Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Αυτό το λένε "μεταβατικό στάδιο";

"Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Περνάει από ένα μεταβατικό στάδιο", σχολίασε σε συνέντευξή του ο Σοφοκλής Πιλάβιος. Για αυτό φτάσαμε στις 22 Οκτώβρη για να μάθουμε τις ομάδες "Α" και "Β" του πρωταθλήματος;
Αυτό το λένε "μεταβατικό στάδιο";
Ο πρόεδρος της ΕΠO παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή" και σχολίασε διάφορα θέματα γύρω από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα:
«Το ποδόσφαιρο περνάει από ένα μεταβατικό στάδιο. Πιστεύω ότι αλλάζει. Όμως δεν πρέπει να βλέπουμε το ποδόσφαιρο ως κάτι αυτόνομο μέσα στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύω ότι στον χώρο μας συντελούνται μεγάλες αλλαγές.
Σιγά σιγά θεωρώ πως αλλάζει και η νοοτροπία των παραγόντων, στοιχεία σημαντικά για ένα διαφορετικό μέλλον. Καλό θα είναι να τοποθετηθούμε στο τέλος όλων των διώξεων. Δεν έχω σχολιάσει ποτέ αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Βλέπουμε, πάντως, πως υπάρχουν τιμωρίες είτε είναι υποβιβασμός είτε αφαίρεση βαθμών».
Στην συνέχεια απέρριψε την φράση «τρίτος βαθμός δικαιοσύνης»: «Το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο επιλαμβάνεται, σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, σε κάθε περίπτωση που δεν επιλαμβάνεται άλλο αρμόδιο όργανο της ομοσπονδίας. Σε καμία περίπτωση, όπως άλλωστε και ο κ. Φάκος δήλωσε, δεν είναι τρίτος βαθμός αθλητικής Δικαιοσύνης».
Για την ανασυγκρότηση της αθλητικής δικαιοσύνης: «Έχω στείλει έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας την ανασυγκρότηση των πειθαρχικών επιτροπών ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. και την άδεια να συμμετέχουν σε αυτές εν ενεργεία δικαστές. Αυτήν την περίοδο κάνουμε σκέψεις ώστε να ενοποιηθούν οι πρωτοβάθμιες πειθαρχικές επιτροπές και να είναι τα δικαιοδοτικά όργανα πιο αποτελεσματικά και πιο λειτουργικά».
Για τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς: «Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έχουν κάνει πολλή και καλή δουλειά στον ένα χρόνο λειτουργίας τους. Δεν μπορώ να πάρω θέση ως προς τον τρόπο που κάνουν τις κρίσεις τους».
Για τα όσα συμβαίνουν στο πρωτάθλημα: «Είναι λογικό όταν έχουν γίνει τόσο πολλά πράγματα που δεν έχουν γίνει στο ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια, να υπάρχουν αγωνιστικές εκκρεμότητες. Δεχόμαστε την κριτική που γίνεται. Όμως υπάρχει λογική σ’ αυτό που συμβαίνει, διότι δεν είναι μόνο η υπόθεση των στημένων. Ήταν και οι πλαστές ενημερότητες και οι αδειοδοτήσεις. Υπήρχαν ολιγωρίες, υπήρχαν καθυστερήσεις, άλλα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουν γίνει κάποια πράγματα στην κατεύθυνση εκκαθάρισης του χώρου».
Για τη στάση της ΕΠΟ: «Τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού θεωρώ ότι δικαίωσαν την ομοσπονδία. Θα μπορούσαμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε ορισμένα θέματα. Όμως νομίζω ότι έχουν γίνει πολλά από την ομοσπονδία».
Για το αν μπορεί να θεσπιστεί όριο ξένων παικτών στην Super League: «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συμφωνία κυρίων μεταξύ του ΠΣΑΠ, της Super League και της ΕΠΟ. Σε όποιο πρωτάθλημα εφαρμόζεται έχει προϋπάρξει τέτοια συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί κάποιος να προσφύγει στη δικαιοσύνη αφού αυτό το μέτρο είναι αντίθετο στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν ευχής έργον να ενισχυθεί η παρουσία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών με κάποιο τρόπο που δεν αντιβαίνει σε κανένα διεθνή κανόνα».
Για το αν θα γίνει το επόμενο πρωτάθλημα από την ΕΠΟ: «Το ενδεχόμενο αυτό παραμένει υπό εξέταση και το αντιμετωπίζουμε θετικά. Συντελούνται αλλαγές στη λίγκα αυτήν την περίοδο και επί του παρόντος τηρούμε στάση αναμονής».
Για τους... κακούς παράγοντες του ποδοσφαίρου: «Αυτό που συντελείται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι ένα καλό μάθημα για όλους ώστε να γίνουν θιασώτες της νομιμότητας. Σε όλους τους τομείς της ζωής υπάρχουν καλοί ή κακοί επαγγελματίες. Άρα, υπάρχουν και, εντός εισαγωγικών, καλοί και κακοί παράγοντες».
Για το αν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της ομοσπονδίας: «Υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές».
Για την δέσμευσή του: «Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, τις ολιγωρίες ή και τα λάθη που ενδεχομένων έγιναν, συντελούνται πράγματα που δεν είχαν γίνει για πολλά χρόνια και θα οδηγήσουν το ποδόσφαιρο σε καλύτερες μέρες. Η ΕΠΟ έδειξε ότι είναι έτοιμη και ικανή να κινήσει διαδικασίες κάθαρσης. Θα συνεχίσει να το κάνει, εάν χρειαστεί, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».
Για την επιλογή του Σάντος στην Εθνική: «Δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο η προσωπική δικαίωση. Η επιλογή του Σάντος ήταν αντικειμενικά, εκ του αποτελέσματος, πολύ σωστή Τερματίσαμε τον όμιλο με επτά νίκες και τρεις ισοπαλίες. Αήττητοι, σ’ έναν όμιλο με πολλές παγίδες. Με τη σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. της ΕΠΟ μπορεί να υπάρξει ανανέωση. Έχει γίνει μία προκαταρτική συζήτηση πριν από τον αγώνα με την Κροατία, η οποία ήταν σε πολύ θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές».
Για το ματς με την Κροατία: «Δεν φοβήθηκα. Πίστευα ότι θα βάλουμε τουλάχιστον ένα γκολ. Η πιο δύσκολη στιγμή για μένα ήταν τα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού στη Μάλτα, όπου μπήκε το γκολ στο 94’. Εκεί πραγματικά φοβήθηκα γιατί παίζαμε με υποδεέστερη ομάδα και δεν κερδίζαμε».
Για τον στόχο στο EURO 2012: «Θα ήθελα η Εθνική να μπορέσει να παίξει καλύτερα απ’ ότι το 2008 και να προκριθεί στον προημιτελικό γύρου του τουρνουά».
Για το αν θα δημιουργηθεί Εθνική ομάδα κάτω των 15: «Πολλές από τις εγκαταστάσεις έχουν διορθωθεί και συνεχίζουν να διορθώνονται. Στο οργανωτικό κομμάτι το βασικό αίτημα είναι η δημιουργία Εθνικής ομάδας κάτω των 15 ετών. Έχουμε ήδη ξεκινήσει να σκεπτόμαστε την πρόσληψη περιφερειακών προπονητών για να επιλέξουν παιδιά από αυτές τις ομάδες για τη δημιουργία αυτής της Εθνικής».
Για το ποδόσφαιρο που παίζει η Ελλάδα: «Η Εθνική σε πολλά παιχνίδια της προκριματικής φάσης άρεσε. Στο δεύτερο ημίχρονο με την Κροατία και στον αγώνα με το Ισραήλ έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Όμως όσοι ασκούν κριτική πρέπει να μας πουν ποιες και πόσες είναι οι εθνικές ομάδες που παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο. Αυτό που θέλουν όλοι είναι το αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: