείται από τα κλειδιά στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Στα ανασταλτικά καθήκοντα μπορεί να μην είναι πολύ δυναμικός, αλλά είναι πολύ σωστός τακτικά με αποτέλεσμα να συμβάλει και προς αυτή την κατεύθυνση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΩΤΑΚΗΣ
Του λείπει ένα γκολ

Χωρίς αυτόν ο ΠΑΟΚ πέφτει επίπεδο. Προπονείται κανονικά από την Τρίτη, άρα είναι καλά, έχει αποκτήσει ξεκάθαρο ρόλο στο γήπεδο και όταν βρίσκεται σε καλή μέρα η παρουσία του είναι καταλυτική. Θα έχει εντολή να πιέσει τους αμυντικούς μέσους του Παναθηναϊκού στα δύο τρίτα του γηπέδου, να υποστηρίξει το έργο του Παπάζογλου στην επίθεση και να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του και τις κινήσεις των ακραίων επιθετικών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Φωτάκης έχει πετύχει δύο γκολ στην Ευρώπη, με Βαλερένγκα και Ρούμπιν Καζάν, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει σκοράρει μέχρι τώρα. Κάποτε θα σπάσει το ρόδι, γιατί όχι και σήμερα.

ΑΝΤΡΕ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ
Μπορεί να κάνει τη διαφορά
Εναντίον του Παναθηναϊκού συνήθως κάνει μεγάλα παιχνίδια. Πέρυσι είχε εκθέσει και τον Βύντρα στην κανονική σεζόν και τον Ιωαννίδη στα πλέι οφ. Αυτήν τη φορά θα έχει απέναντί του τον Μαρίνο και οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές για τον Πορτογάλο προκειμένου να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις. Αυτό που θα πρέπει να κάνει και δεν το κάνει τελευταία είναι να συμμετάσχει στο παιχνίδι της ομάδας του περισσότερο, έχοντας μία επιλογή λιγότερη αφού η απουσία του Λίνο τον εγκλωβίζει σχετικά. Θα πρέπει να κλείσει προς τον άξονα, να ψάξει περισσότερο τις ατομικές προσπάθειες και γενικά να περάσει πολλές φορές η μπάλα από τα πόδια του.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: