Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Το ντέρμπι με τη γλώσσα των αριθμών!!

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αποτελούν όμως μια ένδειξη και σίγουρα η προϊστορία αν και δεν παίζει ποδόσφαιρο, σίγουρα διδάσκει.
Το ντέρμπι με τη γλώσσα των αριθμών
Τα ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ έχουν τη δική τους ιστορία η οποία είναι γραμμένη μέσα από αριθμούς και κόντρες χρόνων. Επιχειρήσαμε ένα flash back και σας παραθέτουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που έχουν… ντύσει τις αναμετρήσεις των αιωνίων.
Η προϊστορία
Ξεκινάμε από τα βασικά. Από καταβολής του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής, δηλαδή τη σαιζόν 1959-60 έως και σήμερα, με δυο μικρά διαλείμματα τις χρονιές που ο Άρης αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, οι δυο ομάδες έχουν αναμετρηθεί 51 φορές με γηπεδούχο τον Άρη. Κυρίαρχο αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία, αφού 20 φορές οι αναμετρήσεις δεν ανέδειξαν νικητή. Στα υπόλοιπα παιχνίδια ο Άρης έχει ένα προβάδισμα με 19 νίκες, ενώ ο ΠΑΟΚ μετράει 12 νίκες.
Οι γκολτζήδες
Τρεις ποδοσφαιριστές του Άρη μοιράζονται την άτυπη πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Αλέκος Αλεξιάδης, Κώστας Παπαϊωάννου και ο αείμνηστος Βαγγέλης Συρόπουλος έχουν βρει δίχτυα τέσσερις φορές, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν με τρία γκολ ο Κάμπορα δυο γκολ οι Πάλλας, Μπιμπισίδης, Ζελιλίδης, Δημητριάδης, Χαριστέας, Ντέμπα Νιρέν και Κόκε. Από την άλλη πλευρά κανείς ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ δεν έχει σκοράρει περισσότερα από δυο γκολ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Γιακουμής, Φουντουκίδης, Παρίδης, Κωστίκος, Τουρσουνίδης, Λαγωνίδης, Σπάσιτς και Μίετσελ.
Ο προπονητής των ντέρμπι
Ο Γιώργος Φοιρός είναι ο προπονητής που έχει καθίσει τις περισσότερες φορές στον κιτρινόμαυρο πάγκο σε ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ. Ο Έλληνας τεχνικός κάθισε για πρώτη φορά στις 23 Δεκεμβρίου του 1992 στην ήττα του Άρη με 2-1. Πήρε τη ρεβάνς την επόμενη χρονιά πάλι Δεκέμβριο στη νίκη με 1-0. Ο Φοιρός ήταν προπονητής του Άρη και στην πιο βαριά εντός έδρας ήττα από τον αιώνιο αντίπαλο, το 0-4 τον Δεκέμβριο του 1994 ενώ τελευταία φορά που ως γηπεδούχος κοουτσάρισε τον Άρη ήταν στη νίκη με 2-0 τον Δεκέμβριο του 2002.
Οι κίτρινες κυριαρχίες
Από το 1966 μέχρι το 1972 οι κίτρινοι δεν χάνουν ποτέ από τον ΠΑΟΚ στο Χαριλάου. Κερδίζουν τέσσερις φορές ενώ τρία παιχνίδια λήγουν ισόπαλα. Την περίοδο αυτή και πιο συγκεκριμένα στις 27 Φεβρουαρίου του 1966 καταγράφεται και η μεγαλύτερη εντός έδρας νίκη του Άρη με 5-1. Οι κίτρινοι έχουν στο ενεργητικό τους και άλλες δυο αήττητες υποπεριόδους. Την πενταετία 1982-86 (3 νίκες και 2 ισοπαλίες) και την εξαετία 1995-01 όταν τρία παιχνίδια έληξαν ισόπαλα και δυο φορές επικράτησε ο Άρης. Μάλιστα την 1η Νοεμβρίου του 2000 καταγράφεται η δεύτερη μεγαλύτερη νίκη του Άρη με 4-0.
Οι ματσάρες
1965-66: Άρης-ΠΑΟΚ 5-1
Ο Άρης αγνοούσε τι εστί νίκη στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής που συστάθηκε το 1959 αλλά πήρε το αίμα του πίσω το Φεβρουάριο του 1966. Αλεξιάδης και Ψηφίδης άνοιξαν το σκορ, μείωσε προς στιγμήν ο Κούδας σε 2-1 αλλά μέσα σε δέκα λεπτά οι κίτρινοι καθάρισαν το παιχνίδι πετυχαίνοντας τρία γκολ (δυο ο Συρόπουλος και ένα ο Χατζηκώστας).
1968-69: Άρης-ΠΑΟΚ 2-0.
Ο ΠΑΟΚ πήγαινε με ανεβασμένη ψυχολογία στο Χαριλάου λόγω της επιστροφής του Κούδα έπειτα από την περιπέτεια του Ολυμπιακού, αλλά προσγειώθηκε ανώμαλα. Είναι το παιχνίδι που ο Αλέκος Αλεξιάδης πέτυχε ένα πιο τα πιο εντυπωσιακά γκολ της καριέρας με κεφαλιά ψαράκι και αφού πρώτα το πρόσωπό του… έξυσε ουσιαστικά το χώμα.
1974-75: Άρης-ΠΑΟΚ 2-1
Είναι το παιχνίδι που έκανε ντεμπούτο ο Ντίνος Κούης καθώς και το τελευταίο του Λες Σάνον στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Ασλανίδη αλλά ο Άρης πήρε τη νίκη με γκολ του Σπυρίδων και του Αλεξιάδη.
1984-85: Άρης-ΠΑΟΚ 3-0
Ο ΠΑΟΚ κάλπαζε ολοταχώς προς τον τίτλο και ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Άρης μπορούσε να τον σταματήσει. Αντίθετη άποψη όμως είχαν οι ποδοσφαιριστές του Άρη και πιο συγκεκριμένα οι Μπιμπισίδης και Ζελιλίδης που χάρισαν τη νίκη στην ομάδα τους.
1992-93: Άρης-ΠΑΟΚ 1-2
Το παιχνίδι από το οποίο ξεκίνησε η μεγάλη καριέρα του Θοδωρή Ζαγοράκη που μπήκε ως αλλαγή. Έγινε δυο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και ο ΠΑΟΚ κέρδισε εύκολα με γκολ των Λαγωνίδη και Μπορμπόκη.
2000-01: Άρης-ΠΑΟΚ 4-0
Ο Άρης του Δημήτρη Κοντομηνά με τον Μπάμπη Τεννέ στον πάγκο πετυχαίνει ένα θρίαμβο που αποτελεί και τη πιο μεγάλη σε έκταση νίκη των κιτρίνων τα τελευταία χρόνια. Ο Θωμάς Κυπαρίσσης άνοιξε το σκορ και μετά την αποβολή του Ουντέζε ακολούθησαν άλλα τρία γκολ από τους Κούτση, Κολτσίδα και Χαριστέα.
2007-08: ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ 3-1
Ο Άρης με Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο του πετυχαίνει μια εύκολη νίκη παίζοντας και καλό ποδόσφαιρο. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Σέρχιο Κόκε που πετυχαίνει δυο γκολ ενώ το σκορ έκλεισε ο Νάτσο Γκαρσία.
Πηγή: allaboutaris.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: