Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο τα τελευταία χρόνια»

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος μίλησε για την πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στα τελικά του Euro, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ομάδα, αλλά και για ποιον ήταν... δώρο η νίκη επί της Γεωργίας!
«Η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο τα τελευταία χρόνια»
Ο νεαρός Έλληνας αμυντικός μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προσδοκίες και τους στόχους της εθνικής ομάδας, υπογραμμίζοντας ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει αφήσει πίσω, αμετάκλητα, τα «πέτρινα χρόνια».
-Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής ακόμη μία τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πώς μεταφράζεται αυτό στο θυμικό ενός νεαρού ποδοσφαιριστή;
«Είναι ένα όνειρο που πραγματοποιείται, μετά το Μουντιάλ να έρχεται κι ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είναι ό,τι καλύτερο για έναν ποδοσφαιριστή να έχει συμμετοχές σε τέτοιες διοργανώσεις. Τώρα σκεφτόμαστε μόνο το πώς θα ετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για το Euro».
-Η Ελλάδα εμφανίζει πλέον με συνέπεια ένα χαρακτήρα και μία νοοτροπία νικητή, παρουσιάζει «μέταλλο» πρωταθλητή...
«Αυτό είναι αλήθεια, και είναι πολύ σημαντικό, γιατί σε αγώνες που κρίνεται ένας στόχος υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και ανάλογο άγχος. Από τέτοια παιχνίδια γεννιούνται νικητές και αυτή η ομάδα έχει αποκτήσει τη νοοτροπία να κερδίζει. Παίζουμε σε κάθε παιχνίδι για τη νίκη, όπως είδαμε όλοι και στους δύο τελευταίους αγώνες. Αν και με τη Γεωργία βρεθήκαμε πίσω στο σκορ, εν τούτοις δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας γιατί πιστεύουμε σ΄ αυτή την ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται παρούσα διαρκώς στις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια. Έχουμε αλλάξει επίπεδο. Τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί στο Euro».
-Ποιο είναι το «μυστικό» που κάνει την ελληνική ομάδα τόσο δυσκολοκατάβλητο αντίπαλο;
«Κατά την άποψή μου είναι συνδυασμός δύο παραγόντων. Ο πρώτος έχει να κάνει με το κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια. Είμαστε μια οικογένεια, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και αυτό επιδρά στο παιχνίδι μας, αφού κανένας δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από κάποιον άλλο ή από το σύνολο. Η ομαδική προσπάθεια είναι λοιπόν ο δεύτερος παράγοντας».
-Έχεις αναλογιστεί πού μπορεί να φτάσει το αήττητο της εθνικής;
«Εύχομαι να συνεχιστεί για όσο το δυνατόν περισσότερους αγώνες, αν και είναι λογικό ότι κάπου θα σταματήσει. Εμείς όμως δεν σκεφτόμαστε το ρεκόρ αλλά προσεγγίζουμε κάθε αγώνα με τη μοναδικότητα που τον διακρίνει και με στόχο να προσπαθούμε για τη νίκη σε κάθε ματς».
-Σε ποιον άλλο κάνατε «δώρο» τη νίκη, εκτός από τον προπονητή σας που είχε τα γενέθλιά του τη Δευτέρα;
«Η νίκη είναι αφιερωμένη και στον προπονητή μας και στο Νίκο Σπυρόπουλο, που είχε κι αυτός γενέθλια. Ήταν, αλήθεια, το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να τους κάνουμε».
-Τέλος καλό, όλα καλά. Τώρα τι;
«Έχω ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με την ομάδα μου, τη Βέρντερ, εναντίον της Ντόρτμουντ την Παρασκευή και ήδη έχω εστιάσει εκεί την προσοχή μου. Θα είναι ένα πολύ δυνατό ματς, αλλά τέτοιοι αγώνες σε βοηθούν να γίνεσαι καλύτερος».
-Θα μείνεις στη Βέρντερ;
«Αυτή τη στιγμή δεν το ξέρω, αφού ανήκω στη Μίλαν και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέσα στη σεζόν έως ότου ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: