Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Χιμένεθ: "Τρελό αυτό που έγινε με Τζιμπούρ!"

Ο Χιμένεθ σε μεγάλη του συνέντευξη αναφέρθηκε μέσα σε άλλα στη φυγή του Τζιμπούρ από την ΑΕΚ χαρακτηρίζοντας "τρελή" την απόφαση της διοίκησης! Πώς δικαιολόγησε την 6άρα από τον Ολυμπιακό.
Χιμένεθ: "Τρελό αυτό που έγινε με Τζιμπούρ!"
Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μανόλο Χιμένεθ στους οπαδούς της ΑΕΚ, την ημέρα που παραβρέθηκε στο Δωματιάκι, η οποία και δημοσιεύεται στο εφημεριδάκι της Original.
-Αρχή από τα δύσκολα. Πως του φάνηκαν τα 6 γκολ από τον Ολυμπιακό; Τι έφταιξε;
"Θεωρεί πολύς κόσμος ότι σήμερα έχουμε βουλιάξει σαν ΑΕΚ. Στα 3 χρόνια που ήμουν προπονητής της Σεβίλλης, τα 2 από τα 3 χρόνια ήμασταν η ομάδα με τα λιγότερα γκολ. Οι μόνες ομάδες που μας είχαν κερδίσει εκείνη τη χρονιά ήταν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης. Για μένα αυτό ήταν πολύ σκληρό. Προσπαθώ να μην μιλάω και να λέω πράγματα, γιατί ξέρω ότι πολλά βγαίνουν στον Τύπο. Μετά το παιχνίδι ένιωσα πολύ ένοχος και για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, εγώ ήξερα ότι ήταν ένα παιχνίδι πολύ δύσκολο για να κερδίσουμε. Ο Βαλβέρδε δεν με έχει νικήσει ποτέ στην Ισπανία. Αυτοί μία εβδομάδα νωρίτερα πανηγύριζαν για τον τίτλο και εγώ έπρεπε να πάρω μία σημαντική απόφαση, μία εβδομάδα πιο πριν.
Ήταν άδικο γιατί έπρεπε να παίξουμε την Τετάρτη στην Τούμπα και την ίδια εβδομάδα στο Καραϊσκάκη. Και τα δύο ήταν παιχνίδια εκτός έδρας. Αλλά η ομάδα τότε δεν ήταν καλά και νικήσαμε δίκαια μέσα στην Τούμπα και ξέρω ότι την ομάδα την είχα «θυσιάσει» στην Τούμπα... τους παίκτες εννοώ. Το ξέρω δηλαδή σίγουρα το να χάναμε 2-0 θα ήταν μία ήττα αλλά δεν μας πονούσε με τον ίδιο τρόπο. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί από εμάς ότι θα χάναμε με αυτό το σκορ, αλλά ο καθένας ας ρωτήσει τη συνείδησή του, τι έκανε ακριβώς εκείνο το βράδυ. Εγώ έκανα ότι μπορούσα για την ΑΕΚ εκείνο το βράδυ. Τόσο στην Τούμπα, όσο και στο Καραϊσκάκη".
-Σε επηρέασε που ήσουν απλήρωτος; Όχι μόνο εσύ αλλά και οι παίκτες
"Βεβαίως και επηρεάστηκα. Ποιον ξέρετε να δουλεύει και να μην πληρώνετε. Δεν είναι λογικό. Αλλά εκείνη την εποχή δεν ήταν δικαιολογία αυτό. Γιατί όλοι μας ήμασταν συνειδητοποιημένη για το που πηγαίναμε. Υπήρχε χρέος αλλά τα προβλήματα ήταν άλλα".
-Όταν έφυγαν οι Μπλάνκο, Τζιμπούρ, Σκόκο, Μίτσελ, Ντιοπ και δεν ήρθε άλλος σαν προπονητής, δεν έπρεπε να πεις με ποιους παίζω; Η ομάδα είναι σαν ορχήστρα, άμα φαλτσάρει ένας, αυτός που θα φταίει είναι πάντα ο μαέστρος.
"Το γνωρίζω και παίρνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί και δεν ξέρω αν αυτό που σας λέω ο κόσμος το γνωρίζει. Από τα Μάιο μήνα, πριν τελειώσει το πρωτάθλημα και μπούμε στα Play off, μέχρι και τέλη Ιουλίου, όταν ήμασταν στη Σλοβενία, με αρχές Αυγούστου, είχα 3 προσφορές. Κι εγώ μπορούσα να είχα φύγει γιατί δεν πληρώνανε και δεν τηρούσαν το συμβόλαιό παρά μόνο μου έλεγαν ότι πάνω από όλα η ομάδα, δεν πρέπει να φύγω και ότι ήμουν στοίχημα της ομάδας εκείνη τη χρονιά. Όταν εγώ είχα υπογράψει στο Λονδίνου, μου είχαν πει για 2 χρόνια συμβόλαιο, ενώ εγώ ήθελαν ένα. Υπέγραψα γιατί είπα ότι ο 1ος χρόνος είναι μεταβατικός και τη δεύτερη χρονιά θα κάνουμε την ομάδα πρωταθλήτρια. Εγώ είδατε ότι από τη πρώτη χρονιά δεν συμπεριφέρθηκαν σαν να είμαστε σε μεταβατικό στάδιο και ήθελα από την αρχή να κερδίσουμε κάτι.
Δυστυχώς όταν εγώ ήρθα στην ΑΕΚ ήταν από τις χειρότερες εποχές της και ότι είχε να κάνει με τα οικονομικά τρισχειρότερα. Μακάρι να ήταν διαφορετικά τα πράγματα γιατί εγώ μετά την έξοδό μου από τη Σεβίλλη είχα πολύ μεγάλη διάθεση και όρεξη για να κερδίσω τίτλους. Όλα τα ονόματα ποδοσφαιριστών που προτείναμε ήταν αδύνατο να τους φέρουμε. Από αυτούς που πρότεινα κανείς δεν ήρθε. Έκανα μία δεύτερη επιλογή κατεβάζοντας το επίπεδο των ποδοσφαιριστών, αλλά πάλι δεν μπορούσαμε να τους φέρουμε. Η λύση ήταν παίκτες της Β' Ισπανίας, που γνώριζα αυτούς που φέραμε. Εγώ μπορούσα να κάνω 2 πράγματα, να φύγω τρέχοντας ή να μείνω εδώ και να παλέψω. Ο καθένας έχει την ελευθερία να πιστεύει οτιδήποτε, αλλά ότι έκανα το έκανα με τίμιο τρόπο, ενθουσιασμό, αγάπη.
Δεν είμαι ύπουλος ψεύτης. Εγώ δεν έφυγα από την ΑΕΚ γιατί γνώρισα ανθρώπους που αγαπούσαν την ΑΕΚ, ανθρώπους που πληρώνονται το μήνα 800 ευρώ (παίκτες-προσωπικό). Εγώ μπορώ να πω ότι δεν έφυγα για εσάς, αλλά δεν θα ήμουν ειλικρινής, αν δεν σας γνώριζα. Η καρδιά μου όμως θυμάται πως με δεχτήκατε στο αεροδρόμιο όταν πρωτοήρθα, όπως θυμάται και την Τετάρτη που έληξε το συμβόλαιο και ήρθατε και με βρήκατε και σήμερα με καλέσατε εδώ. Εγώ μπορώ να ανήκω στην οικογένεια της ΑΕΚ αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από οικονομικής πλευράς. Αρνήθηκα έναν χρόνο συμβόλαιο χωρίς να πληρωθώ. Ελπίζω τα λεφτά που γλίτωσαν να επενδυθούν σωστά και εγώ θα παρακολουθώ την ΑΕΚ από την Ισπανία".
-Έχεις κάνει κατά καιρούς πολύ καλές δηλώσεις για την ιστορία της ΑΕΚ, από πού τα γνωρίζει;
"Όταν έφτασα στην Αθήνα, πολλοί Έλληνες που σπούδαζαν στην Ισπανία μου εξήγησαν διάφορα πράγματα. Αλλά αυτό που με άγγιξε πιο πολύ ήταν μία κοπέλα από τη Λάρισα που μου έδωσε ένα γράμμα και μου έλεγε το πόσο με ευχαριστούσε και ότι αυτά που εγώ κατάλαβα και κατανόησα στην ΑΕΚ μέσα σε λίγους μήνες, άλλοι δεν τα έχουν κατανοήσει μέσα σε πολλά χρόνια. Όταν έφτασα εδώ είχα ξεκάθαρη εικόνα ότι αυτή ομάδα δεν κινείται με τα λεφτά αλλά με την καρδιά. Ταυτίστηκα πολύ με την ΑΕΚ γιατί ξέρω πως ότι κάνει, το κάνει από καρδιάς".
-Θεωρείται ότι σας άφησε ακάλυπτο η διοίκηση και ο πρόεδρος;
"Δεν με πειράζει, δεν με απασχολεί, εγώ είμαι φίλος με όλους...".
-Πώς και δεν έχεις φύγει ακόμα από την Ελλάδα;
"Έχω κάτι δουλειές ακόμα να τελειώσω και να ετοιμάσω τα πολλά πράγματα που έχω φέρει".
-Το κομπολόι που σου δώσαμε το βράδυ στο Κορωπί το έχεις ακόμα;
"Το έχω στην Ισπανία σε βιτρίνα μαζί με τα κύπελλα και ότι έχω κερδίσει".
-Κατά την παραμονή σας στην ΑΕΚ πως ήταν η συνεργασία σας με τη διοίκηση; Είχατε προβλήματα;
"Ήταν καλή. Προσπαθούσαν να βοηθήσουν την ΑΕΚ. Τα προβλήματα υπήρχαν με τους δημοσιογράφους και ανθρώπους που δεν αγαπάνε την ΑΕΚ. Σεβάστηκα τη δουλειά μου, που είχα να κάνω και τον ρόλο μου. Αλλά όχι. Κατανοούσα ότι η ομάδα περνούσε μία δύσκολη περίοδο. Η διοίκηση προσπαθούσε να βρει λεφτά, δεν έβρισκε, δεν υπήρχαν. Εγώ αυτό που προσπαθούσα ήταν να κάνω τους ποδοσφαιριστές να ξεχάσουν ότι είχε να κάνει με τα λεφτά τους".
-Αν γινόταν κάτι και άλλαζε η ΑΕΚ και βρισκόταν ένας εμίρης και σε πλησίαζαν ξανά, θα ερχόσουν;
"Με κλειστά μάτια".
-Όταν ήρθαμε στο ξενοδοχείο την Τετάρτη σε ρωτήσαμε κάτι και απάντηση δεν πήραμε.
"Δεν ξέρω αν είπατε κάτι σε δικό μου, διπλανό μου, άνθρωπο, αλλά ειλικρινά θέλω να σας πω ότι εσείς είστε η ψυχή της ΑΕΚ. Μην ψάχνετε ευθύνες, μακάρι να καλυτερέψει η κατάσταση".
-Ο λόγος που θέλουμε να μάθουμε ονόματα είναι για να ξέρουμε ώστε να μπορέσουμε να προστατέψουμε τον επόμενο προπονητή.
"Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς μέσα στην ΑΕΚ που να θέλει να κάνει κακό. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο της ΑΕΚ είναι ότι παλεύει με οικονομικά δυνατότερες ομάδες. Το να πω ονόματα, μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ΑΕΚ".
-Μετά από τόσο καιρό έχεις καταλάβει για ποιο λόγο βάλαμε την ομάδα σε ταξί;
"Ναι, είναι ξεκάθαρο".
-Το σκηνικό με Τζιμπούρ, έφταιγες εσύ όντως;
"Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Τζιμπούρ. Το πρόβλημα ήταν ότι ήταν πολύ νευρικός και όπως λέει ο ίδιος, είχε ζητήσει λεφτά του, του είπαν ναι. Τελικά δεν μπόρεσαν να του τα δώσουν και αυτό όλο συσσωρεύτηκε. Είχε γίνει σύσταση στον Τζιμπούρ, λόγω της συμπεριφοράς του, αλλά αντέδρασε νευρικά με αποτέλεσμα να τον φωνάζω να μιλήσουμε. Του έδωσα 2 μέρες ποινή αποχή δηλαδή από την προπόνηση, αλλά εκείνη τη στιγμή ήρθε ο πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε απομάκρυνση του. Ήταν λίγο τρελό. Ήταν ο καλύτερος επιθετικός που είχαμε, αυτή είναι η αλήθεια".
-Ποια η γνώμη σου για τους δημοσιογράφους; Έφαγες τρελό θάψιμο, παρά το κύπελλο και τις αντίξοες συνθήκες.
"Δεν θέλω να πω πολλά, απλά δεν με απασχολούν. Μακάρι να αγαπούσαν και να σέβονται λίγο παραπάνω την ΑΕΚ".
-Μα πολλοί από αυτούς είναι οπαδοί της.
"Αλήθεια; Δηλαδή αν ήταν οπαδοί άλλης ομάδας τι θα έλεγαν και θα έγραφαν;"
-Τελικά μετά από έναν χρόνο, με τι συναισθήματα φεύγεις από την ομάδα; Πίκρα;
"Από εδώ και πέρα, εκτός από Σεβίλλη θα είμαι ΑΕΚ. Πάντα θα παρακολουθώ τα νέα της και την πορεία της. Λειτουργώ πιο πολύ με την καρδιά και καθόλου επαγγελματικά. Για αυτό έμεινα τόσα χρόνια στη Σεβίλλη, για αυτό δεν αξίωσα άλλα χρήματα από την ΑΕΚ. Τώρα είμαι καλά με την συνείδησή μου, αλλά όταν κλείσει η πόρτα του αεροπλάνου, δεν ξέρω...".
-Να σε περιμένουμε στο μέλλον να δεις έναν αγώνα της ΑΕΚ από κοντά;
"Φυσικά: Το θέλω πάρα πολύ αλλά θα εξαρτηθεί από τυχόν επαγγελματικές υποχρεώσεις. Και φυσικά δεν θα πάω στα επίσημα...".
-Σε ποιον αγώνα η παρουσία μας σου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και τη θυμάσαι;
"Στο ματς με τον Ολυμπιακό και το γκολ στο τέλος του Μπλάνκο, όπως και τον χαμό που έγινε στο γκολ του Μίτσελ με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο, όπου νόμιζα ότι θα... πέσει το γήπεδο".
-Αυτό που έζησες να ξέρεις δεν είναι η πραγματική ΑΕΚ. Είναι κάτι ψεύτικο και ξένο προς την ιστορία της.
"Ξέρω, ξέρω και καταλαβαίνω. Παραμονή του αγώνα Κυπέλλου στην Τούμπα, έδειξα στους παίκτες ένα 45επτο DVD με στιγμιότυπα παλιά της ΑΕΚ από το γήπεδο, τις καλές και ένδοξες στιγμές της. Μην σας νοιάζει, ξέρω πολύ καλά τι εστί ΑΕΚ".
Οπαδοί: "Gracias Manolo. Ήταν μεγάλη τιμή που δέχθηκε και ήρθες εδώ κοντά μας. Να ξέρεις ότι μπορεί να είναι μικρός και άβολος ο χώρος αλλά κρύβει τεράστια ψυχή, ιστορια και δύναμη. Εδώ μέσα έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές οπαδών και είναι ιδιόκτητο, αφού χέρι χέρι μαζέψαμε τα λεφτά και το αγοράσαμε για να μείνει για πάντα στην υπηρεσία της ΑΕΚ. Ούτε το μέρος το επιλέξαμε τυχαία, αφού γουστάρουμε εδώ συγκεκριμένα σε υποτιθέμενες... πράσινες περιοχές".
Χιμένεθ: "Δεν μπορούσα να αρνηθώ, το ξέρετε. Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση. Τιμή μου που ήρθα εδώ που φαντάζομαι ότι έχουν έρθει και άλλες μορφές της ΑΕΚ. Φεύγω φίλος και όπως είπα και την Τετάρτη το βράδυ... ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: