Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Η επανάσταση των «φτωχών»

Γιατί και πώς ΠΑΟΚ, Αρης και Πανιώνιος πέτυχαν την αναβολή της πρεμιέρας της Α1.
Η επανάσταση των «φτωχών»
Γράφει ο Κώστας Σωτηρίου...
Ο ούτως ή άλλως υποβαθμισμένος θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδος μπάσκετ συνεχίζεται σήμερα (Τετάρτη 12/10) με τη διεξαγωγή τριών αγώνων της προημιτελικής φάσης, δύο εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας των ποινών που κουβαλούν ο ΠΑΟΚ και ο Αρης από την περυσινή χρονιά.
Στις 15.30 η Καβάλα υποδέχεται τον Ηλυσιακό στο κλειστό της Καλαμίτσας, στις 17.00 ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί τον Ίκαρο Καλλιθέας στο γήπεδο της Πυλαίας και στις 19.00 (ΕΤ1) ο Άρης θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο Αλεξάνδρειο. Ως γνωστόν, ο Παναθηναϊκός έχει πάρει ήδη το εισιτήριο για την ημιτελική φάση μετά τη νίκη (93-61) επί του «λειψού» Αμαρουσίου στο επίσης «τιμωρημένο» ΟΑΚΑ και περιμένει τον νικητή του ζευγαριού Καβάλας - Ηλυσιακού...
Το Κύπελλο Ελλάδος κάπως έτσι ήταν πάντα. Ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι θεατές παρακολουθούν το ίδιο έργο, αλλά στο τέλος ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν το... θάρρος να πάνε στο Ελληνικό για να δουν _ μεταξύ ημίγυμνων χούλιγκαν _ τον τελικό Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού. Προτάσεις για την αναβάθμιση του προϊόντος έχουν γίνει, αλλά η θέση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) είναι αφοπλιστική: «Εδώ δεν μπορούμε να διοργανώσουμε τελικό μεταξύ δύο ομάδων, θέλετε να κάνουμε Φάιναλ 8, όπως συμβαίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία; Θα καταστραφεί μια ολόκληρη πόλη»! Οπότε και φέτος ο θεσμός του Κυπέλλου θα είναι μια από τα ίδια σε οργανωτικό επίπεδο. Πιθανότατα και ως προς το ζευγάρι του τελικού...
Με το πρωτάθλημα, όμως, τι γίνεται; Η χθεσινή (Τρίτη 11/10) συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΣΑΚΕ ήταν τρόπον τινά... ιστορική, καθώς για πρώτη φορά δεν «πέρασε» η άποψη των ισχυρών του ελληνικού αθλητισμού Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.
Ο ΠΑΟΚ, ο Αρης και ο Πανιώνιος πρότειναν την αναβολή της πρεμιέρας της Α1 (είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 15/10) ώσπου να υπάρξει τηλεοπτική προσφορά που να ικανοποιεί όλες τις ομάδες και όχι μόνο τους «αιώνιους», οι οποίοι μειοψήφησαν (μαζί με τον Κολοσσό Ρόδου και την Καβάλα, ενώ ο Ικαρος έριξε «άκυρο») στην ψηφοφορία που ακολούθησε.
Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Για τον απλούστατο λόγο ότι το μπάσκετ δεν είναι ενωμένο. Ενδεικτική είναι η κουβέντα του προέδρου του Πανιωνίου κ. Ηλία Λιανού: «Στην Αμερική οι μεγάλοι βοηθούν τους μικρούς, για αυτό συνεχίζεται η ιστορία. Εδώ πώς μας βοηθούν; Πήγαμε μαζί για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία; Στον ΟΠΑΠ πήγε ο Παύλος Γιαννακόπουλος με τους Αγγελόπουλους».
«Η συζήτηση που έγινε αφορούσε στη χορηγία της φανέλας», απάντησε ο μάνατζερ του ΠΑΟ κ. Μάνος Παπαδόπουλος (στον αγώνα με το Μαρούσι στις φανέλες των Πρασίνων υπήρχε διαφήμιση του «Πάμε ΣΤΟΙΧΗΜΑ», ενώ και η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συμφωνία με την ΟΠΑΠ ΑΕ), αλλά οι περισσότεροι εκ των παρισταμένων δεν πείστηκαν από το επιχείρημα που πρόβαλε.
Για την ιστορία, ο πρώτος, που πρότεινε αναβολή της πρεμιέρας ήταν ο νέος πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ κ. Μπάνε Πρέλεβιτς. «Στην αγορά κινούνται χρήματα, αλλά για το ποδόσφαιρο. Χρήματα υπάρχουν, άρα κάτι δεν κάνουμε καλά. Η μικρή μου εμπειρία λέει πως δεν είμαστε ενωμένοι. Έχουμε απαξιώσει το μπάσκετ. Οι μισές ομάδες δεν γνωρίζουν αν θα τελειώσουν το πρωτάθλημα. Φταίμε εμείς. Εφόσον δεν υπάρχει τηλεοπτικό συμβόλαιο και υπογεγραμμένη σύμβαση με τον ΟΠΑΠ, δεν υπάρχει λόγος να ξεκινήσει το πρωτάθλημα», υποστήριξε ο παλαίμαχος άσος παίρνοντας με το μέρος του τον _ «αιώνιο» αντίπαλο στα παρκέ _ Αρη.
Μέσα σε όλα αυτά, συζητήθηκαν και οι αμοιβές των διαιτητών παρουσία των προέδρων της ΟΔΚΕ και της ΚΕΔ κκ. Ηλία Καφφέ και Στέλιου Συμεωνίδη. Ο τελευταίος, μάλιστα, μόλις άκουσε την επιθυμία των ομάδων να μειώσουν τις αμοιβές των διαιτητών είπε το... κορυφαίο και αποχώρησε μαζί με τον κ. Καφφέ και τα μέλη της ΚΕΔ κκ. Κώστα Κορομηλά και Νίκο Ζαβλανό. «Αν τα τρία χιλιάρικα που θέλουν να εξοικονομήσουν οι ομάδες τον χρόνο θα τις σώσουν, προτείνω να σας τα δώσω εγώ», φέρεται να είπε ο παλαίμαχος «ρέφερι» διακωμωδώντας την κατάσταση.
Οσο για τη συζήτηση που είχε προηγηθεί (χθες το πρωί) στο γραφείο του προέδρου της ΕΟΚ κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου; Ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη της πρότασης να μετατραπούν οι Ανώνυμες Εταιρίες (ΚΑΕ) σε Αθλητικά Σωματεία (ΑΣ) υποστηρίζοντας ότι... «το έφερε η κουβέντα», ωστόσο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να γίνει μια τέτοια αλλαγή, θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση και ο κ. Βασιλακόπουλος δεν είναι νομοθέτης! Το παρασκήνιο λέει ότι περισσότερο ζήτησαν τη βοήθειά του, ώστε να ελαττωθούν τα χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, ΙΚΑ κλπ), αλλά και αυτό είναι δύσκολο στις μέρες μας...
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: