Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Το γιοφύρι του... Λονδίνου!!

Εκείνο της Αρτας, κατά τον λαϊκό μύθο, «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν», όμως το «γιοφύρι» της αγγλικής πρωτεύουσας, δηλαδή το Ολυμπιακό Στάδιο, ολημερίς το διεκδικούν και κανείς δεν το παίρνει…
Το γιοφύρι του... Λονδίνου
Αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προ των πυλών, οι οικοδεσπότες αντί να αντιμετωπίζουν τους συνήθεις πονοκεφάλους μιας τέτοιου βεληνεκούς διοργάνωσης, έχουν πελαγώσει με τη «μετά Αγώνων» εποχή και συγκεκριμένα με το τι θα απογίνει το πανέμορφο στάδιο αμέσως μετά το «ευχαριστούμε, Βρετανοί» του Ζακ Ρογκ.
Μόλις χθες έγινε γνωστό πως η αίτηση της Γουέστ Χαμ να γίνει η γηπεδούχος και ιδιοκτήτρια του σταδίου απορρίφθηκε από το συμβούλιο των υπουργών και την εταιρεία διαχείρισης, όμως η ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ αποφάσισε να μην παραδώσει τα όπλα και να δεχθεί έστω την… ισοπαλία, προσπαθώντας να το νοικιάσει.
Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση πως το στάδιο θα μείνει υπό κρατική αιγίδα, με το υπουργείο Αθλητισμού να το παραχωρεί μετά τους Αγώνες στη Γουέστ Χαμ κατά τη χειμερινή σεζόν και στη βρετανική ομοσπονδία στίβου κατά τη θερινή. Ομως η ιστορία του γηπέδου και το μέλλον του έχει περάσει από το 2009 έως σήμερα από σαράντα κύματα, ρίχνοντας μια σκιά πάνω από τα υπέρλαμπρα φώτα του κορυφαίου γεγονότος του πλανήτη.
Πολιτικές παρεμβάσεις, απομακρύνσεις στελεχών, πλειοδοσίες εκατομμυρίων και πολλή ίντριγκα έχουν στοιχειώσει το Ολυμπιακό Στάδιο προτού καν αποκτήσει και στην πράξη το πρώτο μέρος του ονόματός του… Η πρώτη πράξη του «δράματος» παίχτηκε το καλοκαίρι του 2009 όταν ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αναγκάστηκε να διαψεύσει τις φήμες που ξέσπασαν λόγω απουσίας ενδιαφέροντος πως το στάδιο μετά το τέλος των Ολυμπιακών δεν θα είναι «φάντασμα».
Ομως λίγους μήνες αργότερα το μαρτυρικό πλέον οικοδόμημα των Αγώνων έγινε αντικείμενο «κακεντρεχών» σχολίων από τον πρόεδρο του Γουέμπλεϊ, ο οποίος καυχώμενος τόνισε πως ούτε στο μικρό δαχτυλάκι θα φτάσει ποτέ το ιστορικό του γήπεδο από άποψης δημοτικότητας και εσόδων.
Τότε ήταν που οι άνθρωποι της Γουέστ Χαμ σκέφτηκαν να το αγοράσουν, μάλλον για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά υπολόγισαν χωρίς τους αντιπάλους, δηλαδή την Τότεναμ που τελευταία στιγμή μπήκε σφήνα, ξεκινώντας μια φοβερή και τρομερή αντιπαράθεση με εκατέρωθεν καταγγελίες για εξαγορά ψήφων, «πουλημένους» κριτές και απολύσεις υπαλλήλων της Εταιρείας Διαχείρισης Κληρονομιάς του Ολυμπιακού Πάρκου.
Το αποτέλεσμα; Η προσφορά της Τότεναμ απορρίφθηκε πρώτη, καθώς η Γουέστ Χαμ με μπόλικο παρασκήνιο πήρε με το μέρος της και την ομοσπονδία στίβου, τάζοντας να της παραχωρεί το στάδιο όταν τα αστέρια της δεν ανταλλάσσουν πάσες, όμως σε χώρες όπως η Αγγλία, στο δίλημμα «νόμιμο ή ηθικό», η απάντηση είναι σαφώς υπέρ του δεύτερου κι έτσι παρότι η έρευνα έδειξε πως δεν έγινε καμιά παρανομία στη διαδικασία, η οσμή σκανδάλου ήταν αρκετή να μείνει με χέρια άδεια και νικήτρια της πλειοδοσίας.
Παρότι ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος για το τελικό αποτέλεσμα, οι οπαδοί της Γουέστ Χαμ έχασαν οριστικά την ευκαιρία να πανηγυρίζουν πως στο στάδιο που ο πλανήτης απόλαυσε τον Γιουσέιν Μπολτ θα βρίσκονται από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι ίδιοι, ενώ το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου ελπίζει για πολλά ρεκόρ το 2012 ώστε να ξεχαστεί η πονεμένη ιστορία του.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: